Advertentie

Onvoldoende steun voor algeheel vuurwerkverbod

Hoewel twee derde van de gemeenten een algeheel vuurwerkverbod steunt, is er op dit moment in de Tweede Kamer nog onvoldoende steun voor.

09 juni 2022
vuurwerk.JPG
Shutterstock

Een algeheel vuurwerkverbod is een wens van veel gemeenten, maar op dit moment is er in de Tweede Kamer onvoldoende steun voor, bleek woensdag tijdens een debat. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen met hun initiatiefwetsvoorstel consumentenvuurwerk geheel verbieden. Een Kamermeerderheid (86 zetels) is echter tegen een totaalverbod.

Programma Manager Meststoffenfraude S14

JS Consultancy
Programma Manager Meststoffenfraude S14

Fondsenwerver en ontwikkelaar Energie Diensten Centrum (EDC)

Provincie Utrecht
Fondsenwerver en ontwikkelaar Energie Diensten Centrum (EDC)

Letsel

GroenLinks en de PvdD willen een verbod omdat er jaarlijks honderden mensen letsel oplopen door vuurwerk. Ook raken hulpverleners overbelast en worden zij aangevallen met vuurwerk. Daarnaast wijzen zij op de milieuvervuiling die door vuurwerk wordt veroorzaakt en de angst en stress die het veroorzaakt bij vee en huisdieren.

Gemeenten

Half maart bleek nog uit een VNG-enquête onder burgemeesters dat twee op de drie gemeenten voor een algemeen vuurwerkverbod is . De schade die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt voor mens, samenleving, economie en milieu is te groot, vinden ze. De vrijheid voor consumenten om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling zou daar niet (langer) tegen opwegen.

Strenger

De wetswijziging zou ertoe moeten leiden dat het afsteken van vuurwerk door consumenten geheel verboden wordt.  Verschillende fracties, zoals coalitiepartijen VVD en CDA, en ook oppositiepartij SP, wijzen er echter op dat de regels voor vuurwerk in 2020 al strenger zijn geworden. Toen werd zwaarder vuurwerk, van de F3-categorie, al verboden. Knalvuurwerk en het afschieten van vuurpijlen mag niet meer, maar siervuurwerk, zoals potten en fonteinen, zijn wel legaal. Bij een totaalverbod zou afsteken van siervuurwerk, verantwoordelijk voor veel letsel, ook niet meer zijn toegestaan.

Illegaal vuurwerk

De tegenstanders willen eerst weten wat de effecten zijn van het verbod op vuurwerk uit de F3-categorie. De afgelopen twee jaarwisselingen geven volgens hen geen goed beeld, omdat er toen vanwege corona tijdelijke verboden golden. De zorg stond tijdens corona nog zwaarder onder druk en het kabinet wilde met het tijdelijke vuurwerkverbod de sector ontlasten. Sommige Kamerleden denken ook dat mensen bij een verbod meer naar illegaal, vaak zwaarder, vuurwerk zullen grijpen.

Dilemma

PVV, BBB, Forum voor Democratie, JA21 en Groep Van Haga zijn tegen de wetswijziging. Met de andere tegenstanders erbij is dat een meerderheid van 86 zetels. Coalitiepartij D66 spreekt van ‘een dilemma’. Kamerlid Kiki Hagen noemt een totaalverbod ‘duidelijker’, maar een gedeeltelijk verbod ‘preciezer’. De partij wil weten in hoeverre een totaalverbod te handhaven is. De indieners krijgen steun van coalitiepartij ChristenUnie. Ook de SGP is voor. De christelijke partijen willen wel dat een uitzondering mogelijk is voor dorps- of buurtverenigingen. 

Het debat gaat volgende week nog verder. Dan reageren indieners Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) op het commentaar vanuit de Kamer. Maar het ziet er nu dus al naar uit dat een meerderheid een totaalverbod niet zal steunen. (ANP/Redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De ellende (milieu, vernielingen, extra gezondheidszorg, gezondheidsschade) die vuurwerk veroorzaakt is bij de desbetreffende politici kennelijk nog niet genoeg. Maak er nou jaarlijks een voor alle burgers collectief feestje van in iedere gemeente, te organiseren door publiek/private organisaties.
Advertentie