Advertentie

Spuitgasten willen met zes op de wagen blijven

De ambtenarenbond AbvaKabo ziet weinig in de voorstellen om met minder mensen per wagen uit te rukken. Ook de plannen om de controle of een gebouw wel brandveilig is bij te brandweer weg te halen vallen niet in goede aarde.

14 juli 2010
Jan Mans
De bezuinigingsvoorstellen werden vanmorgen gepresenteerd door een speciale onderzoekscommissie onder leiding van waarnemend burgemeester Jan Mans van Maastricht. Hij deed dat in opdracht van de regionale brandweercommandanten. De kosten voor de brandweer zijn de laatste 10 jaar bijna verdubbeld tot boven een miljard per jaar. Mans wil daar nu 185 miljoen op bezuinigen.

Van zes naar vier mensen
Hij denkt dat onder meer te bereiken door de bemanning van een brandweerwagen te verkleinen van zes naar vier mensen. De brandweercommandanten stellen zich achter deze bezuiniging, maar het uitrukkende personeel wijst het af: ‘Dat kan als er een poes in de boom zit, maar bij een echte melding willen we toch graag met zes mensen ter plekke gaan. Anders komt de veiligheid in gevaar”, aldus Jaap van der Hoek, AbvaKabo kaderlid met de brandweer in portefeuille.

Betaald wachten in kazerne
Met minder mensen uitrukken levert ook weinig op, zo stelt de AbvaKabo. ‘De ploegen bestaan uit zes bemanningsleden. Dat kun je niet verkleinen, want dan kunnen we niet meer reageren op een brandalarm. Dan kun je wel met vier in de auto gaan zitten en de andere twee achterlaten in de kazerne, maar die mensen moeten gewoon hetzelfde betaald worden’.

Verstand van preventie
Ook het voorstel om de controle op brandveiligheid ergens anders onder te brengen wijst Van der Hoek af. ‘Wie moet dat dan gaan doen? De eigenaren van het gebouw zelf, of de gemeente? ’Beide lijkt hem geen goed idee. ‘Als er iemand verstand van brandpreventie heeft, dan is het de brandweer’.

Grote overhead
Als er al bezuinigd moet worden –‘De brandweer is al een zeer efficiënte organisatie’- dan moet er volgens de AbvaKabo maar gesneden worden in de overhead en bureaucratie We zitten na Enschede en Volendam wel met erg veel regeltjes en plannenmakers’. ‘Daar zit nog wel wat ruimte. Niet bij de uitvoerende diensten’.

Vrijwillgers
De AbvaKabo bestudeert de voorstellen van Mans en zal de leden er komende tijd over raadplegen. En dan niet alleen de professionals onder de achterban. ‘Deze bezuinigingen zullen ook grote gevolgen hebben voor de inzetbaarheid van de vrijwillige brandweer. De animo onder vrijwilligers loopt hierdoor een deuk op’.
Over eventuele acties wilde Van der Hoek het nog niet hebben.’dat is nog te vroeg’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dennis / mdw. vergunningen
Ik denk het beter is te snoeien in de hoeveelheden wethouders en raadsleden, zij komen niet in gevaar op het moment dat zij met minder mensen in de raadszaal staan. De collega's van de brandweer moeten in staat worden gesteld veilig te werken en daarvoor moet je met voldoende personeel zijn.
swex
O.o oke kijkt zo een onderzoek niet verder dan hun neus lang is. stel je reduceert en bij ene brand kom of een brandweerman/vrouw om of een bewoner. wie worden er dan aangekeken niet dat odnerzoeksbureau of de brandweercommandanten nee eerst de manschappen. dat er voor sommige uitrukken een kleiner aantal mensen nodig is is mogelijk wel nodig naar gelang de situatie. Zoals Dennis ookal zegt laat ze eerst snoeien in aantal wethouders en raadsleden en complexe regelgeving.
M.Stevens / HRM Adviseur
Ja, er verongelukken brandweermannen tijdens hun werk. Maar gottegot waarom blijven de brandweerlieden toch doen alsof ze voortdurend onder grote druk gevaarlijk werk moeten doen. Flauwekul. Het gebeurt een enkele keer. Je kunt merken dat ze vooral met elkaar in de kazernes zitten te praten en weinig contact hebben met andere beroepsgroepen. Er zijn veel meer beroepsgroepen waar zo nu en dan slachtoffers vallen. En die worden veel minder gepamperd.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Zijn de kosten de laatste tien jaar ook niet behoorlijk gestegen door het maken van veiligheidsregio's en het scheppen van een flinke overhead in de veiligheidsregio? Allemaal best, maar de overhead zit niet op de wagen. Conclusie: eens met ABVAKABO FNV om eerst te gaan snoeien in de overhead.
T. Baijer / adviseur overheden
De Brandweer dient blijvend te beschikken over een capaciteit die past bij de haar toegedeelde taken. Verander je die taken kun je de bezetting ter discussie stellen. Niet andersom, dat zou personen in gevaar brengen. Doelmatig besteden van middelen blijft altijd een aandachtspunt. Investeringen in veiligheidsregio's bevordert de professionaliteit en samenwerking tussen hulpdiensten. Er zijn veel meer mogelijkheden om kosten te besparen, het samenvoegen van alarmcentrales vind ik een goed idee. En daarnaast zitten er wel degelijk overheadkosten op de inzet van voertuigen en personeel. Overigens ben ik het er niet helemaal mee eens dat de brandweer het meeste weet van brandpreventie, hoewel zij er vanuit een bepaalde (wettelijke) invalshoek veel van weet. Er branden immers ook brandweerkazernes af (voorbeelden in binnen en buitenland te over) bijvoorbeeld Nieuwerkerk a/d IJssel 26-1-2004. Enige bescheidenheid en zelfreflectie zou dus op zijn plaats zijn.
Wim Jochems / directeur GMK
De reactie vanuit de brandweermedewerkers was te voorspellen. Tornen aan verworven rechten/gebruiken is binnen de sector brandweer de grootste zonde die begaan kan worden. Toch denk ik dat het rapport Mans hout snijdt. Op basis van de binnengekomen informatie kan over het algemeen heel goed vastgesteld worden welke interventie gedaan moet worden. Differentiatie is dus heel goed mogelijk. Daarbij zijn er meer combinaties denkbaar. Waarom vanuit de repressie in een wachtdienst zitten terwijl in duo's bijvoorbeeld vergunningcontroles gedaan kunnen worden. Bij een inzet waarbij 6 medewerkers nodig zijn kan een dergelijke controle worden afgebroken om naar het incident te gaan. Als je nog een stapje verder gaat zie ik nog meer mogelijkheden. Waarom geen gecombineerde surveillances waarbij verschillende mogelijkheden van samenwerking mogelijk zijn tussen brandweer, ambulancedienst en politie/gemeentelijke toezichthouders. Deze flexibiliteit genereert naast een financieel voordeel ook verbreding van het werk van brandweermensen en dus interessanter werk. Lost meteen een deel van het probleem van de tweede loopbaan na 20 jaar repressie op. Dus kom op, niet meteen in de weerstand maar probeer kansen te ontdekken uit de verandering. Ze liggen voor het oprapen.
Advertentie