Advertentie

Zeeburg wijzigt beleid niet om witte vlucht

Dat sommige bewoners de wijk IJburg verlaten uit onvrede over het mengen van witte en zwarte scholen is voor het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg geen reden om het beleid te wijzigen.

15 april 2009

Proef
De raad zal – naar verwacht wordt - vasthouden aan de lopende proef om witte en zwarte scholen tegen te gaan. Dat stelt deelraadslid Bert Pots namens de PvdA-fractie in de deelraad. De PvdA is de grootste partij. Pots reageert op berichtgeving dat met name hoog opgeleide inwoners van IJburg naar elders verhuizen omdat hun kinderen niet naar de school van keuze mogen.

 

Kleurrijke school
Onder de naam ‘Kleurrijke Basisschool’ loopt er sinds 2007 op IJburg een pilot-project om segregatie in het basisonderwijs te voorkomen.  Ouders mogen een voorkeur opgegeven voor een bepaalde school, maar het kan zijn dat hun kind ergens anders wordt geplaatst.

 

Witte vlucht
Makelaars in de hoofdstad melden dat sommige ouders hier zo boos over zijn dat ze hun huis te koop zetten en vertrekken.  Pots kent de verhalen, maar ziet geen reden tot een beleidswijziging. ‘Het algemeen belang van de stad is dat de scholen een afspiegeling zijn van de wijk waarin ze staan. Soms worden kinderen hierom geweigerd. Dat is zuur, maar anders valt een scheiding in zwarte en witte scholen niet te vermijden’.

 

Vrijheid van verhuizen
Maar de vrijheid van onderwijs dan? ‘De pilot loopt, we gaan het later evalueren en waarschijnlijk uitrollen door de hele stad. Mensen die het er niet mee eens mogen vertrekken. Er komen wel andere hoogopgeleide mensen voor in de plaats. We hebben niet alleen vrijheid van onderwijs, we kennen ook vrijheid van verhuizen’.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom / ICT beheerder
Nogal arrogant.
Een keuze voor een school maak je, als het goed is bewust. Dat iemand vanwege een ideologie die keuze ongeldig verklaart, is te veel overheidsbemoeienis.
Dit onzalige plan zal geen goed doen aan begrip voor 'buitenlanders' -en zal worden gezien als voortrekken, of de "weg met ons" mentaliteit.

Is nadenken echt zo moeilijk in de Amsterdamse gemeenteraad?
piet brontsema / org adviseur
goed zo Zeeburg . Zo krijg je een goede buurt, een goede maatschappij en het staat de kwaliteit van onderwijs niet in de weg
Ron / Socioloog
Ouders willen het beste voor hun kinderen. Indien men gedwongen wordt tot een bepaalde , in hun ogen "mindere" keuze zal een x percentage een andere oplossing gaan zoeken. Dit is niet te vermijden. Indien Zeeburg deze inwoners wil houden (wat wellicht wenselijk is omdat nu eenmaal een wiite vlucht een sneeuwbaleffect teweeg kan brengen) is het wellicht een optie om, tegen veel hogere kosten, wel het gewenste onderwijs aan te bieden en met deze extra inkomsten het overige onderwijs ook op een hoger plan te brengen. Twee vliegen in één klap.
Daniel Hake / Adviseur milieukwaliteit
Het gebrek aan integratie wordt door bepaalde lieden steeds geweten aan de allochtoon, die maar niet met Nederlanders wil samaenleven. Het voorbeeld van de schoolkeuze (en de woonplaatskeuze) laat zien dat een deel van de allochtone bevolking juist niet wil samenleven met nieuwkomers. Als de 'witten' wegtrekken wordt het wel erg moeilijk integreren. De overheid moet een keuze maken wat belangrijker is: integreren of vrije schoolkeuze. Zeeburg en Nijmegen kiezen als eerste voor integratie.
Overigens trekken ook steeds meer succesvolle 'zwarte' nederlanders weg uit 'zwarte' wijken, om dezelfde redenen als de autochtone middenklasse.
Kyriakos Tsolakidis / sr. vergunningverlener milieu
Integratie (respect en begrip voor je medemens) begint ten eerste bij jezelf (ouders) en op school (kinderen). Mogen de witte kinderen van de witte “vluchtelingen” wel met gekleurde kinderen spelen of zijn er al witte en gekleurde speelplaatsen?

Ik kijk er niet van op dat het kan voorkomen dat een kind niet op de school kan komen van de keuze van de ouders. Ook in ons dorp is er een wachtlijst op een (witte) basisschool en daardoor worden elk jaar ook heel wat ouders teleurgesteld. Overigens zijn de overige scholen ook overwegend wit, maar dat neemt niet weg dat niet ieder zijn/haar kind op de school van zijn/haar eerste keus komt.

Lijkt mij verder prima dat de gemeente dit beleid handhaaft, maar de vraag is of dit de beste manier is om het doel van gemengde scholen te realiseren. De “gemeente” heeft blijkbaar ook een steekje laten vallen, immers er ontstaat niet van de ene op de andere dag een witte en een zwarte school? De bewoners en de gemeente moeten maar eens om de tafel gaan zitten om dit probleem op te lossen, want door te vluchten wordt de samenleving er niet beter op.

Ik vraag mij overigens af of er zoiets als een witte school tegenwoordig bestaat met zoveel gemengde huwelijken? Of is het meer een kwestie van nationaliteit en religie?
Frank van den Hoven / Redacteur
In principe ben ik heel liberaal en dus voor vrijheid van schoolkeuze, maar... in dit geval vind ik het prima als gemeenten op welke wijze ook gemengde scholen bevorderen en "apartheid" in witte/zwarte scholen tegengaan. Ik vermoed dat er onder blanke ouders veel vooroordelen heersen en men niet op grond van vermeende mindere kwaliteit maar op grond van sentiment hun kinderen naar "witte" scholen wil hebben, om ze "veilig" onder "ons soort mensen" te laten verkeren. In dat geval kan enige sturing geen kwaad. Anders krijg je op den duur getto's die de "witten" ook niet willen (en dan de gemeente en Het Rijk maar de schuld geven, ja zo lust ik er nog wel een), maar wat ze dan wel aan zichzelf en hun kortzichtigheid te wijten hebben.
Advertentie