Advertentie

Twijfel over lijstverbindingen provinciale verkiezingen

Lang niet in elke provincie zal de landelijke oppositie een lijstverbinding aangaan bij de provinciale verkiezingen. Landelijk benadrukken GroenLinks en de PvdA dat de verkiezingen van provinciale staten erg belangrijk zijn voor de –getrapte- verkiezingen van de Eerste Kamer. Zij hopen dat de Eerste Kamer een tegenwicht kan blijven aan de gedoogcoalitie Rutte-Verhagen-WIlders. Door lijstverbindingen aan te gaan, wordt de kans op restzetels vergroot.

22 december 2010
Niet oprecht
‘Je merkt het: vóór of tegen het Kabinet, dat dreigt de provinciale verkiezingen te overschaduwen,’ zegt lijsttrekker Eddy Veenstra van de PvdA in Drenthe. Hij begrijpt dat er landelijk over samenwerking wordt gesproken, maar wil er voor ‘oppassen dat er overal dezelfde coalities komen’. Veenstra heeft daarom besloten geen lijstverbinding aan te gaan. ‘In Drenthe hebben wij als PvdA een college met VVD en ChristenUnie. En ik sta ervoor, wat wij hebben gedaan. Ik ga dat niet verloochenen om er nu landelijke verkiezing van te maken. En strategisch een lijstverbinding aangaan, dat vind ik niet oprecht.’

Praktisch
D66-lijsttrekker Marianne van der Tol van het D66 Drenthe is minder resoluut in haar afwijzing van een lijstverbinding. ‘D66 zit nu niet in de Staten, dus ik wil vooral benadrukken waarom mensen op D66 moeten kiezen. Wij hebben ook andere kiezersgroepen dan bijvoorbeeld GroenLinks, wij willen ook kiezers weghalen bij het CDA en de VVD. Als je dan een linkse lijstverbinding aangaat, kun je ook mensen afschrikken.’ Toch ziet Van der Tol dat het ‘praktisch heel handig kan zijn’ om een lijstverbinding aan te gaan, voor de verdeling van de restzetel. Zij sluit niet uit dat op het laatste moment D66 alsnog overgaat tot een lijstverbinding.

Geen reclame
Volgens Pieter van Niekerken, voorzitter van GroenLinks van de provincie Groningen, is het aangaan van een lijstverbinding vaak puur praktisch-opportunistisch, gericht op de reststem. ‘Het gaat meestal puur om de restzetel. Het is niet iets waar je stemmen mee trekt, zo van: stem op dit kamp, niet op rechts. Je gaat ook niet zo snel reclame maken voor de lijstverbinding. Veel kiezers zullen niet eens weten hoe het werkt.’

SAM
In Friesland komt er wel een lijstverbinding, zegt fractievoorzitter Irona Groeneveld van de Friesse Staten van GroenLinks blij. ‘We gaan samen met de PvdA. We hebben ook met D66 een gesprekje gehad, maar de PvdA, lag iets dichter bij. Het gaat ook niet alleen om een lijstverbinding, maar ook om drie inhoudelijke punten waar we aan willen gaan werken, op het vlak van jeugdzorg, openbaar vervoer en decentrale duurzame energie.’ Volgens haar moet je vooral ‘samenwerken waar je kan’, en dat kan lokaal anders liggen dan landelijk. ‘Je ziet het ook aan de gemeente Litttenseradiel, daar zijn progressieve partijen gefuseerd tot de lokale partij SAM.’ Groeneveld vindt het jammer dat de SP geen lijstverbindingen aangaat, want volgens haar zijn lang niet alle lokale en provinciale SP-afdelingen voor dit ‘dictaat van de landelijke SP’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
ik de snap de redenering van deze behoudende Drent niet helemaal , want het een heeft niet zoveel met andere te maken , een PvdA lid uit Groningen.
Advertentie