VNG vreest oplopende wachtlijsten sociale huur
Ongeveer de helft van de woningcorporaties verwacht problemen met de beschikbaarheid van sociale huurwoningen, zo blijkt uit een enquête. De VNG erkent het probleem en waarschuwt daarom gemeenten.
Ongeveer de helft van de woningcorporaties verwacht problemen met de beschikbaarheid van sociale huurwoningen, zo blijkt uit een enquête. De VNG erkent het probleem en waarschuwt daarom gemeenten.
Geen speelruimte
Dat woningcorporaties problemen verwachten blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas onder 155 corporatiebestuurders en -managers. Per 1 januari moeten de corporaties door de nieuwe Woningwet sociale huurwoningen passend toewijzen. Daardoor is er bijna geen speelruimte meer om kandidaten een iets duurdere woning aan te bieden wanneer er onvoldoende woningen zijn onder de aftoppingsgrens, die het deel van de huur aangeeft waarboven geen of weinig huurtoeslag wordt verstrekt.(576,87 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens). De wachtlijsten kunnen daardoor flink oplopen.
Helft bestuurders verwacht problemen
De betaalbaarheid van sociale huurwoningen staat door de mogelijk oplopende wachtlijsten hoog op de agenda bij corporaties, zo stellen de onderzoekers van Finance Ideas. Van de ondervraagden ziet ruim 40 procent een tekort in het woningaanbod ontstaan. 39 procent van de ondervraagden is ervan overtuigd dat het woningaanbod redelijkerwijs bij de te verwachten vraag aansluit. Voor 20 procent van de ondervraagden is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe Woningwet.
VNG waarschuwt
De VNG ziet eveneens een probleem ontstaan en waarschuwt daarom gemeenten om iets te doen, zo geeft een woordvoerder aan. ‘Bij gemeenten staat betaalbaarheid en bereikbaarheid van wonen hoog op de agenda omdat het vaak gaat om het huisvesten van kwetsbare doelgroepen. De rol van gemeenten is die van facilitator, maar verder zijn deze huurders afhankelijk van de corporaties. Daarom willen gemeenten prestatieafspraken maken met de woningcorporaties over het verlagen van huren en bijbouwen van sociale huurwoningen. Gemeenten kunnen ook afspraken maken met allerlei andere partijen, zoals maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen en ontwikkelaars.’
'Huurders hebben meer moeite met woonlasten'
Ook de Woonbond maakt zich zorgen, zo blijkt uit een reactie aan Binnenlands Bestuur. Langere wachtlijsten door passend toewijzen is helemaal niet nodig, zo stelt de bond. 'Bij het vervallen van het passend toewijzen in 2009 zijn de huurprijzen van nieuwe woningen enorm gestegen, ook voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Als gevolg daarvan hebben steeds meer huurders moeite om hun woonlasten nog op te brengen. Door de herintroductie van passend toewijzen moeten corporaties hun huurprijzen naar beneden bijstellen, onder de aftoppingsgrenzen', aldus directeur Ronald Paping van de Woonbond. Hij vindt dat niet meer dan logisch. 'Daarmee worden corporatiewoningen weer betaalbaar voor de laagste inkomens, zodat corporaties weer gewoon voldoen aan hun primaire taak.'
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.