‘Must haves’ in verkiezingsprogramma’s gemeenteraad
Gemeenten moeten niet bezuinigingen op het sociaal domein en ervoor zorgen dat woningisolatie en -verduurzaming voor iedereen betaalbaar is. Dit zijn twee van de tien punten die vakbond FNV bij alle lokale politieke partijen onder de aandacht gaat brengen. Zodat zij deze kunnen meenemen bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Gemeenten moeten minimaal 14 euro per uur betalen voor werk dat voor hen wordt uitgevoerd. Woningisolatie en -verduurzaming moet voor iedereen betaalbaar zijn. Gemeenten moeten stoppen met de inkoop van jeugdhulp en niet bezuinigen op het sociaal domein.
Verkiezingsprogramma raad
Dit zijn vier van de tien punten die vakbond FNV de komende weken bij alle lokale politieke partijen in Nederland onder de aandacht gaat brengen. Zodat zij deze kunnen meenemen bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De gemeenteraad van Woerden kreeg deze week de ‘primeur’ via het Lokaal FNV Netwerk Groene Hart. Via een mail hebben de raadsleden het eerder deze week geaccordeerde tienpuntenplan van de FNV ontvangen. Het gaat om onderwerpen die de FNV graag terugziet in de lokale verkiezingsprogramma’s voor maart 2022.
Armoede aanpakken
De bestaanszekerheid moet worden verbeterd en daarin kunnen gemeenten een belangrijke rol spelen, benadrukt de FNV. ‘Voor werk dat voor de gemeente wordt uitgevoerd, direct of indirect, is 14 euro het minimum’, aldus een onderdeel uit het tienpuntenplan. Van het huidige minimumloon van nog geen 10 euro per uur is nauwelijks rond te komen. Met de verhoging ervan wordt structurele armoede aangepakt en kunnen werkenden, uitkeringsgerechtigden en AOW’ers duurzaam rondkomen. Om te voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien, kunnen gemeenten kindpakketten aanbieden, waarmee ze bijvoorbeeld kunnen sporten of een museum bezoeken.
Betaalbare verduurzaming
Gemeenten moeten, voor iedereen, voldoende betaalbare woningen bouwen in leefbare wijken en dorpen, stelt de FNV verder. Zij moeten zich daarnaast inzetten voor een eerlijke en sociale energietransitie. ‘Woningisolatie en -verduurzaming moet betaalbaar zijn, ook voor huurders met een kleine portemonnee.’ Burgers en organisaties moeten actief worden betrokken bij zowel de plannen als de uitvoering van de lokale energietransitie.
Sociaal ontwikkelbedrijf
Voor mensen die onder de Participatiewet vallen, moet iedere gemeente zorgen voor een goede cao met ‘fatsoenlijk loon, pensioenopbouw, scholingsmogelijkheden en andere arbeidsvoorwaarden, met werkzekerheid op langere termijn.’ Gemeenten moeten stoppen met werken zonder loon. Het sociaal ontwikkelbedrijf kan als springplank naar regulier werk fungeren voor mensen met een arbeidsbeperking, en als vangnet dienen als regulier werk (nog) een brug te ver is.
Rijk moet jeugdzorg betalen
Bezuinigingen op het sociaal domein moeten tot taboe worden verklaard. Gemeenten moeten zich daarnaast alleen nog bezighouden met de toegang van hun inwoners tot de jeugdzorg, en zich terugtrekken uit de inkoop van jeugdzorg. De jeugdzorg moet worden versimpeld. ‘Het rijk betaalt, de jeugdzorg wordt decentraal uitgevoerd en de schotten tussen verschillende onderdelen halen we weg.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor de goede orde, ik ben FNV lid.
Daar blijft het altijd bij bij jullie.
Stakingkje organiseren tshirtjes drukken dat werk maar daadwerkelijk een deuk in een pakje (loon)boter WILLEN slaan ho maar.
Die hele participatie wet is qua tewerkstelling een drama waar jullie al heel wat woorden aan vuil maakten maar de situatie is sinds de aanvang stabiel oneerlijk en daar hebben jullie naast Jette Kleinsma en die andere praatsocialisten gewoon verantwoording voor te nemen.
Slappe hap net als de oppositie.
Dit lijkt wel een spotje voor GL.