Indeling raadszaal heeft invloed op debat
Er vindt meer contact plaats tussen raadsleden als de wethouders tussen de raadsleden plaatsnemen in de raadszaal, blijkt uit onderzoek.
Zet de wethouders tussen de raadsleden en er ontstaat meer debat in de raadszaal. Dat blijkt uit het onderzoek ‘De zittende macht: de invloed van de opstelling tussen raad en college in de raadszaal’ van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden.
Drie opstellingen
Onderzoeker Sannah Klein Haneveld onderzocht namens de Nederlandse Vereniging van Raadsleden drie verschillende opstellingen bij diverse gemeenten binnen de provincie Utrecht. In één variant zitten de wethouders tussen de raadsleden in. In de tweede indeling nemen de wethouders plaats in een voor hen bestemd ‘vak C’. Tot slot werd een mengvorm onderzocht waarin de wethouders wel binnen de raadscirkel zitten, maar dan aan een aparte tafel.
Monistisch
Wat blijkt? Het meeste contact tussen raadsleden vindt plaats als de wethouders tussen de raadsleden plaatsnemen. Wel wordt er vaker contact met de wethouders gezocht als deze op veilige afstand zitten. De mengvorm kwam het slechtste uit de bus. Hierbij was het aantal interacties tussen raadsleden het laagst.
Het onderzoek biedt geen verklaring voor de gevonden data, maar concludeert wel dat een onderling debat baat heeft bij een zogeheten monistische opstelling, waarbij het college onderdeel is van de raad.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.