Veiligheidsregio's hebben weinig trek in convenant
Met Rotterdam-Rijnmond en West-en Midden-Brabant zijn nu vier van de 25 veiligheidsregio's overstag voor een convenant met minister Ter Horst. De ondertekenaars worden beloond met een extra subsidie van 1,65 miljoen euro voor twee jaar.
De deadline van 1 juli 2008 voor de ondertekening van de convenanten tussen de veiligheidsregio's en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) is al over drie maanden. Met alle 25 veiligheidsregio's wil de minister vooruitlopend op de invoering van de Wet op de veiligheidsregio's voor die datum een convenant sluiten.
Vanwege de te verwachte invoeringsdatum van de wet en de doelstelling van het kabinet om Nederland veiliger te maken, lopen de convenanten tot eind 2009. Doel is om de regio's alvast te helpen de rampenbestrijding en crisisbeheersing op orde te brengen, zodat ze zoveel mogelijk aan de eisen in het wetsvoorstel voldoen. De veiligheidsregio's moeten professioneel georganiseerd worden, inclusief een volledig geregionaliseerde brandweer. De minister wil met de convenanten voorkomen dat de veiligheidsregio wachten met de verbeteringen tot de wet van kracht wordt.
Drie maanden nadat de veiligheidsregio's Haaglanden en Zuid-Limburg in december als eerste regio's een convenant met Ter Horst sloten, volgde vorige week nummer drie: regio Midden- en West-Brabant, dat beloond wordt met een extra subsidie van 1,65 miljoen euro. Afgelopen week werd duidelijk dat ook Rotterdam-Rijnmond de convenant sluit met de minister. Het convenant met Amsterdam-Amstelland is aanstaande, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. En de rest? 'Wij kunnen het niet inschatten. En dat is niet omdat we daarover niets willen zeggen, maar gewoon omdat wij het niet weten', aldus de woordvoerder.
De terughoudendheid om convenanten af te sluiten, was voor Ter Horst twee weken geleden aanleiding een herinneringsbrief te sturen naar de veiligheidsregio's. Ter Horst spreekt daarin haar teleurstelling uit dat nog niet alle regio's gereageerd hebben op haar uitnodiging om samen afspraken te maken. Zij doet ook een belangrijke handreiking op het omstreden punt van de door haar gewenste regionalisering van de brandweer. Eerder liet Ter Horst weten dat de regionalisering geen doel, maar middel is. In de herinneringsbrief geeft zij de regio's tot eind 2009 de tijd om een onomkeerbaar besluit te nemen tot volledige regionalisering. De invoering van de regionalisering van de brandweer mag na afloop van het convenant worden afgerond, maar wel uiterlijk 31 december 2010.
Principieel
Zuidoost-Brabant is een van de regio's die ondanks de beloofde subsidie nog geen convenant wil sluiten. Hans Gilissen, bestuurslid van die veiligheidsregio en burgemeester van Laarbeek: 'De regio heeft het standpunt ingenomen dat wij nog niet onder de indruk zijn van het bedrag. Wij willen de discussie graag principieel voeren. In ons algemeen bestuur is gezegd dat de situatie geen aanleiding geeft om alle brandweervrijwilligers onder te brengen in regionaal verband.' Noord-Oost Gelderland wil best een convenant afsluiten, maar dan niet met de door Ter Horst voorgeschreven regionalisering van de brandweer van bovenaf.
Voorzitter Fred de Graaf, burgemeester van Apeldoorn: 'Ik begrijp Ter Horst, maar haar wens is niet afdwingbaar. Wij hebben gekozen voor een systeem van clusters van gemeenten. We hebben zes van deze clusters. Door samenwerking van de gemeenten in de clusters willen wij tot schaalvergroting van de brandweer komen, te beginnen met een gezamenlijke commandant per cluster. Onze uitdrukkelijke wens is om de regionalisering van onderaf op te bouwen.' Als Ter Horst met de aanpak van Noord-Oost Gelderland instemt, kan volgens De Graaf voor de zomer het gewenste convenant worden gesloten inclusief de beloofde extra subsidie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.