Advertentie

Volop handhaving bij kermissen

Gemeenten nemen stevige maatregelen om kermissen feestelijk te laten verlopen. Op veel kermissen wordt extra politie ingezet en gebruik gemaakt van (mobiel) cameratoezicht. Daarnaast zien gemeentelijke handhavers toe op een goed verloop van de evenementen.

17 augustus 2014

Gemeenten nemen stevige maatregelen om kermissen feestelijk te laten verlopen. Op veel kermissen wordt extra politie ingezet en gebruik gemaakt van (mobiel) cameratoezicht. Daarnaast zien gemeentelijke handhavers toe op een goed verloop van de evenementen.

Tijdelijke drooglegging

Omdat bij veel ongeregeldheden alcohol in het spel is kiezen sommige gemeenten voor een tijdelijke drooglegging.  Gemeenten werken bij de organisatie van kermissen onder meer samen met politie, brandweer, jongerenwerk, kermisexploitanten, horeca en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Meerdere gemeenten plaatsen op de website een lijst met maatregelen en voorwaarden om het evenement feestelijk te laten verlopen. ‘Overlast, opstootjes en vechtpartijen door jongeren worden absoluut niet getolereerd’, waarschuwt de gemeente Brunssum. Edam-Volendam hanteert tijdens de kermissen in de twee Nood-Hollandse plaatsen samen met de politie en het Openbaar Ministerie een zero tolerance en lik-op-stukbeleid. Zo worden mensen die op de kermissen in Edam en Volendam harddrugs bij zich hebben vastgezet tot de volgende ochtend. De politie let extra op overlast die wordt veroorzaakt door mensen die te veel gedronken hebben, zoals wildplassen, overgeven en het lastig vallen van andere mensen.

Bedreigingen en intimidaties

Op tal van kermissen in het hele land kwam het de afgelopen jaren tot ongeregeldheden. Op de kermis van Oude Pekela raakten in mei 2012 jonge Pekelders en asielzoekers slaags. Het was voor het college reden om de kermis vervroegd op te breken. In de Groningse gemeente wordt volgens een woordvoerder voorlopig geen kermis meer georganiseerd.

Een klein half jaar na het incident in Oude Pekela pakten de kermisexploitanten van Zaltbommel vervroegd hun spullen. Zij voelden zich bedreigd en geïntimideerd door jongeren, voornamelijk van Marokkaanse afkomst. Dat maakte een feestelijk evenement volgens de exploitanten onmogelijk.

Afgelopen mei moest de politie extra agenten naar de kermis van IJmuiden sturen, zodat het daar niet uit de hand zou lopen. Volgens de kermisorganisator bespuugde een groep van zo’n twintig jongeren, eveneens vooral van Marokkaanse komaf, meisjes in botsauto’s. Ook zouden ze klanten van een nabijgelegen supermarkt hebben bekogeld met brood. De spanningen op de IJmuidense kermis liepen hoog op. De gemeente Velsen vreesde voor een botsing tussen twee groepen op de kermis. De locoburgemeester en politie spraken af bij ‘acute escalatie’ gebruik te maken van een noodbevel.

Hangjongeren

Door de juiste sfeer op de kermis te creëren zouden ongeregeldheden voorkomen kunnen worden. ‘Als de sfeer goed is zullen hangjongeren zich minder aangetrokken voelen om rotzooi te komen trappen’, zegt de Hoornse burgemeester Onno van Veldhuizen (D66). Hoorn organiseert activiteiten en bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen: een vuurwerkshow, een kindermiddag, een seniorenochtend en een vrouwenavond. Van Veldhuizen: ‘De kermis is een familie- in plaats van een jongerenuitje, de reünie van heel West-Friesland.’ Vroeg, duidelijk en stevig, zo vat de burgemeester het Hoornse kermisbeleid samen. ‘Maar het is geen wiskunde. Als er op een plek veel en lang wordt gedronken door grote groepen mensen is dat altijd een risico. Ook hier kan het een keer misgaan’

Hoornse kermis erfgoed

De kermis van Hoorn (sedert 1446) is op 12 augustus als eerste Nederlandse kermis toegevoegd aan de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’. Jaarlijks trekt de Hoornse kermis zo’n half miljoen bezoekers. Het is daarmee een van de grootste kermissen van het land. Volgens onderzoeksbureau Response telde Nederland in 2012 1.370 kermissen. Onduidelijk is hoeveel mensen daar in totaal op afkwamen, maar duidelijk is dat het om vele miljoenen gaat. Afgelopen maand trok de Tilburgse kermis ongeveer 1,3 miljoen bezoekers, iets minder dan in 2013.

Lees het hele artikel deze week in Binnenlands Bestuur nr. 15

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Met je kleinkind in de draaimolen onder het toeziend oog van de M.E.
A. Vingerhoets
Hè ja, doe er nog maar een vrouwenavond bij. Waarom zouden ze dat nou doen?
Advertentie