Wob-spanning VNG en De Winter duurt voort
De rechtszaak van journalist Brenno de Winter tegen de VNG over of zij onder de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) valt dient op 28 juli voor de bestuursrechter in Arnhem. De VNG stelt niet onder de Wob te vallen, omdat zij geen bestuursorgaan is, maar een koepelorganisatie. ‘Dat staat als een paal boven water.’
De Winter beweert van wel en heeft daarom een rechtszaak aangespannen. De journalist volgde de ontwikkelingen rond de stimulering van open source software door Nederland Open in Verbinding (NOiV) al langer kritisch. Toen bleek dat het beleid van de Tweede Kamer niet aansloot op de uitvoering door it-afdelingen van de overheid, beriep hij zich bij de VNG op de Wob om meer inzicht te krijgen in de uitvoering.
Informatie vragen
‘De VNG is door het akkoord met Binnenlandse Zaken over het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP) verantwoordelijk voor de gemeentekant van de uitvoering. Mijn gedachte was: vraag bij de VNG informatie dan is er snel helderheid. Dat liep dus anders en de VNG
ontkende een bestuursorgaan te zijn en onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te werken.’
Verantwoording
Volgens de VNG is alle informatie voor de journalist gewoon te vinden op de website van de VNG. ‘Publiekelijk en transparant. Dat hebben we hem ook gezegd’, aldus een woordvoerder. Maar voor De Winter blijft het principe staan. ‘Ze zijn wel een vereniging, maar dat is een civiele structuur en niet bestuursrechtelijk. De HISWA is een vereniging en voor een gedeelte ook een bestuursorgaan. Sommige bedrijven vallen zelfs onder de Wob. Het gaat om de vraag of de VNG bestuursakkoorden kan sluiten, dingen kan beloven en vervolgens geen publieke verantwoording hoeft af te leggen.’
Kosteloos
De Winter probeerde vervolgens de gegevens met Wob-verzoeken bij afzonderlijke gemeenten los te krijgen. De informatie ontving hij grotendeels, maar hij moest in sommige gevallen leges betalen. Hij weigerde dit, stapte opnieuw naar de rechter en kreeg gelijk: een Wob-verzoek moet kosteloos worden verricht, anders dan een redelijke vergoeding voor kopieerkosten of het maken van een samenvatting.
Autonomie
De VNG was het hier weer mee oneens en riep gemeenten op toch leges in rekening te brengen bij een Wob-verzoek. De VNG vindt namelijk dat de autonome beslissingsruimte van de gemeente, die voortvloeit uit de Grondwet en de Gemeentewet, in het geding is en dat de rechter daar geen rekening mee houdt. De Winter zegt deze autonomie te erkennen. ‘Maar daar zijn grenzen aan. Ik heb gezegd dat gemeenten met die redenering ook wel weer lijfstraffen zouden kunnen invoeren. Dat was om duidelijk te stellen dat er hoger, bindend recht is dat die autonomie kan beperken. De Wob heeft dekking vanuit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (artikel 10). Dat gaat voor.’
Achterbaks
Overigens kreeg De Winter de meeste kosten toch terug. Alleen de gemeente Heerlen wil in hoger beroep gaan. Zij schreven de rechtbank eerder dat zij de leges zouden intrekken, maar komen daar nu op terug. De Winter wijst erop dat de zaak eerst nog moet dienen bij de rechter. Hij vindt dat Heerlen nu een draai maakt en wil daarom de zaak na de rechterlijke uitspraak niet-ontvankelijk laten verklaren. ‘Ze trokken de zaak in en de rechtbank vroeg mij de procedure te staken. Net toen ik dat wilde doen, ging men toch door. Dat is geen betrouwbare overheid, maar een achterbakse truc om heel kinderachtig toch je gelijk te kunnen scoren.’
Proceskosten
De VNG wil overigens rechtzetten dat in een eerder stadium niet is aangeboden om de proceskosten te betalen voor een eventueel hoger beroep van de gemeente Kaag en Braassem in de leges-zaak. ‘We hebben alleen aangeboden inhoudelijk te helpen. Als Heerlen wel in hoger beroep gaat, zullen we ook alleen inhoudelijk helpen, als ze daar om vragen.’
Duidelijkheid
De Winter hoopt nu op een sterke inhoudelijke behandeling van de zaak. ‘Hopelijk sluit de rechter het onderzoek. Dan kan er duidelijkheid worden geschapen. Dit gaat om het kunnen controleren van beleid dat ons raakt en is voor iedere journalist van belang.’
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Die mentaliteit, waarmee een hele generatie bestuurders (plus hun ondersteuners) besmet lijkt te zijn, vergroot de aantrekkingskracht van een populististische partij als de PVV enorm. Hoewel Wilders een beroep doet op de lagere emoties van mensen, is zijn gedachtengang voor veel mensen in ieder geval herkenbaar.
Nu oogst het zittende bestuur de gevolgen van het jarenlang dom en klein houden van het electoraat met allerlei vaagheden en procedurele handigheidjes, in plaats van met eerlijkheid en duidelijkheid het goede voorbeeld te geven. Een deel van het electoraat is inderdaad dom en klein gaan denken en stemt op Wilders.
Erger is dat niet alleen het zittende bestuur, maar ook Nederland de gevolgen van dit jarenlange gebrek aan eerlijkheid oogst.
Blijkens de houding van de VNG in deze kwestie (openbaarheid van bestuur), is de spiegel die Wilders het zittende bestuur heeft voorgehouden, nog steeds niet groot genoeg.
Nu maar hopen dat het oude ideaal van volksverheffing op tijd wordt teruggevonden en in praktijk gebracht om het tij te keren.
Hoe noemt de Raad van State de VNG? In zijn jaarverslag 2008 blz. 76 staat hierover in de volgende context:
"Het is nog steeds niet goed mogelijk
tijdig een trend in de instroomcijfers vast te stellen, omdat deze mede afhankelijk is van ontwikkelingen in de regelgeving, zoals de (nieuwe) Wro. Die wet is per 1 juli 2008 in werking treden. Deze inwerkingtreding
brengt onder meer de invoering van het digitale bestemmingsplan als besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht mee. Gelet hierop bereidt de Afdeling
bestuursrechtspraak zich erop voor dat in de procedure zal worden gewerkt met digitale stukken. Hierbij is overleg met de VNG, als vertegenwoordiger van de
gemeentelijke bestuursorganen, van belang."
Mijn ervaring is volgende kringloop: gemeenten leven bewust ruimtelijk ordeningswetgeving niet na = onbehoorlijk bestuur; burger die het daarmee niet eens is wordt als straf rechtszaken ingejaagd; gemeenten dringen bij VNG vervolgens aan op aanpassing wetgeving (b.v. verruimen regime vergunningsvrije bouwwerken); Tweede Kamer laat meer de oren hangen naar inbreng VNG dan nastreven algemeen belang dat gediend is bij behoud van de ruimtelijke kwalitiet in het publieke domein.
VNG werkt als dekmantel voor onbehoorljk bestuur en voorkomen van image gemeenten. VNG komt dus voor het "bedrijf Gemeente" op, dat naleven van de wet maar lastig vindt en geen respect heeft voor de rechtsbescherming van de klanten (gemeenten noemen burgers tegenwoordig onze klanten).
Enige machtsmiddel dat voor de burger overblijft is een proteststem op Wilders uitbrengen. Gevolg daarvan: tja.
In deze tijden van Het Nieuwe Werken moet alles toch makkelijker kunnen. En als gemeenten ditigaal nog niet zo ver zijn als Het Nieuwe Werken, dan moeten ze mijns inziens de kosten van achterlopen c.q. zelf bestanden samenstellen, voor eigen rekening nemen.
En laten we niet vergeten dat een gemiddelde bestuursrechtelijke zaak bij de rechtbank al snel 3.000 euro kost.
Het VNG-bestuur toont hiermee, nog los van de uitkomst van de procedures, zijn eigen morele failliet aan.
De VNG zou de bestuursrechter niet moeten misbruiken om dit in hoger beroep uit te vechten. Bestuurders klagen steeds dat burgers te veel naar de rechter stappen (juridisering). Maar als je ziet hoe vaak bestuurders het zelf op een juridische strijd laten aankomen in plaats van enige moraliteit te tonen, dan zou dat verwijt vooral henzelf moeten treffen.
@Brenno de Winter
Volgens de VNG is alle informatie te vinden op hun website, publiekelijk en transparant - aldus het artikel. Klopt deze bewering van het VNG volgens u? En zo ja:
- wanneer hebben ze deze informatie dan op hun website gezet, vóór of nadat ze die aan u geweigerd hadden en u zich gedwongen zag de informatie dan maar bij aparte gemeenten op te vragen?
- Hoe transparant staat die informatie dan op de VNG website (als hij erop zou staan)?
@Fred IJspeerd
Misschien goed als de rijksoverheid de Wob gaat herzien. Maar laten we vooral ook kijken welke garanties de bestaande Wob biedt. Een fatsoenlijke interpretatie van de bestaande Wob biedt waarschijnlijk al veel soelaas.
Ook sluiten ze een bestuursakkoord over uitvoering van het NUP. Daar horen regietaken bij. Al heeft Arthur Docters van Leeuwen al geconcludeerd dat het niet goed gaat met de door de VNG gevoerde regie, toch zal er wel iets zijn gebeurd. Tenminste dat mag je redelijkerwijs verwachten. Of worden er alleen conferenties en feestjes bij de VNG georganiseerd?
@ ... over IPO en andere organen. Dat weet ik niet zeker. Dat is allemaal minder prominent. VNG bemoeit zich in ieder geval met beleid en daar draait deze zaak om. Het gaat mij om het kunnen reconstrueren van beleid, want daar is de Wob zeker voor bedoeld.
Als je als openbaar bestuur bepaalde openbare bestuursprocessen delegeert, worden ze daarmee nog niet minder openbaar.
Op deze manier zou je door uitbesteding allerlei zaken kunnen onttrekken aan de WOB.
Die oproep en rechtszaak is gewoon een vorm van pesterij. De VNG laat zich op deze manier van zijn meest onvolwassen kant zien. Ik hoop dat de rechter zich niet laat verleiden om de WOB door zijn uitspraken om te vormen tot een 'secrecy act' naar Brits model.
Ook staat in dat artikel dat de VNG vindt dat de gemeente geen onbetaalde loopjongen is. De VNG bedoelt natuurlijk geen onbetaalde loopjongen voor haar "klanten". De VNG ziet de overheid dus naar mijn mening als een "bedrijf", die niet gratis en openbaarlijk aan haar klanten verantwoording hoeft af te leggen.
Hoe openbaar zijn de activiteiten en de informatie van pak 'm beet de Stichting Samenwerkende Gemeentelijke ICT Diensten Zuid Lutjeveen?
Steeds meer en steeds vaker zullen met name de kleinere gemeenten hun diensten samenbrengen in dit soort shared service centers, stichtingen, verenigingen, regioverbanden en noem ze maar op.
Allemaal volstrekt buiten de democratische controle, en vrijwel allemaal in een privaatrechtelijke vorm gegoten.
Hier ligt een wereld voor een onderzoeksjournalist!