Advertentie

'We zitten hier met duizenden lotgenoten'

In normale bestuurlijke tijden zouden tientallen politici en ambtenaren in het buitenland zijn gestrand door het vliegverbod. Maar door de demissionaire status van het kabinet en de colleges is de 'schade' beperkt.

23 april 2010

Een ambtenaar van Economische Zaken, die een filmpje over Japan maakt, kwam vast te zitten in Osaka. Een groep van 27 jonge ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken is op dienstreis naar de VS. Het departement verwacht ze pas volgende week zaterdag terug. Het gezamenlijk reisbureau van BZK en Justitie haalde per trein en bus collega’s terug uit Spanje en Groot Brittannië. Vijftig reserveringen zijn geschrapt. Minister Donner (Sociale Zaken) verbleef gedwongen op St. Maarten.

 

Dat er maar zo weinig politici en ambtenaren in den vreemde waren toen de IJslandse aswolk het vliegverkeer in de war schopte, heeft alles te maken met het tijdsgewricht. Het kabinet past na de val van Balkenende IV ‘op de winkel.’ Daar horen alleen noodzakelijke buitenlandse reizen bij.

 

Eurostar

 

Ook bij gemeenten valt het reisleed mee. In veel plaatsen zijn de collegeonderhandelingen nog volop gaande of net afgerond. Pas als iedereen goed en wel op zijn plek zit, worden er weer tickets besteld. Door de bezuinigingen zijn dat er aanzienlijk minder dan in de afgelopen 4 jaar, is de verwachting.

 

Een categorie die zich nog niets van perikelen rond collegevorming en bezuinigingen hoefde aan te trekken, zijn de burgemeesters. Eentje ontsprong maar net de dans. Burgemeester Wolfson (Utrecht) zou met korpschef Heijsman en hoofdofficier van Justitie Westerbeke op reis gaan. De bestemming van de driehoek was Londen. Wolfson zei de trip af. Hij vond dat hij niet afwezig kon zijn bij de presentatie van collegeprogramma en de installatie van het nieuwe college.

 

De Utrechtse ambtenaar Hans Sakkers was wel in de Britse hoofdstad. Hij woonde een conferentie bij over tweetaligheid. Sakkers: ‘Al snel werd duidelijk dat we niet meer terugkonden met het vliegtuig. In een internetcafé heb ik een ticket voor de Eurostar geboekt. Eén van de laatste, denk ik.’ De extra kosten zijn voor rekening van EU, de organisator van de conferentie, denkt Sakkers.

 

Hetzelfde lukte de Haagse burgemeesters Van Aartsen. Die was in Londen op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur om een toespraak te houden als gastspreker op de NL City Lunch. Ook hij kwam met de Eurostar naar het vasteland van Europa. Moeizamer verloopt de trip van burgemeester Thom de Graaf en wethouder Hannie Kunst van Nijmegen. Beiden moesten noodgedwongen in Beijing blijven. Vanuit de Chinese hoofdstad liet De Graaf weten: ‘Het is een ramp. We zitten hier met duizenden lotgenoten.’

 

De bestuurders hebben een hele delegatie bij zich. Twee ambtenaren, vertegenwoordigers van de provincies Gelderland en Overijssel en zakenmensen. Het contact tussen de delegatie en de thuisbasis verloopt stroef, meldt het stadhuis. Het tijdverschil - 6 uur later dan in Nederland - is daar debet aan. Maar ook omdat het contact met de Chinese luchtvaartmaatschappijen niet soepel verloopt. ‘Zeker is dat de burgemeester de presentatie van het collegeakkoord vrijdag niet haalt.’

 

Bij het ter perse gaan van deze Binnenlands Bestuur was onduidelijk wanneer de Nijmeegse delegatie de thuisreis kan aanvaarden. Wie voor de extra kosten opdraait is niet duidelijk. Dat hangt af van de polisvoorwaarden. Sommige verzekeringen beroepen zich op overmacht en andere vergoeden een dagprijs.

 

Keukenhof

 

De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke kwam niet weg uit de Italiaanse Milaan. Ze was daar voor een bezoek aan de internationale beurs met de Arnhemse presentatie van ArtEZ, Weltevree en Coming Soon. Treinen en bussen bleken vol te zitten. Uiteindelijk slaagde ze erin per auto in Arnhem te komen. Krikke miste tot haar spijt de opening van de Nationale Sport Week, zaterdagmiddag in Arnhem. Wel haalde ze de wedstrijd Vitesse-Roda JC en zag ze de Arnhemse club met 2-5 verliezen.

 

Curieus was de situatie van staatssecretaris Ank Bijleveld en de Antilliaanse regeringsdelegatie. Nadat in de Tweede Kamer vorige week de wetten die de opdeling van de eilanden regelen had aangenomen, zouden ze naar de West vliegen voor verder bestuurlijk overleg. Uit nood werden de besprekingen in De Keukenhof afgerond.

 

Polisvoorwaarden

 

Buitenlandse reizen moeten in de meeste gemeenten worden goedgekeurd door het college. Vaak staat in een circulaire of in integriteitsregels in hoeverre er gedeclareerd kan worden. Of extra kosten door het stilleggen van het vliegverkeer vergoed worden, ligt ook aan de polisvoorwaarden van de reisverzekering. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn er maatschappijen die alternatief vervoer dekken. Hotelkosten vallen daar meestal niet onder.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie