Trampoline verboden in Amersfoort
Blij met een dode mus, daar lijkt het sterk op in Amersfoort. Op een veldje hebben enkele inwoners met geld uit het gemeentelijk buurtbudget een trampoline neergezet: ongeveer anderhalve meter doorsnede, met valnet rondom. Kinderen blij. Ouders blij. Maar de trampoline staat volgens de gemeente zonder toestemming op de openbare ruimte.
Aansprakelijk
En dat mag niet. Amersfoort wil niet het risico lopen aansprakelijk gesteld te worden, mocht iemand zich blesseren. 'Normaal gesproken worden “fysieke aanvragen” voor het buurtbudget getoetst door de gemeente, omdat ze mogelijk in de openbare ruimte komen te staan. Past het binnen het beleid van de gemeente Amersfoort? Voldoet het aan alle eisen?,' zegt woordvoerder Ellen Stuve van de gemeente. Zij weet niet waarom de gemeente deze keer wel subsidie heeft gegeven voor de trampoline, maar vervolgens toch tot het inzicht is gekomen dat de trampoline een onaanvaardbaar risico oplevert 'voor de veiligheid en aansprakelijkheid'.
Wijkbudget
De gemeente Amersfoort heeft al meerdere jaren per wijk een buurtbudget. 'Elke wijk krijgt een eigen budget, afhankelijk van onder meer het aantal inwoners. De wijk mag zelf beslissen waar ze dat aan besteden,' zegt Stuve.
Straatfeest
De initiatieven die betaald worden uit de buurtbudgetten zijn volgens Stuve heel divers. 'Het gaat om het vergroten van de leefbaarheid. Dus gaat het vaak om het opknappen van de buurt, meer of anders groen, om speelplekken, of om het organiseren van ontmoetingen.'
Tijdelijk
Bij de relatief kleine bijdragen uit het buurtbudget, -bij bedragen van enkele honderden euro's-, gaat het bijvoorbeeld om de huur van een luchtkussen bij een straatfeest. 'Mogelijk heeft de werkgroep die het budget voor de trampoline heeft toegekend gedacht aan zo'n tijdelijke situatie, waren zij zich er niet bewust van dat die trampoline permanent op de openbare ruimte werd gezet.'
Eigen tuin
De kans dat de trampoline op het grasveldje kan blijven staan is zeer gering. 'Voor speelobjecten in de openbare ruimte gelden allemaal veiligheidseisen. Het is natuurlijk anders als het bij iemand in de eigen tuin zou staan, daar mag je zo'n beetje neerzetten wat je wilt,' zegt Stuve. Toch wil de gemeente Amersfoort niet al te daadkrachtig, bureaucratisch optreden: 'We gaan kijken of er een oplossing mogelijk is en zullen in ieder geval deze week, tijdens de herfstvakantie, die trampoline laten staan. Want hij wordt veel gebruikt.'
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
We gaan nu ook met de Wet veiligheidsregio's de eis stellen dat de brandweer binnen een bepaalde tijd bij de brand of ongeval moet zijn. Halen ze dat niet, dan volgt er waarschijnlijk weer een claim van de een of andere verzekeringsmaatschappij, wan die gaat dan stellen dat de schade er niet of minder groot zou zijn als de brandweer binnen de gestelde tijd er zou zijn geweest. Dokken gemeente !
De gemeente blijft t.a.t. verantwoordelijk voor de besteding en dus ook voor die van de wijkraad. Doe eindelijk eens jullie werk goed! Het is ook MIJN GELD!