Advertentie

Maastricht verplicht cursus papierophalen

De #gemeente Maastricht verplicht vrijwilligers die oud papier ophalen een cursus te volgen.

03 januari 2014

Vrijwilligers die in Maastricht oud papier inzamelen, moeten eerst verplicht een cursus ‘veilig oud papier ophalen’ volgen. Dit beleid geldt sinds 1 januari, na een ongeluk eerder dit jaar met studentes die papier ophaalden.

Kraakperswagen
De studentes liepen op teenslippers en sprongen achterop de zogeheten kraakperswagen. ‘Dat ging mis, ze moesten met botbreuken naar het ziekenhuis’, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Van Gansewinkel kreeg als verantwoordelijke instantie een boete van de arbeidsinspectie. Na de zomer klopte het bedrijf aan bij de gemeente met de vraag of de vrijwilligers opgeleid kunnen worden en veiligheidskleding kunnen krijgen, om vedere boetes te voorkomen. Zo’n opleiding krijgen de eigen medewerkers van Van Gansewinkel immers ook.

Onderscheid

Bij het papier ophalen wordt onderscheid gemaakt tussen vrijwilligers die op de stoep lopen en diegene die achterop de kraakperswagen staan. Voor die laatste groep is de training van één dagdeel verplicht, voor de eerste groep niet.

60.000 euro

Het opleiden duurt één dagdeel en kost ongeveer 135 euro per vrijwilliger. Oorspronkelijk was het idee van de gemeente om bij alle 22 verenigingen vijf vrijwilligers op te leiden. Dat vonden de verenigingen zelf te weinig, uiteindelijk is besloten dat per vereniging vijftien vrijwilligers de opleiding gaan volgen. De kosten voor de trainingen worden betaald door de gemeente, die hier ruim 60.000 euro voor heeft vrijgemaakt.

Compensatie

Na de training mogen de vrijwilligers direct aan de slag. Omdat de trainingen al in januari starten, hoeft het niet lang te duren voordat de verenigingen zelf weer oud papier mogen ophalen. Tot die tijd regelt de gemeente. De verenigingen worden gecompenseerd voor de inkomsten die zij mislopen.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tinus
Dat kan toch ook schriftelijk, kan 't gelijk mee...
Hans Waijboer / Transport Manager
Dit zijn Amerikaanse toestanden! Vrijwel iedereen kent wel een anekdote met betrekking tot het rigide beleid zoals dat al lang in de USA gepraktiseerd wordt voor de meest onbenullige "schade" (6 advocaten, 10 miljoen dollar etc. wegens "gederfde levensvreugde", u kent die verhalen wel..

Schandalig dat Maastricht hiervoor zo'n groot bedrag moet reserveren. Een gemiste kans voor de Gemeente van Nederlandse Gemeenten. Zij hadden wellicht de mogelijkheid om gezamenlijk deze belachelijke ARBO-onzin in de prullenbak te gooien.
de Graaff / consulent
Is dit serieus? Dan is Nederland niet ziek, maar terminaal ziek. Te belachelijk voor woorden. Nog even en als je een keer naast de wc plast, moet je een plasdiploma halen.....
Ron de Loos / ambtenaar
Is dit het einde of wordt het nog gekker. Straks diploma halen voor het vegen van de stoep, boodschappen doen, rolstoel duwen, schoonmaker op een sportvereniging of misschien wel voor thuis, of moeten we opk nog andere idiote diploma's gaan halen. Dit slaat helemaal nergens meer op. Overheid bemoei je niet met dit soort rare dongen, maar ga eens besturen.
Leon Coenen / Regioadviseur onderwijs
Het moet niet gekker worden. Ben maar blij dat je nog vrijwilligers krijgt die gratis en um sonst deelnemen aan een actieve samenleving. Laat het initiatief bij de burgers en verenigingen en doe niet zo betuttelend.
Janet / beleidsadviseur
Volgens mij is het voldoende als gesteld wordt dat je verplicht dichte schoenen aan moet hebben als je op de wagen meegaat. Een veiligheidshes kan je natuurlijk krijgen van het bedrijf of van de gemeente. Maar daar houdt het volgens mij wel mee op.
Stokje
Totaal bezopen. Waar bemoeit de Arbeidsinspectie zich mee ? En de gemeente laat zich ringeloren, hetgeen de burgës 60.000 euro kost. Maar wat wil je, in de stad van die homo's aflebberende burgemeester.
Cor / inwoner
een beetje instructie en je gezonde verstand gebruiken kan geen kwaad natuurlijk want wie gaat er nu in hemelsnaam op teenslippers oud papier ophalen maar om er nu zo op te reageren gaat wel heel erg ver.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Waarom moet dit commerciele werk door vrijwillgers worden gedaan ????
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
kwestie van opvoeden, want werken doe je niet op teenslippers. trouwens ook winkelen niet.

teenslippers zijn voor in de badkamer of aan het strand.

is Nederland de weg kwijt?
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Wellicht had met een eenvoudige instructiebijeenkomst en een korte handleiding kunnen worden volstaan.
Rinus Janssen / oud bestuurder
Waarom zo moeilijk. Zou het niet beter zijn de vergunning van het ophalen aan papier te voorzien van informatie hoe men zich moet kleden en gedragen. Mensen kunnen en moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Reactie is weer een gevolg van enkele dwazen die in de fout gaan en andere zoals de vervoerder en overheid (lees burgers) extra geld kosten. Jammer dat het zo moet gaan. Het geld kunnen beter gebruiken voor zinvolle dingen zoals de zorg voor ouderen en gehandicapten.
Marcel / criticus
@H. Werkendam: omdat het geld dat voor dat vrijwillgerswerk wordt betaald naar de vereniging gaat. De vrijwilligers zorgen met hun vrijwilligerswerk zodoende voor inkomsten voor hun vereniging........
K. de Beer / organisatie adviseur
Nog een geluk dat ze niet in de kraakpers gevallen zijn. Ik vind dat je van vrijwilliggers een gezonde portie boerenverstand mag verwachten. Eigen schuld, dikke bult in dit geval. Onzin om daar 60.000 euro voor uit te gaan trekken.
T. Baijer / adviseur overheden
Aansprakelijkheidsrisico voor de werkgeverszorgplicht (arbo). Maastricht is niet de werkgever en zal ook geen direct toezicht op de dagelijkse werkzaamheden van het inzamelen kunnen houden. Ik neem aan dat Van Ganzewinkel ook nog deze opleiding verzorgt..en de factuur aan verenigingen stuurt... Administratieve eenvoud... Verrekenen kan ook direct. Spaar kosten en moeite, Maar goed, is weer oud papier natuurlijk.... En scheelt weer aanbesteden?
T. Baijer / adviseur overheden
Verenigingen kunnen ook afwegen het personeel met wagen in te huren tegen het commercieel tarief. De opbrengsten wegen dan op tegen de kosten. Zodra verenigingen samenwerken is 1 factuur voldoende en is de jaarplanning ineens klaar. Dat vermindert bij iedereen de tijd nodig voor planning, overleg, factureren en overige personeelsinzet. Dus ook bij de overheid. Botsende belangen behoren dan tot het verleden. Arbo-risico blijft dan waar het hoort, bij de werkgever. Succes.
Advertentie