Advertentie

Burgemeesters: lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven

Stapsgewijs toe naar een andere manier van vieren van de jaarwisseling

ANP
03 januari 2023
Brandend vuurwerk
Shutterstock

Een lokaal afsteekverbod van vuurwerk is ‘zoals te verwachten was’ niet te handhaven. ‘Landelijk, eenduidig beleid hierop is nodig’, zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Beleidsadviseur jeugd

Yacht
Beleidsadviseur jeugd

Communicatie adviseur asiel en migratie

Yacht
Communicatie adviseur asiel en migratie

Geld en capaciteit

Een vuurwerkverbod is volgens de beroepsvereniging ‘alleen effectief als dit voor heel Nederland geldt en er voldoende capaciteit is voor zowel handhaving als voor de afhandeling van zaken en de vervolging van verdachten’. ‘De handhaving begint overigens aan de grens en niet alleen lokaal’, meent Spies, die zelf burgemeester is in Alphen aan den Rijn.

Massaal vuurwerk

Het genootschap reageert daarmee op het vuurwerkverbod dat tijdens de jaarwisseling gold in twaalf gemeenten, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Soest, Apeldoorn en Haarlem. Desondanks werd daar toch massaal vuurwerk afgestoken. ‘Dit was de eerste jaarwisseling zonder 'knallen en pijlen'‘, aldus Spies. ‘We zijn benieuwd wat de effecten hiervan zijn geweest: leidt dit tot minder overlast en schade en letsel?’ Een evaluatie moet dat volgens het genootschap duidelijk maken.

Genoten

Ze zegt verder zich te realiseren dat velen tijdens de jaarwisseling hebben genoten van het afsteken van en kijken naar het consumentenvuurwerk. ‘Tegelijkertijd is het de vraag of de nadelen in termen van schade, letsel en overlast en de veel te grote inzet van politie, hulpdiensten en gemeenten nog in verhouding staan tot het plezier dat aan het op deze manier vieren van de jaarwisseling wordt beleefd.’ Spies pleit er dan ook voor om stapsgewijs toe te gaan naar een andere manier van vieren van de jaarwisseling ‘die voor iedereen weer een feest kan zijn’.

Vaker lokaal verbod

Ondanks de bezwaren van het Genootschap van burgemeesters verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het aantal gemeenten dat tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod hanteert het komend jaar zal toenemen. Zolang er geen landelijke regelgeving is, zullen ‘gegarandeerd veel meer gemeenten volgen met een lokaal verbod’. Een aantal gemeenten heeft dat al aangekondigd. Hoeveel gemeenten het voornemen hebben, kan de woordvoerder niet zeggen. De VNG houdt die cijfers niet bij.

Milieuaspecten

In de zomer heeft de vereniging een peiling gehouden onder alle gemeenten. Daarbij gaf 65 procent aan voorstander te zijn van een algemeen vuurwerkverbod. ‘Conclusie was dat voor de overgrote meerderheid het plezier en de vrijheid van inwoners die vuurwerk willen afsteken niet meer opweegt tegen alle schade die het met zich meebrengt. Milieuaspecten spelen daarin een steeds grotere rol’, aldus de zegsman.

Verschillen onwenselijk

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was het in twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Nijmegen, Apeldoorn en Soest, verboden om vuurwerk af te steken. In meer dan driehonderd gemeenten gold zo'n verbod dus niet. De VNG noemt het ‘onwenselijk’ dat de regels voor het afsteken van vuurwerk per gemeente verschillen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Spies heeft helaas ook geen afdoende oplossing, dit is een internationaal probleem. Zolang de cocaine aanvoer niet te stuiten is, zal dit vuurwerk ook gelden. Ik denk dat de producenten in China en oost Europa al hun pakketten naar de EU met GPS (of transponders) moeten labelen zodat deze tot aan hun eindbestemming te traceren zijn. Zoiets kan alleen Brussel regelen met een algeheel importverbod op ontraceerbaar vuurwerk. Ook de douane moet hier internationaal natuurlijk aan bijdragen, dan pas krijg je m.i. dit grensoverschrijdend smokkelfeest onder controle..... Niet met een paar piepende burgermeesters rond nieuw jaar.
Advertentie