Advertentie
bestuur en organisatie / Ingezonden

Wetsvoorstel vertrouwenspersonen gaat niet ver genoeg

De voorgestelde verplichtstelling van een vertrouwenspersoon is goed, maar het voorstel kan op een aantal punten echt beter.

05 juli 2022

Verplicht stellen van de vertrouwenspersoon via de wet: daar zijn wij een groot voorstander van. Daarom steunen wij het initiatiefwetsvoorstel Vertrouwenspersonen van GroenLinks Tweede Kamerlid Senna Maatoug. Maar het had nog wel een tandje scherper gemogen. Wij pleiten voor een gecombineerde vertrouwenspersoon voor drie taken: ongewenste omgangsvormen, integriteit en misstanden.

Voordelen

Zo’n combinatiefunctie heeft belangrijke praktische voordelen. Voor medewerkers is het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen ongewenste omgangsvormen, integriteitsschendingen of misstanden. En kwesties kunnen elementen van alle terreinen hebben, zeker wanneer een melder wordt benadeeld vanwége zijn melding. Dat maakt het dus vooral verwarrend: bij welk loket moet ik zijn? Met als risico van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Eén deskundig loket, herkenbaar en laagdrempelig, is effectiever en bovendien vriendelijk naar en sneller voor de melder.

Deskundigheid

Daarnaast biedt een gecombineerde functie aan vertrouwenspersonen meer mogelijkheden om de eigen deskundigheid te ontwikkelen en op peil te houden. We vrezen dat verplichtstelling van alleen een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen leidt tot fragmentatie en verschraling van de afzonderlijke vertrouwensfuncties. Daardoor draagt dit voorstel niet bij aan de professionalisering van de vertrouwenspersoon, maar belemmert het juist diens functioneren in de praktijk.

Omslachtig

Enkel een wettelijke verplichting voor een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen zet de beide andere ook belangrijke taken integriteit en misstanden onvermijdelijk op achterstand. Worden daar dan andere vp’s voor aangesteld? En zijn die ‘minder waard’? Meerdere vertrouwenspersonen in een organisatie aanstellen is niet alleen duur, omslachtig en contraproductief, maar brengt zeker ook voor kleinere organisaties extra administratieve lasten mee. En niet minder belangrijk: het is voor werkgevers in het algemeen lastiger te organiseren en te managen.

Oproep

Daarom roepen wij de Tweede Kamer op per amendement te regelen dat er alsnog een gecombineerde vertrouwenspersoon wordt opgenomen in het initiatiefwetsontwerp vertrouwenspersonen.

Inge te Brake, voorzitter Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen
Marijntje Zweegers, hoofd afdeling Kennis en Preventie, Huis voor Klokkenluiders
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie