Geen kinderburgemeester meer in Rotterdam
De gemeente had 2500 euro uitgetrokken voor het project. De werkelijke kosten bleken 172.000 euro.
De gemeente Rotterdam heeft besloten na deze zomer geen nieuwe kinderburgemeester meer aan te stellen. Hiermee komt een einde aan de pilot die in 2020 werd gestart. De gemeente heeft aangegeven de beschikbare financiële middelen op een andere manier te willen inzetten om de participatie van kinderen in de stad te bevorderen.
Begin juli heeft locoburgemeester Robert Simons de gemeenteraad geïnformeerd over het besluit. In zijn brief stelt Simons dat, hoewel de kinderburgemeester en de kinderraad waardevolle bijdragen hebben geleverd aan kinderparticipatie, het niet de enige manier is om kinderen te betrekken. Binnen het huidige financiële beeld vinden wij het daarom niet noodzakelijk om over te gaan tot het structureel maken van de kinderburgemeester,’ aldus Simons.
Kosten en budget
De functie van kinderburgemeester ontstond als een pilot in 2020, met een oorspronkelijk budget van 2.500 euro. Dit bleek echter niet realistisch, aangezien er extra kosten werden gemaakt voor begeleiding door Schoolmaatschappelijk Werk. Naarmate de rol van de kinderburgemeester en de kinderraad verder werd uitgebreid, werd een projectteam opgezet voor de organisatie van de jaarlijkse verkiezingen en de communicatie met scholen. De pilot heeft uitgewezen dat er jaarlijks een budget van 172.000 euro nodig zou zijn voor de voortzetting van het project, een bedrag dat de gemeente te hoog vindt.
Alternatieve participatiemogelijkheden
Rotterdam heeft sinds 2020 twee kinderburgemeesters gehad: Louey Zerourou en Dominique Stroband. Zij namen deel aan belangrijke evenementen en werkten samen met de kinderraad aan een kinderagenda met thema’s als pesten, discriminatie, en klimaatverandering. Ondanks het einde van de kinderburgemeester, benadrukt de gemeente dat er andere mogelijkheden zijn voor kinderparticipatie. In wijken als Kralingen-Crooswijk en IJsselmonde bestaan kinderwijkraden, en basisschoolleerlingen kunnen via initiatieven zoals JINC en ‘School Reinventing Cities’ betrokken zijn bij stedelijke vraagstukken.
Bron: De Havenloods
https://www.burgemeesters.nl/themas/lokaal-bestuur/kinderburgemeesters/