Advertentie

Welkom, wethouder Van Es, in het conservatieve kamp!

Ik tel mijn zegeningen: als zelfs iemand van GroenLinks komt vertellen dat we de deugd van de hoffelijkheid moeten herstellen, dan blijkt de werkelijkheid zich zelfs in het erg linkse kamp onweerstaanbaar op te dringen.

24 mei 2011

Ik tel mijn zegeningen: als zelfs iemand van GroenLinks komt vertellen dat we de deugd van de hoffelijkheid moeten herstellen, dan blijkt de werkelijkheid zich zelfs in het erg linkse kamp onweerstaanbaar op te dringen. Maar wat moet het voor de linkse mens vervelend zijn om het grote historische ongelijk steeds weer te moeten toegeven.

Vorige week was ze ineens zeer nadrukkelijk aanwezig in het nieuws: Andrée van Es, in Amsterdam wethouder namens GroenLinks. Ze gaf interviews aan Trouw en de Volkskrant en verscheen bij Knevel & Van de Brink. Ze mocht komen uitleggen dat de Nederlandse samenleving wat hoffelijker moet worden.

Van Es (1953) was in de jaren tachtig Kamerlid voor de Pacifistisch-Socialistische Partij (opgegaan in GroenLinks). Daarna verdween ze in de wereld van de VPRO en de Balie en speelde ze een rol bij de inburgering van Máxima. Ze was directeur-generaal op het ministerie van Binnenlandse Zaken en keerde weer terug in de politiek. Sinds vorig jaar is ze wethouder in Amsterdam, de stad van 183 nationaliteiten, en gaat ze in die functie over zaken als participatie en integratie.

Naar de Amsterdamse gemeenteraad heeft ze een brief geschreven over het onderwerp ‘Burgerschap en Diversiteit’. Ondertitel: ‘Geen burgerschap zonder hoffelijkheid’. In de traditie van Amsterdam en van de radicale chique waartoe Van Es zich in 1973 bekeerde (bij de dood van de socialistische Chileense president Allende) gaat het in zulke brieven veelal over ‘beleidsvoornemens’. Maar nu gaat het over wat de stad van de burgers verwacht, hoe ze met elkaar moeten omgaan, hoe ze minder ruw en onwelwillend met elkaar moeten omgaan.

Van Es onderbouwt haar betoog met een beroep op de politiek filosoof John Rawls: ‘Hoe kunnen vrije en gelijke burgers die van inzicht verschillen over godsdienstige, filosofische en levensbeschouwelijke zaken vreedzaam met elkaar samenleven? Burgerschap, met alle verschillen van mening, ook fundamenteel, die daarbij horen, kan volgens Rawls niet zonder civility: hoffelijkheid.’

En het gaat niet alleen om hoffelijkheid: onwilligen moeten aan het werk op verbeurte van hun uitkering, het moet afgelopen zijn met de overlast door jongeren, pardon: Marokkaanse jongeren, de overheid is er niet langer om alle problemen op te lossen maar moet de zelfredzaamheid van burgers hooguit faciliteren, en alle problemen zijn begonnen met de multiculturele samenleving.

Je wrijft even in je ogen: als het allemaal niet rechts is, dan is het in ieder geval ook erg conservatief. Volgens Van Es zelf is ze vooral ‘eerlijker’ geworden.

Inderdaad, Van Es en de haren zijn altijd oneerlijk geweest. Dat wil zeggen: ze hebben gelogen. Problemen mochten niet worden benoemd. De multiculturele samenleving was een hoog ideaal en wie zich ertegen verzette of over de schaduwzijden durfde beginnen, was een racist, een nationalist, rancuneus, erg blank met een dikke onderbuik. De politiek ontfermde zich over de zwakken. Wie van zelfredzaamheid repte, was rechts, had geen idealen maar slechts belangen, en behoorde tot de verderfelijke mensensoort die meende dat armoede en achterstand vooral eigen schuld was.

Van Es is van het linkse geloof gevallen dat ijverde voor bevrijding, emancipatie en individualisme en daarmee een beslissende bijdrage heeft geleverd aan de vergruizing van het culturele fundament dat een samenleving moet dragen. Ieder voor zich en de staat voor ons allen, was de leuze van deze dames en heren. En filosofen als Rawls, de held van de pluralistische samenleving en het verzet tegen ‘de oneerlijke verdeling van aanleg en talenten’, waren hun helden.

Nu moeten burgers weer voor zichzelf zorgen en wat vriendelijker worden in de omgang met elkaar. Want het multiculturele ideaal dat de generatie van Van Es met zoveel morele hooghartigheid heeft uitgedragen, is stuk gelopen op de harde werkelijkheid. De chaos laat zich niet meer vanuit het gemeentehuis beteugelen, zo heeft Van Es moeten vaststellen, twintig jaar na Bolkestein, tien jaar na Paul Scheffer en Pim Fortuyn. Ex-communist word je na de val van de Muur.

Beter (te) laat dan nooit natuurlijk. Ik tel mijn zegeningen.

Hartelijk welkom, mevrouw Van Es, in het conservatieve kamp. Met de grote Amerikaanse neoconservatief Irving Kristol bent u een ‘liberal who has been mugged by reality’, en daarmee feliciteer ik u. Ik bewonder uw moed. Want ik kan me goed voorstellen dat u deze stap met enige tegenzin zet. U en de uwen – ik denk niet alleen aan Paul Scheffer maar ook aan NRC-columnist Bas Heijne met zijn recente essay Moeten wij van elkaar houden? - belichaamden de weldenkendheid en moeten steeds meer hun grote historische ongelijk komen opbiechten nu de werkelijkheid zich onaangenaam opdringt. U en de uwen gaan daarmee in feite net zo pragmatisch en opportunistisch met het eigen gedachtegoed om als de gemiddelde politieke partij, en het moet pijnlijk zijn dat bij u zelf vast te stellen. U erkent dat historische ongelijk natuurlijk niet, maar stelt vast dat anderen u uw gedachtegoed en de consequenties daarvan wel eens met recht en reden kwalijk kunnen gaan nemen. Een concessie aan die werkelijkheid, zoals u die maakt, zou je daarom bijna kunnen zien als een smoes, om te laten zien dat u en de uwen op hun schreden zijn teruggekeerd en het allemaal zelf hebben bedacht, over die hoffelijkheid en zo.

U hebt in uw jeugd in de Haagse Vogelwijk ongetwijfeld het gymnasium bezocht en Horatius gelezen. Waarschijnlijk ook het gedicht over die hooivork, weet u nog wel, waarmee je dacht alles overboord te kunnen gooien, en over die menselijke natuur en de werkelijkheid die toch altijd weer blijven terugkeren en hun rechten opeisen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Drs. Ing. Leen Callender / Wetenschapper, onafhankelijk denker
Wat dom geklets zeg. Spruyt doet alsof welgemanierdheid, hoffelijkheid het monopolie van reactionair/conservatief zijn.
Daarnaast, je moet met oogkleppen rondlopen om niet te zien dat de multiculturele samenleving beter geslaagd is dan de art. 31 figuren uit Staphorst, Bible Belt e.d. in de NL samenleving.

Drs. Ing. Leen Callender
(politiek-analist)
Laurens Beijen / jurist
Overtuigende bewijzen van de welgemanierdheid en genuanceerdheid in het rechts-conservatieve kamp zijn ook altijd te vinden in de commentaren van lezers op de website van de Telegraaf.....
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Dat een wetenschappen en onafhankelijk denker zo reageert. De multiculturele samenleving is mislukt. Sommigen hebben zich aangepast, zijn geintegreerd, anderen niet. Ik heb de bibbelbelt nog nooit met aanslagen horen dreigen als hun God werd beledigd.Vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid kunnen elkaar in een christelijke samenleving nog verdragen.In een islamitische samenleving is dat onmogelijk omdat het woord van Allah heilig is.De vrijheid om van godsdienst te veranderen is ook in de bibblebelt aanwezig.Probeer als moslim maar eens koptisch te worden.U kent de gevolgen.
Welgemanierdheid houdt onder meer in dat je rekening met elkaar houdt.Welgemanierdheid begint bij jezelf.Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wenst te worden.Alleen gaat het daar vaak fout door de culturele achtergrond.Een Marokkaanse "prins" zal nooit en deur openhouden voor een vrouw.
Dan verliest hij zijn aanzien in de groep.En allochtone a-socialen hebben schijt aan alles en iedereen.
Mevr.Van Es is ouder geworden.De scherpe kanten zijn verdwenen.Of zij nu rechts of links is,met haar betoog om meer rekening met elkaar te houden slaat zij de spijker op de kop.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Dhr. Spruyt heeft volkomen gelijk. Met name de linkse vertegenwoordiging van de generatie van Mw. Van Es, heeft gezorgd voor de "alles moet kunnen" cultuur van vandaag de dag. Dat zij daar nu op terug komt is heugelijk maar het zal nog een hele klus worden om de boel weer een beetje in het gareel te krijgen.
Rampant / trl
Nu socialisten aan de macht zijn willen ze respect van een vriendelijke bevolking.
Forget it.
Kritikus / Geen Hagenees
Waren het niet de linkse partijen (met name PvdA, D66 en Groenlinks) die het fatsoensoffensief van premier Balkenende in 2002 weghoonden onder gebruikmaking van de term 'spruytjeslucht' ?

De bekering van GL na bijna 10 jaar moet Bart Jan een enorme genoegdoening geven !
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Beste Bart Jan. Geloof je het echt? Nou ik niet. Een licht gewicht mevrouw, altijd al geweest. Puur partijpolitiekje binnen het eigen kliekje. Nu ineens het roer om? De ideologische rim-ram die ze sinds jaar en dag uitdroeg was gekoppeld aan een tomeoos gebrek aan denkkracht. Als je hersens niet meer kunnen waarnemen wat er werkelijk aan de hand is houdt alles op niet waar? Ook nu wordt ze als wethouder over van alles aangesproken maar het bootje houdt ze flink af. Die vaardigheid is het enige wat van Es heeft aangeleerd. Nee de rode school blijft in de genen hoor. Ze krijsen van afkeer als Wilders iets roept, maar hij is het enige middel gebleken om de boel eens flink te kantelen. Als van Es echt meent wat ze zegt moet ze terug treden. De politiek uit, weg van de snelweg. Je hebt je kans gehad beste mevrouw. Volgens mij is haar overgang meer fysiek dan bedachtzame verandering van inzicht.
Voor je het weet komen ze weer terug met hun dogma's. Geldt ook Bas Heine trouwens. Lees zijn columns er maar op na.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het zou hoffelijker van Spruyt zijn geweest om mevrouw Van Es niet zo om de oren te slaan met haar zogenaamde wending (nog los van de vraag of het echt een wending is). Nu demonstreert Spruyt zelf vooral het gebrek aan beschaving van lawaaimakers zoals hij, die zich "conservatieven" noemen, maar beter betiteld kunnen worden als "provocerende barbaren" ofwel kortweg "probs", behorend tot de sterk uitdijende klasse van "het probs".

"Zelfredzaamheid" wordt door deze probs gebruikt als een eufemisme voor "anderen in de stront laten zakken als het zo uitkomt". Eufemismen rondstrooien is iets heel anders dan hoffelijkheid.

Verder ben ik ook niet erg onder de indruk van de ruggegraat van mevrouw Van Es. Ze lijkt toch vooral een mevrouw die, veilig aangelijnd in keurige kringen, meedrijft met een goedbetaalde incrowd en inmiddels met enig recht betiteld kan worden als een salon-socialist.

@J. Hak.
Dat "fatsoensoffensief" van Balkenende in 2002 was net zo goed een verzamelingetje eufemismen, door elkaar geroerd tot een soepje uit het kookboek "window-dressing in tien minuten klaar". Noch de politiek, noch de samenleving is onder Balkenende fatsoenlijker geworden.

@Broadcaster
Links heeft nooit gevonden dat alles moet kunnen. Grove uitbuiting vond links bijvoorbeeld niet fatsoenlijk, terwijl rechts meestal wel een reden wist te verzinnen waarom het toch moest kunnen.

Niet dat ik links ben. Ik ben bijvoorbeeld nooit pacifist geweest in de tijd dat dat bij linkse jongeren nogal in de mode was. Maar er moeten wel verdomd goede redenen zijn om mee te doen aan een oorlog. Daarom komt die flinterdunne papieren farce die GroenLinks heeft gemaakt over het zogenaamd vreedzame karakter van onze politie-opleidingsmissie in Kunduz (we mogen niet opleiden voor militaire activiteiten) mij de neus uit. Alweer: eufemistisch onfatsoen, ingegeven door opportunistische partijpolitiek.

En ja, linkse bestuurders hebben zich niet beter gedragen dan rechtse bestuurders. Baantjesjagerij, liegen, draaien, graaien - links en rechts hebben zich daar allebei enthousiast aan bezondigd als ze in de gelegenheid waren.

Waar het politieke fatsoen dan wel te vinden is? Ik zou het in alle eerlijkheid niet weten. Vandaag was er een column van Louise Fresco in NRC Handelsblad, dat jongeren overal in Europa de politieke elite beu zijn, omdat het niet meer lijkt uit te maken wat je stemt. Misschien hoor ik wel bij die "jongeren".

Of misschien hoor ik bij de 93 jaar oude meneer Hessel, met zijn pamflet "Neem het niet!" ("Indignez-vous!"), waarvan inmiddels miljoenen exemplaren in 33 talen over de toonbank zijn gegaan. Die man heeft het ergste overleefd en ziet nu dat we met z'n allen opnieuw afglijden. En hij is voldoende geïnteresseerd in ons om ons daarover nog wat te willen vertellen!

Hessel is verontwaardigd, maar hoffelijk.
Advertentie