Advertentie

Advies: thuiswerkvergoeding ambtenaar euro per dag hoger

De oplopende inflatie noopt om de thuiswerkvergoeding voor gemeenteambtenaren omhoog te schroeven en in lijn te brengen met de Nibud-norm.

15 juli 2022
De energiekosten stijgen
Stijgende energiekosten

De thuiswerkvergoeding voor gemeenteambtenaren dekt de door hen gemaakte kosten niet meer voldoende. Dus adviseert het LOGA – Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden – om in de nieuw af sluiten cao gemeenten die vergoeding van 2 naar 3 euro te brengen.

Beleidsadviseur specialistische jeugdhulp

JS Consultancy
Beleidsadviseur specialistische jeugdhulp

Vastgoedjurist

JS Consultancy
Vastgoedjurist

Het betreft een advies van een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden aan de cao-onderhandelaars. Die beginnen officieel in september met de onderhandelingen over een nieuwe, eenjarige cao.

Elektriciteit

Gemeenteambtenaren krijgen nu nog een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. De LOGA-werkgroep merkt in haar advies op dat de werkelijke kosten door de inflatie inmiddels hoger liggen. Die stijging is grotendeels toe te schrijven aan de gestegen kosten voor elektriciteit en verwarming. Bedroeg het kWh-tarief in 2021 ongeveer 20 eurocent, een jaar later lag dat al op 30 cent en hoger. Gezien de huidige inflatieontwikkeling gaat het dan slechts nog om een momentopname.

Nibud-norm

Het Nibud gaf in maart van dit jaar al aan dat door de inflatie de thuiswerkkosten op dat moment ongeveer 3 euro per dag waren. Alleen al de verbruikskosten aan elektriciteit en verwarming liggen rond de 2 euro per dag. Het advies aan de cao-onderhandelaars is om de huidige thuiswerkvergoeding aan te passen op basis van de Nibud-norm en die vergoeding vervolgens twee keer per jaar daaraan te toetsen.

Hybride werken

Verder blijken werkgevers en bonden het eens over de noodzaak om de begrippen hybride werken en standplaats nader te definiëren. ‘Een heldere omschrijving geeft kaders aan regelingen die verbonden zijn met hybride werken en standplaats, denk bijvoorbeeld aan thuiswerkvergoeding of reiskostenvergoeding’, aldus de werkgroep. Dat zou kunnen op centraal of lokaal niveau. Vanuit het oogpunt van uniformering en gelijkheid geniet definiëring op landelijk niveau de voorkeur van de advieswerkgroep. Nadeel is wel een keuze voor die lijn negatief zou kunnen ingrijpen bestaande lokale regelingen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Momenteel betreft de stroomprijs gemiddeld 0,517 euro per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. Een pc gebruikt per uur 0,4 kWh. Voor een 8 urige werkdag betekent dit 8x0,4=3,2 kWh. En dat x 0,517 = €1,65. Alleen voor de stroom. Dan staan de kachel en airco nog uit gedurende die 9 uren extra thuis.

Wat zijn dat toch voor idioten bij die vakbonden. Is rekenen nou echt zo moeilijk? Je ziet toch zo dat je met 3 euro nooit uitkomt?
Biemie Janssen
@Simpelmans: uw naam is goed gekozen, want uw verhaal is simpel. Alsof alle kosten toe te rekenen zijn aan het thuiswerken, in lang niet alle gevallen is dat zo. Bovendien vallen reiskosten weg, dus ja hoe ingewikkeld wil je het maken? Dat u de vakbonden geen warm hart toedraagt is duidelijk. Maar de vakbonden vragen een forse verhoging terwijl de werkgever liever niets doet. Niemand kan de werkelijkheid blijven ontkennen het jarenlange misbruik van onze aarde heeft zich als een forse schuld opgebouwd. Die schuld moeten we nu gaan inlossen en daar worden we allemaal armer van. Met politieke wil en lef gaat hopelijk volgens het principe "de vervuiler betaalt'. Maar dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen mag duidelijk zijn.
Advertentie