Jan van Zanen beoogd voorzitter VNG
Jan van Zanen (VVD), burgemeester in Utrecht, is de beoogde opvolger van vertrekkend VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. De adviescommissie governance van de gemeentekoepel heeft hem voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de VNG. Arne Weverling, wethouder in Westland namens GemeenteBelang Westland en voorzitter van de wethoudersvereniging, wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid. Dat heeft gemeentekoepel VNG vrijdag bekend gemaakt.
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) is de beoogde opvolger van vertrekkend VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. De adviescommissie governance van de gemeentekoepel heeft hem voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de VNG. Arne Weverling, wethouder in Westland namens GemeenteBelang Westland en voorzitter van de wethoudersvereniging, wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid. Dat heeft de VNG vrijdag bekend gemaakt.
Tegenkandidaten
Tot 13 mei kunnen VNG-leden tegenkandidaten voordragen. Op 3 juni, tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) op het VNG-congres, kiezen de leden de nieuwe voorzitter. Het is niet bekend hoeveel kandidaten zich beschikbaar hadden gesteld voor de functie. ‘Dat zeggen we niet, omdat het zo weinig mensen zijn. Het zou de vertrouwelijkheid die we hebben beloofd, te buiten gaan’, aldus Philips van Veller, directiesecretaris en hoofd van het VNG-bestuursbureau.
Gezaghebbend
Een ‘verbinder die herkenbaar is voor de verschillende geledingen in de achterban, zowel voor grote als kleine gemeenten en zowel voor burgemeesters, wethouders, raadsleden, secretarissen als griffiers’. Dat zijn de kwaliteiten die de adviescommissie – onder voorzitterschap van Peter Noordanus – Van Zanen toedicht. De Utrechtse burgemeester is ‘een gezaghebbende vertegenwoordiger van de gemeenten richting het rijk en andere belanghebbenden, die beschikt over een breed netwerk en een ruime ervaring in het openbaar bestuur’, zo stelt de adviescommissie verder.
Lokaal bestuur
De beoogd voorzitter is al geruime tijd actief binnen de VNG. Hij was onder meer lid van het bestuur, voorzitter van de commissie Jaarbericht (VNG Denktank), lid van de commissie Bestuur en Veiligheid, en voorzitter van de Stichting Regres Bouwfraude. Van Zanen (1961) loopt in het (lokaal) bestuur ook al een flinke tijd mee. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder financiën, economische zaken, openbare ruimte en monumenten in Utrecht. Van 2003 tot 2008 was hij landelijk voorzitter van de VVD. Hij verruilde zijn wethouderschap in juli 2005 in voor die van burgemeester van Amstelveen. Januari vorig verkaste hij naar Utrecht. Van Zanen is ‘vereerd’ met zijn voordracht, zo heeft hij het ANP laten weten. Hij wil het netwerk van gemeenten onderling gaan versterken.
Eerste Kamer
De voorzittersvacature kwam vrij nadat Jorritsma had aangegeven geen nieuwe ambtsperiode als burgemeester van Almere te ambiëren. Daarmee komt automatisch een einde aan haar VNG-voorzitterschap, die zij sinds januari 2008 vervulde. Jorritsma staat voor de VVD op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.
Invulling negen vacatures
Naast het voorzitterschap waren nog acht andere bestuursfuncties vacant: een in het dagelijks bestuur en zeven in de commissies. Ook voor de commissies zijn kandidaten enkelvoudig voorgedragen. Het gaat om één burgemeester (Leontien Kompier, burgemeester Vlagtwedde), vijf wethouders, een gemeentesecretaris (Marcel Meijs, Enschede) en een raadslid (Jonathan van Diemen, raadslid in De Ronde Venen). Bij de voordracht is, naast inhoudelijke kwaliteit, onder meer gekeken naar geografische spreiding, gemeentegrootte, partijpolitieke kleur, man-vrouw verhouding en de functie/doelgroep (burgemeester, wethouder, raadslid, secretaris en griffier). De wethouderskandidaten zijn Sander van Alfen (Buren), Patricia Hoytink-Roubos (Berkelland), Paul de Rook (Groningen) en Marcelle Hendrickx (Tilburg).
Tegenkandidaten
Tot 13 mei 12 uur kunnen tegenkandidaten worden aangedragen. ‘Dat komt niet vaak voor’, aldus Van Veller desgevraagd. Een tegenkandidaat kan alleen worden aangemeld door de gemeente of het gewest, waarvan de kandidaat lid van een bestuursorgaan, de secretaris of de griffier is, staat in de VNG-statuten. De tegenkandidatuur moet door tien andere leden van de VNG worden gesteund.
Hoog tijd voor iets anders!