Advertentie

Raad Vlaardingen wil nieuw college

De ontwikkelingen in de Vlaardingse politiek gaan razendsnel. Eerst stuurde de raad wethouder Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen, Wonen) tijdens een spoeddebat weg, terwijl die wethouder vanwege ziekte niet aanwezig was, omdat hij de raad niet heeft gemeld zijn appartement te verhuren aan arbeidsmigranten, waar hij eerder hard tegen ageerde. Daarna riep de raad in een motie op om een nieuw college te vormen.

13 maart 2019

Wie de Vlaardingse politiek volgt moet snel zijn. Voor je het weet is er een nieuwe ontwikkeling. Nu wil de raad een nieuw college, nadat het wethouder Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen, Wonen) tijdens een spoeddebat zonder die wethouder heeft weggestuurd, omdat hij de raad niet heeft gemeld onroerend goed te bezitten en te verhuren aan arbeidsmigranten, waar hij eerder tegen ageerde.

Volkomen ongeloofwaardig
Het waren nota bene collegepartijen VVD, GroenLinks en CDA die Hoogendijk de bons gaven. Hun motie van wantrouwen kreeg de steun van alle 12 partijen, behalve zijn eigen partij ONS Vlaardingen. GroenLinks-raadslid Lianne van Kalken noemde Hoogendijk, die vanwege ziekte op doktersadvies niet aanwezig was bij het spoeddebat, volkomen ongeloofwaardig. ‘Zijn aanblijven zou het aanzien van de politiek nog meer schaden.’

Tegen arbeidsmigranten
Hoogendijk en zijn partij waren in hun verkiezingsprogramma fel gekant tegen arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa en wilden er alles aan doen om de instroom tegen te gaan. Migranten die al in Vlaardingen wonen zouden moeten verhuizen naar de plaats waar ze werkzaam zijn. De Vlaardingse woningzoekende moest voorrang hebben en Hoogendijk werkte zelf nog aan een voorstel om het voor uitzendbureaus moeilijker te maken om huizen op te kopen voor arbeidsmigranten. ONS Vlaardingen werd de grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen en Hoogendijk werd namens hen wethouder.

Informatieplicht verzaakt
Maar afgelopen vrijdag schreef het AD dat Hoogendijk zelf zijn appartement in Vlaardingen-Holy via een bureau verhuurt aan vier Roemeense arbeidsmigranten. Dat was de druppel, aldus VVD-raadslid Kees Rijke die vond dat deze periode, waarin alle vertrouwen in de Vlaardingse politiek verloren lijkt te gaan, moest worden afgesloten. Volgens hem had Hoogendijk bij zijn aantreden al moeten melden dat hij zijn woning aan arbeidsmigranten verhuurde en anders wel bij het debat over de huisvesting van arbeidsmigranten of bij de overname van de portefeuille Wonen van de vertrokken wethouder Arnout Hoekstra (SP). Volgens Rijke had Hoogendijk zijn informatieplicht naar de raad verzaakt, waarop hij een motie van wantrouwen indiende.

Geen integriteitsrisico
Dit weekend nog had Hoogendijk een brief gestuurd naar de raad, waarin hij schreef dat de verhuur van zijn appartement wel degelijk was besproken met Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) en ook in hun verslag wordt genoemd. BING beschouwde de verhuur van het appartement niet als nevenfunctie en ook niet als integriteitsrisico. In dezelfde brief erkent Hoogendijk wel dat verhuur aan arbeidsmigranten niet strookt met de opvattingen van zijn partij. Hij zou het appartement na afloop van het huurcontract op 31 maart meteen in de verkoop zetten.

Nieuw college
Maar dat mocht allemaal niet baten. De motie van wantrouwen werd aangenomen, waarop Hoogendijk liet weten dat hij zijn ontslag zou indienen, maar de VVD wilde daar niet op wachten en liet de raad voor een voorstel stemmen waarbij de wethouder direct wordt ontslagen. Daarna pakte Rijke meteen door. Hij diende een motie in om met twee (in)formateurs een nieuw college te vormen dat op een meerderheid van de raad kan rekenen op basis van een akkoord op hoofdlijnen over een aantal belangrijke dossiers. Dat college moet een uitvoeringsprogramma schrijven dat ook kan rekenen op steun van de meerderheid van de raad. Deze motie werd aangenomen met 22 stemmen tegen 10.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie