Advertentie

Schuiven of geschoven worden

Nu onze vrienden politici met vakantie zijn, kan het misschien geen kwaad wanneer wij burgers eens onder elkaar vaststellen hoe moeilijk zij, die politici, het tegenwoordig eigenlijk wel hebben. We gaan hierbij natuurlijk niet kinderachtig worden: ze moeten doen wat ze zeggen en beloven, en anders vervangen we ze gewoon. Maar het is een feit dat politici steeds meer in een omgeving komen te verkeren waarin ze het nauwelijks nog goed kunnen doen.

12 juli 2011
Op verzoek van toenmalig premier Kok heeft Paul Schnabel, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (kan zo’n instituut niet eens een nieuwe naam krijgen?), in 1999 een schets gegeven van de krachten die in het eerste decennium van de twintigste eeuw werkzaam zouden zijn.

Schnabel deed dat aan de hand van de vijf ‘I’s’: Internationalisering, Individualisering, Informatisering, Informalisering en Intensivering. Dat betekent (onder veel meer) dat de wereld groter wordt, dat burgers in die wereld hun eigen keuzes willen maken, geen opgelegde instituties en gestolde gezagsstructuren meer accepteren, maar tegelijkertijd behoefte hebben aan rituelen en evenementen die zowel een gevoel van spanning geven, de verveling verdrijven, en iets van een tijdelijke samenhang suggereren.

Netwerken, ook digitale, vervangen oude vriendschappen, waarin een functionele en instrumentele omgang met elkaar de boventoon voert (en anders kunnen we de ander gewoon ‘ontvrienden’).
 
In deze wereld van individuele autonomie en losse verbanden bestaat wel behoefte aan richting, leiderschap en gezag. Moderne mensen hebben overal een gids bij nodig. Gezag kennen zij snel aan iemand toe, maar die persoon kan dat gezag net zo snel en net zo gemakkelijk ook zo maar weer verliezen.

Natuurlijk geeft deze schets geen beeld van alle Nederlanders. Er is verzet en protest tegen deze grote beweging, er zijn nieuwe vormen van traditionalisme, en er zijn groeperingen en partijen die een levensbeschouwing vertegenwoordigen die haaks op deze nieuwe tijdgeest staat. Maar de trend die Schnabel beschreef is wel dominant. Een meerderheid in Nederland is liberaal, seculier, ziet zichzelf als een project en kijkt wat hij voor de realisatie van dat project links en rechts kan gebruiken, bindt zich niet, wisselt van loyaliteiten, en heeft zijn geduld verloren met resterende groepen die een afwijking van zijn levensbeschouwing vormen.

Voor de politiek heeft deze stand van zaken twee grote gevolgen.

1. Er is geen verhaal meer. Nederland is zo geïndividualiseerd, zo divers en verbrokkeld, dat de grootste politieke virtuoos niet meer in staat zal zijn een visie te formuleren die een samenhang verdeelt, iets wat ons met elkaar verbindt. Waarschijnlijk zijn we hoogstens in staat enkele afspraken met elkaar te maken, grenzen te trekken, dunne streepjes in het zand, stopborden op de plek waar mijn vrijheid begint en de ander zich moet inhouden.

Voor sommige politieke partijen is dit erger dan voor andere. Liberale partijen – VVD, D66, GroenLinks- willen een samenleving die de moderne mentaliteit faciliteert. Partijen die de gemeenschap in het vaandel voeren – partijen als het CDA en de SP -, partijen dus die een bepaalde gedeelde, publieke moraal willen behouden, kunnen niet zonder verhaal, niet zonder verbeelding. Hun politieke leiders zullen heel wat retorica nodig hebben om de liberale zelfgenoegzaamheid te ontmaskeren en sympathie voor hun alternatief te mobiliseren.

2. Politici zullen het in deze constellatie vooral moeilijk hebben om gezag te vestigen en te behouden. Pim Fortuyn schoot als een komeet omhoog, en na zijn dood zagen de kiezers in Jan Marijnissen de nieuwe grote man. Dat was zo weer weg. Rita Verdonk kwam en verdween. Balkenende genoot vertrouwen en verbruikte dat binnen enkele jaren tot de laatste druppel. Rutte geniet nu vertrouwen en gezag, maar kan dit zo maar weer kwijt zijn wanneer blijkt dat zijn ontwapend laconieke houding nieuwe problemen en een nieuwe financieel-economische crisis niet kan voorkomen.
Moderne, liberale mensen willen politici die ervoor zorgen dat zij hun leventje kunnen leven. Veel verder gaat hun loyaliteit niet meer. Zodra iemand zich aandient die problemen lijkt te kunnen oplossen, kan hij binnen korte tijd veel krediet opbouwen. Maar wanneer hij fouten maakt of wanneer het te lang duurt, is het geduld van de massa zo maar weer op.

En het vervelendst voor de meeste politici is natuurlijk, dat zij zich helemaal niet bewust zijn van de omgeving waarin zij hun werk moeten doen en van de krachten die daarin werkzaam zijn. Ze worden geschoven, terwijl ze dachten zelf te schuiven. Van dat geschoven worden mogen ze nu even een paar weken uitrusten, aangespoeld op een strand, terwijl ze denken dat ze zitten uit te puffen van al hun belangrijke geschuif.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Beste mijneer Spruyt; Uw conclusie is een tikkeltje gemakkelijk. Ik geloof dat de grootste gemene deler helemaal niet zit te wachten op behoud van het luie leventje. Die individualisering valt m.i. nogal mee of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Ik geloof dat de meesten wel heil zien in samenhang, zolang dat maar van ons zelf is en herkenbaar. Elk vreemd element te omarmen, nee dat willen we niet, want dat leidt tot een soepzooitje. Vandaar. Ik geloof ook dat de meeste burgers op dit moment wel instemmen met de maatregelen van Rutte c.s. Daadkracht blijkt ook te werken. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je snapt het wel en duidelijke besluitvorming wekt bewondering. Voorbeelden als Bleker en Schippers, die prima scoren. Net als alle vrouwen in dit kabinet. Stuk voor stuk lui met inzicht en kennis en ze kunnen ook duidelijk hun woordje doen. Is wel eens anders geweest. Feminieme getuut en onkunde. Hun namen ben ik nu al weer kwijt. Mark Rutte blijkt een enorme meevaller. Flair en deskundigheid bijken ook samen te gaan. Hij heeft in ieder geval mijn sympathie. De teloorgang zit aan de andere kant hoor. Maandenlang gebrul en toneeloppositie. Zowel binnen als buiten de kamer. Een zooitje nihilisten die zich niet schamen te bedelen. Inkomsten opeisen alsof het hun geboorterecht is. In Zweden gaat men zover kinderen niet meer bij hun geslacht aanduidt als hem of haar maar als "het". Zoiets is een bedenksel vanuit zwakzinnigheid. Kinderen als object te zien gaat veel te ver. Direct ingrijpen vanuit de Overheid is dan geen inbreuk op je vrijheid maar van een uiterst gezonde correctie. Maar goed, ik heb grote bewondering voor types als Schippers die heel nuchter de boel eens recht gaat richten. Prima, dat krediet gaat niet weg hoor. Geldt ook onze Halbe Zijlstra.
Advertentie