Advertentie

Vriendjespolitiek door gemeente moeilijker

Er komt een einde aan het sluiten van exclusieve contracten van gemeenten met ondernemers. Een nieuwe Europese richtlijn is in de maak.

27 juli 2012

Exclusieve rechten op de ­exploitatie van kermissen, markten en parkeergarages of de opslag van vuurwerk kunnen gemeenten straks minder makkelijk aan bevriende bedrijven toespelen. Er is een Europese richtlijn in de maak die ervoor zorgt dat het verstrekken van dergelijke concessies transparanter wordt.

Richtlijn

De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, economie) slaagde er vorige week in als rapporteur voor het Comité van de Regio’s de handen op elkaar te krijgen voor een door 27 Europese landen gedragen advies voor het opstellen van zo’n concessierichtlijn. Het Comité bestaat uit vertegenwoordigers van lokale overheden en is het officiële advies­orgaan van de Europese Unie als het gaat om lokale wetgeving. De Europese Commissie gaat aan de hand van het advies van Kool een definitieve richtlijn opstellen.

 

Exclusief recht

Een concessie is een soort vergunning of contract met de overheid, waarmee een ondernemer het exclusieve recht krijgt om diensten aan te bieden en daar geld mee te verdienen. Zo verstrekken gemeenten al sinds jaar en dag concessies voor de exploitatie van markten in ruil voor het onderhoud van het marktterrein, maar bijvoorbeeld ook voor het onderhoud van bus- en tramhokjes als tegenprestatie voor het mogen aanbrengen van reclame in die abri’s. De exploitant met de concessie kan de kosten die hij maakt terugverdienen, omdat alleen hij van de overheid de kramen of de abri’s mag verhuren.

 

Aanbestedingsdrempel

Als de Europese Commissie zijn nieuwe advies overneemt, komt er straks één kader voor de gunning van concessieopdrachten, net als voor openbare werken. Daarmee wordt duidelijk welke diensten wel en niet onder een concessie vallen; voor het verstrekken van concessies komt één rechtsbron.

‘Maar die regels geven lokale overheden nog steeds zoveel mogelijk ruimte’, zegt hij.

Zo weet straks iedereen in Europa dat concessies beneden de aanbestedingsdrempel van 5 miljoen euro nationaal kunnen worden aanbesteed. Concessies die onder de 2,5 miljoen euro blijven, mogen provincies en gemeenten onderhands verstrekken. Die hebben gezien hun waarde namelijk geen invloed op de interne Europese markt. Dat biedt decentrale overheden dus de mogelijkheid mkb-vriendelijk beleid te (blijven) voeren.

 

Lees het hele artikel in BB magazine

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Minder makkelijk is dus weer zo'n halfzachte halfwassen uitdrukking waarmee je nog alle kanten op kan. Net zoals die politieke PvdA leus van laatst: het moet eerlijker. NEE...het moet niet eerlijker, het moet eerlijk. Dus moet het ook zeer moeilijk/ONMOGELIJK worden om bevriende bedrijven exclusieve rechten toe te spelen. Die kans moet voor ieder bedrijf hetzelfde zijn, zodat belangen verstrengeling ook een heel stuk minder wordt. Trouwens: vriendjespolitiek maakt meer kapot dan wij als burgers willen, net zoals belangenverstrengeling dat doet. Lees ik ook nog dat het transparanter moet. NEE: het MOET transparant !!! Mijn vraag is: waarom komt de (EU) politiek nooit met echte kordate effectieve oplossingen maar weer met halfwassen oplossingen zoals ik hierboven in het artikel moet lezen? Dat houdt de corruptie en vriendjespolitiek in stand.
Arnold / gemeentemabtenaar
@Sjoerd, omdat Europa zo corrupt als de pest is. De jaarrekening van de europese commissie heeft nog NOOIT een goedkeurende accountantsverklaring gekregen. Dat moet een bedrijf als Ahold eens proberen of een willekeurige gemeente. Die worden aan de hoogste boom opgehangen. Maar over Europa mag niets negatiefs worden gezegd want dan ben je een egoistische xenofobe racist. Voor europa gelden heel andere regels zo wordt keer op keer bevestigd.....
Niek / jurist
O jee, het MKB mag onder de 2,5 toch onderhands opdrachten krijgen. Dat was nu altijd de vriendjespolitiek in gemeenteland. Met veel rook en poeha wordt met een verkeerde voorstelling van zaken dit in stand gelaten. Fout, fout en nog eens fout. Het MKB is gewoon te duur als zij bang zijn dat een Italiaanse leverancier er tussen komt zitten. Die heeft namelijk ook nog heel veel tractiekosten.

Dus ruim baan voor openbaar aanbesteden, transparante opdrachten en marktvorming, eerlijke concurrentie en een lage prijs voor een prima produkt.
Peter / Planning & Control
@Willemsen: volgens mij geldt dat ook voor de jaarrekening van de Nederlandse regering. Ook die krijgt geen accountantsgoedkeuring. De EU kent de Europese Rekenkamer (ECA: European Court of Auditors), zoals wij de Algemene Rekenkamer kennen. Beiden werken onafhankelijk en leggen zich zelf strikte normen op. Het parlament kan bij twijfel natuurlijk extra onderzoek laten verrichten.

Bovendien: wie zegt dat accountants in alle gevallen betrouwbare verklaringen afleggen? Wake-up!

gerrie
Heel Europa is vriendjespolitiek. Wat een klets toch allemaal
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Zou de regel ook in de zuidelijke landen worden nageleefd?Nagenoeg alle overheids voertuigen in Frankrijk zijn van franse herkomst.In Italie is dit eveneens het geval. Het probleem van Brussel is dat zij richtlijnen maken waarvan zij weten dat alleen de noordelijke landen zich er aan houden.
Peter Riedijk / wethouder sociale zaken
Dit beleid zal ook weer veel, veelal kleine familie bedrijven, kapot maken! In dit geval heeft de aanbesteding een totaal verkeerd effect en inderdaad, welke landen zullen zich hier niets van aantrekken?

Daar wordt zeker geen Nederlands gesproken!
Paul / projectleider
@Johannes. Jaja en in Duitsland rijdt de politie zeker niet in Volkswagen en de Zweden zit vast ook niet in een Volvo... Ook als NL doen we het niet zoveel beter hoor. Ik herinner mij dat we bijvoorbeeld net zoals wat zuidelijke landen moeite hebben met een 3% norm... (maar er zijn meer regels die we maar moeilijk vinden)
Janssen / Boekhouder
Sorry, het klinkt oud, denk je nu echt dat de probleemveroorzaker nummer 1, een ander gedrag gaat vertonen met de creatie van deze wet?!

Iedere keer als de overheid de fout ingaat, moet er een wet komen om het foutieve gedrag te voorkomen. Er zijn genoeg wetten gemaakt om ongewenst gedrag te voorkomen en toch gebeurt het. Iedere keer krijg ik dezelfde oplossing te horen - meer wetten, meer ambtenaren etc - in de verwachting dat de einduitkomst toch anders zal zijn. Deze oplossing werkt ook niet. De overheid laat zich niet sturen, maar moet juist sturen!!

Er is maar 1 echte oplossing; een minimale overheid die geen invloed mag uitoefenen op de markten. Een nachtwakerstaat, kunnen zij ook geen rotzooi veroorzaken. Simpel toch, goedkoop, geen regels nodig, geen gebouwen, werkt perfect.

Je doet de belastingbetaler een plezier. Dan gaat onze economie - die momenteel zucht onder het gewicht van de overheid - weer soepel draaien.
Paul / projectleider
@Easymoney Als al die oplettende burgers en berlastingbetalende bedrijven niet voor elk incident een regeltje eisen (asbest) of domweg geld (bankencrisisje).



Oftwel u vraagt wij draaien ;)
Alfred Blokhuizen
@easymoney. Gelukkig is de wereld heel overzichtelijk en draait het alleen maar om economie. Dus al die regels zijn nergens voor nodig, laat staan al die mensen die de regels uitvoeren. Zonder regels draait de economie beter. Maar voor wie?



Gelukkig is er een plek waar dat nog allemaal zo is, zoals je voorstelt: de jungle. Ik zou zeggen: beproef daar je geluk eens.



Alfred Blokhuizen
@easymoney. Gelukkig is de wereld heel overzichtelijk en draait het alleen maar om economie. Dus al die regels zijn nergens voor nodig, laat staan al die mensen die de regels uitvoeren. Zonder regels draait de economie beter. Maar voor wie?



Gelukkig is er een plek waar dat nog allemaal zo is, zoals je voorstelt: de jungle. Ik zou zeggen: beproef daar je geluk eens.



Janssen / Boekhouder
Geachte alfred;

Ik begrijp heus wel dat het echt verminderen van regels een bedreiging voor je is. Want op dat moment moet je zelf gaan nadenken over je toekomst.

Maar dat geldt voor mij ook. Die jungle, waar denk je waar je nu in leeft? Nu heerst er ook een jungle en deze jungle kost jouw ook geld. Jouw inleg - net als de rest van nederland - is 8 maandsalarissen per jaar.

De mens is van nature een sociaal wezen. Zelfs in de samenleving met een kleine overheid zullen de burgers elkaar op dezelfde manier behandelen als nu.

De wereld draait om de economie, of de wereld draait dankzij de handel. Hoe de wereld eruit ziet ligt aan u en ik.

Uw wereld: U leeft in nederland, goede infrastructuur, goede scholen, ziekenhuizen, zorg etc. Nederland is prachtig om in te wonen. Dit is uw verhaal.

Nu de mijne: nederland gaat langzaam failliet omdat de staatsschuld niet betaald kan worden, het begrotingstekort neemt ieder jaar toe, het sociaal contract wordt steeds meer uitgekleed en ik moet er steeds meer voor betalen. De collectieve uitgaven rijzen de pan uit, de overheid houdt zich niet aan haar eigen regels (moet er zelfs regels voor maken om zich er aan te houden), klokkenluiders staan in het verdomd hoekje en banken worden gered. Tevens komt er nog een bestuurslaag erbij, terwijl ik er niet om gevraagd heb, net als 66% van nederland. Tja, zo kun je het ook zien.

Als u regels wilt hebben, is dat uw keuze. Maar geef mij dan ook de keuze om deze niet te hebben.
Judith / ICT-er
Er is nog een ander probleem dat hiermee niet word opgelost. Ik hoorde dat een bepaald café volgend jaar geen vergunning meer krijgt om op eigen wijze koninginnedag te vieren, omdat de gemeente de klanten die daar al sinds jaar en dag komen op 30 april naar het stadshart wil dwingen. Dat stinkt volgens mij!
Advertentie