Commissaris Brok: ‘Vergoeding Statenleden moet omhoog’
Statenleden verdienen momenteel bruto zo’n twaalfhonderd euro per maand. Commissaris van de koing Brok zou graag zien dat die wordt opgetrokken naar zo’n zeventienhonderd euro per maand.
De vergoeding voor Statenleden is te laag. Met name om te voorkomen dat voornamelijk jonge Statenleden afhaken, vindt de Friese commissaris van de koning Arno Brok dat er een hogere vergoeding moet komen. Daar gaat hij in Den Haag zijn best voor doen.
Statenleden verdienen momenteel bruto zo’n twaalfhonderd euro per maand. Brok zou graag zien dat die wordt opgetrokken naar zo’n zeventienhonderd euro per maand.
Balans werk-privé
Het is voor Statenleden volgens de Friese commissaris lastig werk, privé en het werk als lid van Provinciale Staten goed te combineren. Het Statenwerk is een bijbaan van minstens 15 uren in de week – en vaak nog meer, aldus Brok. Bovendien wordt het Statenwerk in zijn ogen ook steeds lastiger.
Twee Friese Statenleden – Marijke Roskam (PvdA) en Dennis de Calonne (ChristenUnie) – namen deze week afscheid, omdat zij het Statenwerk niet meer konden combineren met hun gewone werk en privéleven. Het probleem zou bij meer Statenleden spelen.
Onderzoek
De vergoeding voor het drukke werk is niet in verhouding, vindt Brok. Maar omdat deze landelijk is vastgelegd, kan alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken daar verandering in brengen. De minister van Binnenlandse Zaken stelde vorig jaar een onderzoek in naar de vergoeding van Statenleden en algemeen bestuursleden van waterschappen. Op grond van dat onderzoek zou worden beslist of de vergoeding wordt aangepast, zo schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Die evaluatie wordt binnenkort verwacht. Mocht het rijk niet tot een landelijke verhoging willen besluiten, dan gaat Brok bepleiten dat de provincies een grotere vrijheid krijgen in het vaststellen van de vergoedingen.
Beter zou zijn om de overbodige en zinloze tussenschijf van provincies op te heffen.
Wat klussen naar de inmiddels heringedeelde veel grotere gemeenten en de rest verdelen over al gedeconcentreerde rijksdiensten. Die zijn gewend om asfalt uit te smeren, landjepik te regelen etc.
Geef oud-politici die zo graag Cdk willen worden gewoon wat stuivers zodat we daar tegen minder kosten geen last meer van hebben. En zeur niet over "democratie" bij een orgaan waarvan niemand weet wat ze doen en er ook niet voor komt stemmen.
Problem solved