Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Te laat bezwaar toch op tijd

Wanneer het college van B en W zelf in een huis-aan-huisblad en op de gemeentesite zet dat bezwaarschriften tot en met 6 maart kunnen worden ingediend, dan is 5 maart op tijd. Ook al is de bezwaartermijn in principe verstreken.

28 augustus 2009

Ten oosten van Vlissingen ligt de qua grootte derde haven van Nederland. Daar zitten naast elkaar twee roll-on-roll-off (Ro-Ro) overslagbedrijven: Compagnie de Manutention Ro- Ro (CdMR) en Verbrugge Terminals. CdMR wil een extra toegangsweg aanleggen om de scheepsvracht - meestal voertuigen - de aangemeerde schepen op en af te kunnen laten rijden. CdMR meldt de voorgenomen wijziging van de bestaande situatie aan de gemeente Vlissingen, zoals de Wet milieubeheer voorschrijft.

 

Op 14 januari 2008 besluiten B en W akkoord te gaan met de wijziging. Op 23 januari maakt het college dit besluit bekend in huis-aan-huisblad De Faam en via de gemeentelijke website. In de bekendmaking staat onder meer: ‘De melding, het besluit en de bijbehorende stukken liggen van 24 januari tot en met 6 maart 2008 ter inzage in het stadhuis (…) Tegen ons besluit kan iedere belanghebbende, binnen zes weken na de datum van bekendmaking van de beschikking, schriftelijk bezwaar aantekenen...’

 

Op 5 maart dient Verbrugge Terminals een bezwaarschrift in. Waarom, wil het bedrijf niet zeggen. Verbrugge noch CdMR wenst met de media te praten, zo laten zij via hun advocaten weten. Dat de motieven in de concurrentiesfeer liggen, valt niet uit te sluiten.

 

Hoe het ook zij, op 14 oktober verklaren B en W het bezwaar van Verbrugge niet-ontvankelijk omdat het te laat is ingediend. Het besluit over de melding is namelijk al op 14 januari genomen, zo blijkt uit een stempel op dat stuk. Volgens de Algemene wet bestuursrecht heeft een belanghebbende zes weken om bezwaar te maken. In dit geval was die termijn dus eind februari verstreken. En volgens B en W is niet gebleken dat Verbrugge een goede reden had voor dit ‘verzuim’.

 

In beroep voert Verbrugge bij de Raad van State aan dat op het besluit van 14 januari geen verzenddatum staat en dat het pas op 23 januari bekend is gemaakt. Hij had daarom tot zeker 6 maart de tijd. Zo staat het ook in de bekendmaking. Volgens de Raad van State is Verbrugge in principe te laat. De Raad slikt de mededeling van B en W dat de gestempelde datum ook altijd de verzenddatum is. Daardoor is de bezwaartermijn op 15 januari januari gaan lopen, om op 26 februari te eindigen.

 

De Raad vindt echter dat B en W het verzuim van Verbrugge door de vingers hadden moeten zien. Het college wekt in de bekendmaking namelijk de indruk dat de bezwaartermijn loopt tot en met 6 maart. Op de rechtszitting laat een ambtenaar van de gemeente Vlissingen ook weten dat dit de bedoeling was.

 

B en W zullen zich nu alsnog inhoudelijk over de bezwaren buigen.

 

Roll on.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie