Advertentie

Staand vergaderen 10 miljard goedkoper

Door staand te vergaderen kan Nederland 10 miljard euro per jaar besparen. Dat stelt TNO-onderzoeker Peter Vink. De kwaliteit van de besluitvoming wordt er niet minder door en de vergadertijd kan met een derde worden teruggebracht.

14 november 2008

Vergaderen in Nederland kost 30 miljard per jaar, heeft Vink becijferd. De onderzoeker komt met een verstelbare tafel. Zo kunnen de deelnemers zelf kiezen of zij zittend, staand of zelfs halfzittend vergaderen. De tafel heeft het voordeel dat de hoogte aan de groepswens aangepast kan worden, al moet daar natuurlijk niet al te lang over worden vergaderd.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer

Tussen 1992-1994 werd i.h.k.v. de Sociale Vernieuwing in Rotterdam al 'staand vergaderd'. Slechts de Secretaris/Notulist van de vergadering zat te schrijven - de rest moet het zonder zitpkaats doen. De vergadertijd werd met 60% teruggebracht.
dr. Nico Schraag / DGA
Het gaat er natuurlijk om dat vergaderen effectiever wordt. Daarnaast is het veel belangrijker te komen tot betere besluitvorming en ook uitvoering van die besluiten!
Cor de Jong / wethouder
Was daar een onderzoek voor nodig? Ik kan u zo wel vertellen dat als de deelnemers worden verplicht op één been te staan, de vergadertijd nóg korter wordt. Of wat dacht u van op je hoofd staan tijdens de vergadering?
Erwin van Schaik / senior consultant
Het voorbeeld van een aan inflatie onderhevig begrip "vergaderen" in onze werkgemeenschap. Vergaderingen zijn bijeenkomsten waar inhoud en standpunten gedeeld worden. Alle andere bijeenkomsten zijn doorgaans afvink-overleggen van elkaars actiepunten. En deze kunnen zeer zeker kort en rechtopstaand afgehandeld worden, dan wel geheel afgeschaft worden als het slechts een ingesleten ritueel betreft waarin elkaars bevestiging gezocht wordt.
Stefan van Hezewijk / juridisch-bestuurlijk uitvinder
De TaxoMeeter © :
in de vergaderruimte een elektronische klok, waarop elke minuuut de uitkomst is te zien van de formule: verstreken tijd x 1/60 x de som van de uurlonen van de vergaderaars.

Het oerhollandse gevoel voor zuinigheid doet de rest...
Advertentie