Smolders & Wilders
Deze week maakte Justitie bekend dat er geen bewijs van corruptie is gevonden tegen Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg. Hij wordt niet vervolgd. Toenmalig burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) deed indertijd aangifte. Smolders komt uit de stal van Pim Fortuyn en dat wrong in Tilburg.
Vreeman heeft eerder succesvol een strafzaak tegen Smolders in gang gezet voor het lekken van geheime stukken. Smolders werd toen veroordeeld. Burgemeester Vreeman sneuvelde uiteindelijk toen hij nieuwe kostenoverschrijdingen bij de exploitatie van het Adje Theater in Tilburg verzweeg. De motivatie om te zwijgen: Vreeman was bang voor een tweede bestuurscrisis, omdat er een integriteitkwestie speelde in de raad. Vreeman had namelijk aangifte gedaan tegen Smolders; hij zou aan de potentiële bouwer van een groot winkelcentrum 75 duizend euro zou hebben gevraagd voor de partijkas. De Amerikaanse ondernemer deed geen aangifte. Vreeman, die dit ter ore kwam, stapte maanden later naar de politie. Vreeman moest weg toen duidelijk werd dat hij als een alleenheerser de Tilburgse raad buitenspel wilde zetten. Smolders, geestelijk uitgeput door de strafzaken, stopt met zijn partij.
Was dit bestuurlijke geweld tegen Smolders verstandig? Het doen van aangiftes door een burgemeester tegen een rechtse en schreeuwerige fractievoorzitter is ook in een democratisch land geen sinecure. Smolders is een enfant terrible, maar vertegenwoordigt met vijf van de 39 zetels een behoorlijke fractie met een stevige achterban in de Tilburgse samenleving.
Het beschadigen van rechtse partijen vanuit het bestuur of via rechtszaken lijkt vaker voor te komen. Ook het proces tegen PVV-baas Geert Wilders over zijn uitlatingen in zijn fi lmpje Fitna en andere publieke uitspraken, neigt door zijn aard op een kwalijke wijze te verpolitiseren. Het Openbaar Ministerie zag geen grond in een strafzaak wegens haatzaaien of discriminatie. Toch besloot het gerechtshof anders. Vorige week verscheen het rapport Polarisatie en radicalisering in Nederland, waarin de PVV het nieuwe label ‘nieuw radicaal rechts’ wordt opgeplakt. Het rapport is in opdracht van PvdA-minister Guusje ter Horst gemaakt. Een minister die een politieke partij in de Tweede Kamer met zo’n onderzoek naar de randen van de samenleving probeert te verbannen, is in een parlementaire democratie uiterst precair bezig. Op z’n minst had de minister zich kunnen distantiëren van de kwalifi caties van de onderzoekers over de PVV.
Machtsmiddelen vanuit bestuur en/of rechterlijke macht inzetten tegen politieke partijen en hun leiders, landelijk of lokaal, is gevaarlijk voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Hier past dus voorzichtigheid, want er staat veel meer op het spel dan de mening van Wilders, de PVV of Smolders.
Daar heeft men ook met extreme onprofessionele (karaktermoord) reflexen op gereageerd.
Met het lekken van stukken en m.i. ook met dat vermeende smeergeld, wilde hij op eigen wijze iets blootleggen, dat anders door de heersende mores afgedekt zou blijven.
Angst voor een crisis is integer? Wegkijken is integer? Het zijn altijd klokkenluiders, of mensen met lef (krijgen geen steun), of banken die de geldkraan dichtdraaien, die de wallen vormen die de schepen met slechte stuurlui moeten keren!