Advertentie

VNG wil duidelijkheid van kabinet over vuurwerk

In meer dan 300 gemeenten geldt nog geen verbod, maar het aantal gemeenten met een vuurwerkverbod neemt toe.

ANP
15 december 2023
vuurwerk.JPG
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat er ‘snel een meerjarenperspectief’ komt van het kabinet over of en wanneer er een landelijk vuurverbod wordt ingevoerd. ‘Dat biedt iedereen duidelijkheid.’ Momenteel verschillen de regels voor het afsteken van vuurwerk per gemeente en de vereniging vindt dat nog altijd ‘onwenselijk’.

Senior Financieel Adviseur

Publiek Netwerk in opdracht van Hoogheemraadschap Delfland
Senior Financieel Adviseur

Afdelingsmanager Beleid & Vergunningen (incl. toezicht en handhaving)

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Texel
Afdelingsmanager Beleid & Vergunningen (incl. toezicht en handhaving)

Verbod in meer gemeenten

Het aantal gemeenten dat tijdens oud en nieuw een verbod heeft op het afsteken van vuurwerk, nam dit jaar toe. Vorig jaar gold in twaalf gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen, zo'n verbod. Dit jaar komen daar in elk geval Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven bij. In meer dan driehonderd gemeenten is nog geen verbod. De VNG verwacht dat het aantal gemeenten met lokale regels bij onzekerheid over de toekomst van landelijke wetgeving verder zal toenemen.

Handhaving lokaal verbod moeilijk

Vorig jaar heeft de vereniging een peiling gehouden onder alle gemeenten, waarbij 65 procent aangaf voorstander te zijn van een landelijk vuurwerkverbod. ‘Zij zijn in principe bereid tot een verbod, maar zitten met de handhaving ervan. Als zij zien dat een lokaal verbod positieve effecten heeft op bijvoorbeeld de overlast, zullen zij mogelijk ook overstag gaan’, legt een woordvoerder uit.

Op de website valt te lezen dat de VNG nooit voorstander is geweest van de huidige mogelijkheid voor een lokaal vuurwerkverbod. ‘Dat valt niet te handhaven en als dat wel het geval zou zijn, leidt het tot een onwenselijk waterbedeffect.’ Dat betekent dat mensen die vuurwerk willen afsteken, uitwijken naar de rand van de gemeente en de vuurwerkoverlast zich daarmee verplaatst naar andere plekken.

Invloed van verkiezingsuitslag

De VNG wil niet vooruitlopen op de vraag of de verkiezingsuitslag invloed heeft op de invoering van een landelijk verbod. De meeste grote partijen, zoals PVV, Nieuw Sociaal Contract, BBB en VVD, zijn tegen een vuurwerkverbod. GroenLinks-PvdA vindt dat consumentenvuurwerk moet worden vervangen door bijvoorbeeld professionele vuurwerkshows.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het gebruik van vuurwerk met oud en nieuw wordt steeds minder leuk. Het 'feest' begint -zonder handhaving- meestal al dagen daarvoor en gaat op het moment surprème veel te lang door tot diep in de nacht. 's Morgens moeten andere bewoners meestal de grote troep opruimen.
De maatschappelijke schade is groot (zwaar gewonden, milieu, vernielingen, verzekeringsschade, branden, dierenleed etc).
Het is nauwelijks te bevatten dat 65% van de Gemeenten aangeeft voorstander te zijn van een vuurwerkverbod, terwijl slechts een handje vol dat daadwerkelijk in de praktijk uitvoert.
Handhaving is of hoeft nauwelijks aan de orde te zijn als er jaarlijks een collectief vuurwerkevenement op één of meer plekken in de Gemeente wordt georganiseerd, georganiseerd door de Gemeente zelf of via een speciaal daarvoor functionerende Stichting.
Stringente handhaving en controle op de handel in vuurwerk is dan uiteraard wel noodzakelijk.
Op zeer korte termijn blijkt een verbod op de handel en het gebruik van zwaar vuurwerk urgent.
Advertentie