Advertentie

Melden misstanden bij overheid laat te wensen over

Ambtenaren vertrouwen de personen en instanties niet bij wie zij misstanden moeten melden, stelt BIOS, het expertisecentrum integriteitsvraagstukken.

22 mei 2013

De meeste organisaties in de publieke sector hebben een meldprocedure. Maar dat hoeft nog niet te leiden tot een goed meldsysteem. Mensen hebben weinig vertrouwen in de personen en instanties bij wie zij klachten moeten melden, ze denken dat er niets met de klacht gebeurd en vrezen negatieve gevolgen.

Meldingsbereidheid
Dat blijkt uit een onderzoek naar de werking van interne meldsystemen voor misstanden in de publieke sector, dat de Vrije Universiteit in opdracht van BIOS, een expertisecentrum op het gebied van integriteitsbevordering, heeft uigevoerd. Volgens het rapport ‘Een luisterend oor’,  staat of valt de meldingsbereidheid in een organisatie met het vertrouwen in het systeem en de waarborgen die dat biedt. Maar juist daar schort het aan.

Negatieve gevolgen
Bijna 31 procent van de ondervraagden zegt geen vertrouwen te hebben in de persoon of instantie aan wie zij moeten melden. Daarbij overheerst het gevoel dat er toch niets mee gebeurt (bijna 43 procent) en de angst voor de negatieve gevolgen voor zichzelf (40,5 procent). Er bestaat nog altijd een drempel om misstanden te melden.

Uitgelezen kans
‘Een melding is voor een organisatie een uitgelezen kans: het biedt niet alleen de mogelijkheid een ongewenste situatie te beëindigen, maar ook om de weerbaarheid tegen integriteitsrisico’s te vergroten.’ Zo stelt Marijn Zweegers, hoofd van BIOS. Melden moeten we daarom juist zien als iets positiefs. Helaas is dit niet altijd de praktijk. ‘Met onze aanbevelingen voor organisaties en vertrouwenspersonen hopen wij daarin verandering te brengen. Medewerkers moeten een ongewenste situatie intern durven te melden. Het melden van een misstand mag geen zaak worden van onwetenden en idealisten’, aldus Zweegers.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Duco Douwstra / eigenaar
Melden en nog eens melden het is verloren moeite. Het lijkt wel of alle melding sites in handen zijn van de overheid of andere beerput organisatie, die klagers of melders van misstanden ontmoedigen. Kort geleden kwam Minister Schultz van Haegen weer eens goed weg. Haar man heeft aandelen of belangen bij de KIWA. Formeel heeft hij daar afstand van genomen, maar dat is volksverlakkerij natuurlijk. De KIWA heeft een contract voor 20 jaar gekregen om vergunningen af te geven in de ruimste zin van het woord. Voorheen deed de IVW dat en nadat de KIWA het over heeft genomen zijn de prijzen die men moet betalen met ruim 300% gestegen. En is de efficiënte verwerking van de aanvragen met 500% gedaald. Het behoeft toch geen nadere uitleg dat hier heel veel aan de hand is. Een chauffeurspas te vergelijken met een rijbewijs, kost bij de KIWA € 130,-- de wachttijd is soms wel een halfjaar werkeloos thuiszitten of afhaken. Doe er iets aan! Mvg. Duco Douwstra
Hans Bakker / Ambtenaar
Ik sluit mij 100% aan bij het onderzoek.
Ernst / ambtenaar
En wat is dan de aanbeveling......?
Harry
Draag je kennis van een misdrijf dan ben je volgens de wet verplicht dit te melden. Gaat het over andere misstanden dan is dat een heel ander boek en geen ongeschreven regel om het altijd te melden. Het lijkt immers om verraden, klokkenluider syndroom etc. Melden van misstanden is je hoofd boven het maisveld uitsteken en dat kan zeker niet altijd, als je je baan lief is of bang bent voor andere (ernstige) consequenties of geen vertrouwen hebt in een goed afloop. De ontvanger moet wel goed geschoold zijn om hier iets goeds mee te doen. Wil je misstanden aanpakken zijn er meerdere stappen. De persoon in kwestie aanspreken, een vertrouwenspersoon raadplegen, de leiding informeren, klachtencommissie, ombudsman etc. Misschien is het een idee om Meld Misstanden Anoniem op te richten. Ik stel me (mits goed betaalde functie) meteen beschikbaar.

Paul Kemperman
Als de top van een gemeentelijke organisatie niet integer is dan leidt het melden van een misstand altijd tot baanverlies.

http://wijdoendatzo.wordpress.com/
Sjoerd Visser
@ Harry, Misschien kun jij in je functie de officier van Justitie in Almelo aanspreken zodat hij onderzoek doet en de aangifte tegen de gemeente Almelo over valsheid in geschrifte gaat behandelen. Helaas: de aangifte is eind oktober 2012 gedaan, maar het blijft angstvallig stil. De provinciale ombudsman deed onderzoek maar laat in het eindrapport zeer belangrijke zaken uit hun eerdere eigen rapport van bevindingen ineens weg, en bijna de hele gemeenteraad doet daarom net alsof hun neus bloed....zich beroepende op kennis die zedaardoor NIET hebben. De overheidsdoofpotten in NL zijn in overvloed. Het machtmisbruik ook.
O. ten Hove
Weet je, de gemeente Den Haag is streng en strak wanneer er misstanden worden gemeld met betrekking tot zeg maar salarisschaal 9 à 10, maar zodra je misstanden meldt met betrekking tot de top van het ambtelijk apparaat zeg maar de directies van de diensten en personen die bij de bestuursdienst werken dan doen ze gewoon niets of gaan ze de persoon verdedigen. En niemand doet er wat aan want ze zijn zo goed en integer bij de gemeente Den Haag dat er misselijk van wordt.



De gemeentelijke ombudsman durft zijn vingers niet te branden en de directeur van de sociale dienst (een jurist) tekent brieven die juridisch niet eens kunnen. Zie hier het integere nivo van de gemeente Den Haag, let wel de stad van 'vrede en recht'. Maar het is ook de gemeente die wethouders van vvd-huize die met bonnetjes rommelde (voor een ambtenaar reden voor ontslag of in ieder geval voor een disciplinaire maatregel) mag gewoon blijven... Den Haag is verziekt en dat komt niet door het loyale personeel maar door de halfgoden bij de bestuursdienst en de directies van bepaalde diensten die gewoon niet deugen.



Ik zal mijn naam niet noemen want bij de gemeente Den Haag heerst een angstcultuur (die door de gemeente ontkend wordt want zij herkennen zich daar niet in) en ik wil mijn baan niet verlezen.



Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Het melden van misstanden. Laat me niet lachen krijg er bijna de stuipen van. In Drenthe zijn we al jaren bezig om de misstanden naar buiten te brengen. De gevolgen zijn, bedreigingen van uit de ambtelijke organisatie, pesterijen en tegen werkingen op alle fronten. De politie en Justitie die doelbewust mee werken om zaken te verbloemen. Men wegert al jaren om de zaken op te pakken. Corrupte bestuurders in Drenthe worden beschermd. De bevolking word keihard misleid en vernederd. De mensen worden bang om stappen te ondernemen !. Het is gewoon een schrikbarende kliek. Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen was gewaarschuwd !. Dat krijg je als je de burgers belazert en niets in tel hebt, dan moet je met de billen bloot !. Een foutje is niet zo erg, maar doelbewust op de personen gespeeld !. De Hoogeveense ombudscommissie was in meerdere gevallen duidelijk. De heren O & V werden op 21 punten in het gelijk gesteld. De uitspraak, een onbehoorlijk bestuur. Maar wat bereikten we er mee, de maffia lieden gingen op de zelfde voet verder. De bedreigingen en pesterijen namen toe. Okken bezit keiharde bewijzen van corruptie, waar Hoogeveense en provinciale, Drentse bestuurders bij betrokken zijn!. Politie en justitie die al jaren op de hoogte zijn!. Wel is er een leuke mededeling!, men geeft de fouten toe, bieden meerdere keren hun excuus aan. We hebben inmiddels de kast vol !. Gemeente Hoogeveen, u weet wel dat maffia stadje aan de A28 ,de gemeente met die grote ( H. Als u daar binnen komt, stapt u in het hol van de leeuw!. Maar langzamerhand worden de leeuwen getempt!. De kring om ons heen word groter!. De bevolking beseft langzamerhand wat er speelt in Drenthe. De verantwoordelijke moeten over de brug komen!, dan pas zijn de spelletjes uit gespeeld!. Rust in Drenthe. vriendelijke groet, H. Okken, klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken Drenthe, Gemeente Hoogeveen!.
Advertentie