Advertentie

Wilders laat lokale verkiezingen links liggen

Geert Wilders heeft besloten de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart grotendeels te laten schieten. Zijn PVV doet alleen mee in Den Haag en Almere. Elders kost het hem te veel moeite geschikte kandidaten bijeen te krijgen, zo liet hij zaterdag weten. Wilders richt zich nu op de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 en de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

17 augustus 2009

Grootste 92 gemeenten
'Eerste en Tweede Kamer zijn onze prioriteit. Cordon sanitaire of niet, wij willen straks klaar zijn om te regeren en dan moet je ook in de Eerste Kamer zitten', zei Wilders in een vraaggesprek met het ANP. Wilders' PVV werd bij de Europese verkiezingen afgelopen juni de tweede partij van het land en de grootste in 92 gemeenten.

'LPF-achtige toestanden'
Wilders zegt met zijn keuze 'LPF-achtige toestanden en het risico op bedrijfsongevallen' te willen voorkomen. De LPF ging na een razendsnelle opkomst in 2002 ten onder aan interne strijd en een gebrek aan goed leiderschap. 'We hebben onvoldoende mensen gevonden voor wie ik mijn handen in het vuur steek. Als je dan toch meedoet, loop je het risico dat je je in eigen voet schiet.'

 

Groen Links
Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, sprak van een zwaktebod. 'Hij doet wel mee in Europa, terwijl hij daar niet in gelooft', zei ze in een verwijzing naar de PVV-deelname aan de Europese verkiezingen afgelopen juni. 'Maar hij doet nu niet mee in de steden waar hij zegt de problemen te willen oplossen. Hij laat zijn kiezers in de kou staan', aldus Halsema.

 

D66
D66-leider Alexander Pechtold wijt het aan Geert Wilders zelf dat hij niet genoeg goede mensen heeft kunnen vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart. 'Dat krijg je wanneer je geen democratische partij bent, maar een eenmansbeweging', aldus Pechtold. Hij is in Tweede Kamerdebatten vaak een van de politici die Wilders het scherpst aanvallen op zijn standpunten.

 

PvdA
'Een slap verhaal', oordeelde voorzitter Peter van Heemst van de PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad. 'Voor de zoveelste keer durft Wilders weer het serieuze debat niet aan.' Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam reageerde opgelucht. 'Hij vormde voor ons een bedreiging en had ons zeker zetels kunnen kosten.'

 

'Slim'
Opiniepeiler Maurice de Hond noemt het 'electoraal gezien heel erg slim' van Wilders om de lokale verkiezingen te laten lopen. 'Als hij in 2011 wil toeslaan in de Tweede Kamer, loopt hij alleen maar risico's in het jaar tussen de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen', legt De Hond uit. 'Fouten die de PVV in de gemeenteraden zou maken, kunnen worden afgerekend bij de Kamerverkiezingen.'

 

Teleurgesteld
De politieke partijen in Wilders' geboorteplaats Venlo reageerden vooral teleurgesteld op het besluit van de PVV-voorman om met zijn partij niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de Limburgse stad. In Venlo vinden half november vervroegde lokale verkiezingen plaats. Bij de Europese verkiezingen in juni stemde een derde van de kiezers in Venlo op de PVV.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

frans / ambtenaar
Zeg Femke, wie was er toen te bang om in de regering te gaan zitten?
Oppositie voeren tegen de oppositie kan toch niet je bestaansrecht zijn in de NL politiek, je lijkt onderhand Pechtold wel.
Advertentie