'Rol voor Gemeentesecretaris bij benoeming burgemeester'
Raden moeten de optie krijgen om de gemeentesecretaris als adviseur toe te voegen aan de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een burgemeester, stelt de VNG.
Als het aan het Vereniging van Nederlandse Gemeenten ligt, krijgen gemeenteraden de mogelijkheid om de gemeentesecretaris als adviseur toe te voegen aan de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een burgemeester. Dit schrijft de vereniging in een reactie op de wijzigingen van de Gemeentewet aan minister Spies (BZK).
Vraag van gemeenten
Verschillende gemeenten hebben hier bij de VNG op aangedrongen, vertelt Sandy Manuel, woordvoerder van de VNG. ‘Bij ons zijn signalen binnengekomen dat raden toch graag de gemeentesecretaris erbij betrekken.’ Deze vraag komt vooral voort uit het feit dat de secretaris functioneert als algemeen directeur van de ambtelijke organisatie.
Herbenoeming
Het gaat de VNG alleen om de benoeming van een nieuwe burgemeester. Wanneer er sprake is van een herbenoeming zou het verstandiger zijn om de gemeentesecretaris er buiten te houden, omdat deze dan al werkervaring heeft met de burgemeester. ‘Als ze een goede werkrelatie hebben kan de herverkiezing onder de noemer ‘vriendjespolitiek’ vallen’, vertelt Manuel.
Wethouders
De VNG onderschrijft de wijziging van de wet op het punt van wethouders. Na de wijziging zal het verplicht zijn om minstens één wethouder toe te voegen aan de vertrouwenscommissie.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Naar mijn mening dient hij/zij als adviseur, net als een wethouder, ook betrokken te worden bij de herbenoeming. Immers, het is goed dat ook vanuit de dagelijkse praktijk info beschikbaar is. De (vertrouwens)commissie zal de inbreng van de adviseurs op zijn merites moeten beoordelen. Immers, ook (vertrouwens)commissieleden kunnen een goed contact hebben met de burgemeester; is er dan géén sprake van vriendjespolitiek? Of mogen ook die (raads)leden geen zitting nemen in de commissie?
Een burgemeester hoort gekozen te worden door de bevolking.
En een gemeentesecretaris mag dan meestemmen mits woonachtig in die gemeente.
Dat is genoeg.