Advertentie

Suggestie parlementair onderzoek rond drugsproblemen

De verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld op het gebied van drugs zou je parlementair kunnen onderzoeken. Dat zei Tweede-Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed (Radio 1).

04 december 2010
Noord-Brabant
In welk vat hij zo'n onderzoek zou willen gieten maakte hij niet expliciet. ,,Ik werp gewoon deze vraag op", stelde de volksvertegenwoordiger. De voormalig politieman reageerde met zijn opmerking op de drugsproblemen die de afgelopen week in Brabantse steden stevige vormen aannamen.

Georganiseerde misdaad
Volgens de PvdA'er gaat het ook op het gebied van softdrugs ,,echt om georganiseerde misdaad". Vanuit zijn vroegere baan bij de politie herkent hij alle symptomen. ,,Het gebruik van softdrugs is jarenlang geromantiseerd. We moeten dat echt beter reguleren."

Mondiaal
In hetzelfde radioprogramma was ook CDA'er Sabine Uitslag te gast. Zij vond de suggestie van Marcouch getuigen van te positieve ideeën over de ,,maakbaarheid" van een Nederlandse oplossing voor het probleem. ,,Het drugsprobleem is heel groot en wij zijn heel klein", hield ze de PvdA'er voor. De PvdA-aanpak zorgt volgens haar voor versnippering van het probleem. ,,We moeten het juist mondiaal aanpakken en om te beginnen binnen Europa bestrijden."

Shovel
Van Uitslag is bekend dat ze op het gebied van softdrugs een steviger mening heeft dan de CDA-lijn. ,,Het is troep. De THC-waarde (roesverwekkende waarde) van die drugs is heel hoog. De softdrugs worden steeds harder en zijn veel te makkelijk te verkrijgen. Alsof het niet schadelijk is. We moeten de shovel afsturen op alle coffeeshops."

Reclame
Volgens Uitslag wordt, ook door het systeem van coffeeshops, te veel reclame gemaakt voor softdrugs. Kinderen zouden daardoor naar het moment verlangen dat ze oud genoeg zijn om die drugs te mogen kopen. De CDA-politica acht dat niet nodig en wil dat het wervende effect wordt weggenomen. ,,Als je geen weet hebt van pindakaas, dan wil je ook geen pindakaas", maakte ze in het programma als vergelijking.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

FransAlexander / filosoof en groene denker
" volgens de PvdA'er gaat het ook op het gebied van softdrugs ,,echt om georganiseerde misdaad". Vanuit zijn vroegere baan bij de politie herkent hij alle symptomen. ,,Het gebruik van softdrugs is jarenlang geromantiseerd. We moeten dat echt beter reguleren."

Het is toch al heel lang duidelijk dat het hele beleid niet klopt toch? En met de wietpas flater is er weer eens aangetoond dat Nederland hier niet echt een directe oplossing voor heeft. Uiteindelijk zijn er een aantal stedelijke overheden die met de beste ideeën komen. Zoals Eindhoven die nu aangegeven heeft zelf wiet te willen kweken. ( http://www.zamnesia.nl/blog-eindhoven-wil-eigen- … ) Dit zou natuurlijk gewoon de beste manier zijn. op deze manier is er geen onderwereld meer nodig die de wiet aan coffeeshops levert. Het gaat hier om een plantje dat veel meer goed dan slecht doet. Wanneer je het bijvoorbeeld zou vergelijken met alcohol dan is het natuurlijk duidelijk dat alcohol degene is die dagelijks vele individuen en families naar de ***** helpt. Hier zou de overheid beter iets aan kunnen doen....
O.Breeveld / leraar
Het is al jaren dezelfde vraag. Of het niet beter zou zijn dat de overheid de kweek van cannabis zou regulieren. Het levert natuurlijk zowel voordelen als nadelen op. Het genereert inkomsten, denk aan belastinggelden die betaald gaan worden bijvoorbeeld. Op dit moment gebeurt dit alles illegaal en gaat de verkoop zwart. Dit loopt natuurlijk op in de miljoenen. Maar heeft de overheid wel de juiste insteek? Ik ben inderdaad bang dat de kwaliteit achteruit zal gaan en dat er gerommeld zal gaan worden met chemicaliën zoals in tabak. Ik kweek al jaren mijn eigen plantje elke lente voor eigen gebruik. Dit omdat ik met mijn leeftijd niet graag in een coffeeshop kom en het ook nog eens een leuke hobby is. Ik bestel dan via het internet, bijvoorbeeld via: www.thcplanet.com

Dit is voor mij de beste oplossing. Ik denk dat meer mensen dit zouden moeten doen aangezien je dan in ieder geval weet wat je consumeert en niet meer meedoet aan het hypocriete beleid wat wij hier in Nederland voeren.
N. van Koll / ambtenaar
Waarschijnlijk is mevrouw Uitslag nog nooit "op de harde weg geweest".
Roeland
Mevrouw Uitslag moet eens een keer in de realiteit gaan leven i.p.v. in de fantasie-wereld waarin veel 'hard-liners' in het drugsdebat leven. Aanbod verdwijnt pas als de vraag verdwijnt en de vraag zal niet verdwijnen door continu in te zetten op zware repressie. Sterker nog, de vraag zal alleen maar stijgen door alle gratis 'reclame' die de media-aandacht veroorzaakt voor de drugs.

De 'war on drugs' is al jarenlang bezig en is één groot geld verslindend monster waar geen einde aan zal komen. Maar voorstander zijn van regulering en legalisering is in dat wereld helaas geen populair standpunt en kan je al snel de kop kosten. Het is dus een utopie om te denken dat er ooit iets zal veranderen in deze realiteit..
Jaap / ambtenaar
Is er echt een parlementair onderzoek voor nodig?

Het is zo duidelijk als wat: elke coffeeshop wordt (illegaal) via de achterdeur voorzien van een voorraad softdrugs. De overheid zou zelf softdrugs moeten produceren en leveren aan coffeeshops.

Dit is ten eerste goedkoper voor coffeeshops (door de schaalvoordelen die behaald worden op dit productieniveau en zullen dus niet langer via louche dealers bestellen).

Ten tweede levert dit veel accijnzen op, wat bijvoorbeeld kan worden ingezet om gebruik te ontmoedigen.

Ten derde is het veiliger (geen gevaarlijke plantages op zolderkamers).

En ten vierde los je hier het probleem van de georganiseerde misdaag op door het de levering van softdrugs aan coffeeshops uit de illegaliteit te trekken.

Wat je vervolgens kan gaan doen als je al die illegale plantages op deze manier uitgeschakeld hebt is een geleidelijke verhoging van accijnzen, met bijbehorend ontmoedigingsbeleid. Het is waanzin om de levering aan coffeeshops te verbieden, maar het verkoop wel toe te staan. Het is alleen het negatieve imago van drugsproducent wat politici afschrikt en wat mogelijk stemmen kan kosten. Toon leiderschap en leg uit waarom dit de juiste oplossing is om de georganiseerde misdaag aan te pakken en op termijn het gebruik van softdrugs onder de bevolking te verminderen.
mikeq
uhm..de overheid als wietkweker, dat geloof je zelf toch niet? Met welke know how? Dat wordt dan uitbesteedt en dan moet je er ook nog maar op vertrouwen dat er geen rotzooi wordt ingegooid zoals in bijv sigaretten. Dit probleem was er niet maar is zelf in het leven geroepen door onnodig te gaan jagen op kleinschallige thuiskwekers. En nu maar huilie huilie doen
Advertentie