‘Afstand burger tot gemeente straks net zo groot als tot EU'
De nieuwe SCP-directeur Kim Putters vreest dat de afstand tussen burgers en gemeenten straks net zo groot wordt als tussen burgers en de EU.
De afstand tussen burger en gemeenten dreigt net zo groot te worden als de afstand tussen de burger en de Europese Unie. Dit zei de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters zaterdagochtend in het Radio1-programma Kamerbreed.
Te weinig invloed
Volgens Putters vinden veel Nederlanders dat de weinig invloed hebben op wat er zoal in Europa wordt beslist. Ditzelfde gevoel zouden burgers kunnen krijgen wanneer de besluitvorming over wat er in hun gemeente gebeurt steeds verder van hen af komt te staan. Bijvoorbeeld omdat gemeenten bepaalde voorzieningen niet zelf hebben maar de samenwerking moeten zoeken met vele andere gemeenten.
Braakliggend terrein
Voor dit gebrek aan democratische legitimiteit moet volgens Putters een oplossing worden gevonden. ‘Hier kan een commissaris van de koning een rol in spelen door met gemeenteraden te bedenken hoe raadsleden toch invloed kunnen hebben en hoe burgers toch betrokken kunnen worden. Daar ligt een braakliggend terrein.’
Reacties: 18
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Niet alleen schept de overheid afstand door uitkeringsgerechtigden te behandelen als criminelen, er zal vervreemding ontstaan en burgers zullen de overheid niet meer als de hunne zien, maar uitsluitend nog als 'de vijand'.
Het sociaal contract tussen burger en overheid begint zo langzamerhand in gevaar te komen, en de overheid, zeker de gemeentelijke, zou er goed aan doen zich hiervan bewust te worden.
'Afstand tussen burger en overheid' doet de situatie die nu aan het ontstaan is geen recht meer. 'Vijandschap tussen burger en overheid' gaat meer de goede kant op.
Met de grote decentralisaties die over de gemeenten heen worden gestort - omdat dat voor het Rijk de snelste manier van bezuinigen is - staat nu al vast dat grote delen alleen effectief kunnen worden opgevangen door gemeentelijke samenwerking. De regeringspartijen en bewindslieden gebruikern dat ook als argument om de decentralisaties / bezuinigingen door te drukken. Tegelijkertijd worden rechten (bv. AWBZ) vervangen door gemeentelijke gunsten (bv. keukentafelgesprek) en wordt de burger geconfronteerd met GR-besluitvorming in ambetelijke en bestuurlijke (achter)kamers waar niemand meer effectief invloed op kan uitoefenen.
Schaalvergroting boven het niveau van de gemeente is op veel terreinen nodig om tot effectief beleid te kunnen komen. De democratische legitimatie ervan vraagt eerder om kleinschaliger provincies / regiobesturen met democratisch gekozen bestuurders, dan om het steeds verder vergroten van de schaal van gemeenten en provincies.
Maar voor dit een vorige Kabinetten is democratische legitimatie geen issue. Het enige dat nog lijkt te tellen is efficiency en schaalvergroting. Voor hen is de overheid een soort bedrijf waar schaalvergroting en efficiency-slagen (= bezuinigingen) per definitie leiden tot een betere (= klerinere) overheid. Het neo-liberale marktdenken over de overheid wordt uitgedragen door alle grote middenpartijen (en dus is Plasterk ook voor de mega-provincie), met als gevolg toenemende vervreemding van burgers van de politiek en een trek van de kiezers naar de flanken.
Ik vrees overigens dat PvdA en VVD geen boodschap hebben aan het signaal van Kim Putters, omdat dat niet past in hun beeld van een overheid als berdrijf en burgers als lastige klanten. Overigens reageren ook veel wethouders op derze manier op zoprgen van burgers over de naderende decentralisaties.
We zijn gewoon een digitaal nummer geworden.
Dat mensen verschillend zijn, wil er bij de autocraten en boekhouders niet in. Dus in cultuur brengen dat braakliggend terrein.