Advertentie

'Weeffout' verdeling WWB-gelden blijft bestaan

Fouten in het 'objectief verdeelmodel' van de WWB-gelden, worden per 2010 beter gecorrigeerd. Maar het verdeelmodel zal voor sommige gemeenten onbedoeld positief en voor andere gemeenden onbedoeld negatief uit blijven pakken. Wel wordt voortaan jaarlijks het 'actuele tekort' per gemeente berekend, waardoor er eerder gecorrigeerd kan worden.

14 juli 2010

Compensatie
Dat blijkt volgens de Heerlense wethouder Sociale Zaken Peter van Zutphen uit de brief die

die demissionair minister Donner onlangs aan de Kamer stuurde over de zogenoemde MAU-gelden, de Meerjarige Aanvullende Uitkeringen. De MAU is bedoeld ter compensatie van fouten en in verdeling van het geld dat gemeenten krijgen voor uitvoering van de Wet Werk en Bijstand.

 

Ontevreden

De Heerlense SP-wethouder Van Zutphen is 'blij, maar niet tevreden' met de nieuwe MAU-regeling, die Donner heeft voorgesteld en die per 2010 de huidige MAU-regeling zal vervangen. Heerlen zal volgens wethouder Van Zutphen zeker gebruik maken van de optie om de nieuwe regeling met terugwerkende kracht al voor 2009 in te laten gaan. Dat is niet verwonderlijk, want dat scheelt Heerlen naar verwachting zo'n 2,8 miljoen euro. Zonder MAU-compensatie zou Heerlen een tekort hebben van 10,1 miljoen euro, overigens deels door eigen toedoen - volgens de minister.

Fout
Met toepassing van de nieuwe regeling zou Heerlen nog steeds een tekort hebben op de WWB van 3,9 miljoen euro. Van Zuthpen noemt dat 'onterecht en oneerlijk', want ook Donner, zegt met de brief volgens hem dat het bij de verdeling van de gelden fout gaat en dat wordt niet volledig gecompenseerd.

 

 

Positief

De gemeente Kerkrade, die met de nieuwe regeling naar verwachting 2,8 miljoen euro extra compensatie krijgt, is voorzichtig positief. 'We willen nog verschillende scenario's uitrekenen, maar het lijkt erop dat we beter worden gecompenseerd en dat is positief,' zegt hoofd Soziale Zaken Ralph Stijns.

 

Beroepsprocedure

Zijn Heerlense collega Van Zutphen vecht echter door. 'Wij gaan de Tweede Kamer vragen om ook te kijken naar compensatie van de “bandbreedte”, het nadeel dat gemeenten redelijkerwijs zouden mogen hebben van een economische dip. Aangezien wij hier in Limburg niet enkel een tijdelijke economische dip hebben, maar een mineur die al jaren duurt, worden wij erg hard geraakt,' zegt Van Zutphen.

Procedure

Ook voert Heerlen nog een beroepsprocedure bij het ministerie tegen het besluit om Heerlen een eigen bijdrage van vijf procent toe te kennen, in plaats van 2,5% wegens (vermeend) eigen schuld bij het tekort.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie