Rotterdam, Amsterdam en Schiedam doneren aan Marokko
Ten tijde van de aardbeving in Turkije en Syrië waren Amsterdam en Rotterdam ook de eerste gemeenten die doneerden.
Amsterdam en Rotterdam doneren een euro per inwoner van hun gemeenten voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Door de zware aardbeving vrijdagavond in het Marokkaanse Atlasgebergte zijn minstens ruim tweeduizend mensen omgekomen.
'Deze afschuwelijke ramp slaat een gat in het leven van zovelen. Onze gedachten zijn bij de getroffenen, hun naasten en al die mensen die nog in angst en onzekerheid verkeren over de veiligheid van hun dierbaren, in Marokko en in Nederland' , lieten burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en haar ambtgenoot Ahmed Aboutaleb van Rotterdam dit weekend weten.
Meeleven met Marokko
Amsterdam schenkt 919.000 euro, Rotterdam legt 665.000 euro op tafel. In beide steden hangt de vlag halfstok als teken van medeleven met de slachtoffers en de nabestaanden.
Ook Schiedam doneert 1 euro per inwoner voor de hulpverlening in Marokko. Dat komt voor die gemeente neer op een bedrag van 81.186 euro. 'We leven mee met de vele mensen die in Marokko zijn getroffen door de gevolgen van deze verwoestende aardbeving. Onze gedachten gaan ook uit naar alle stadgenoten die in onzekerheid verkeren over het lot van hun familie en vrienden in het getroffen gebied' , verklaart burgemeester Jules Bijl. Het Stadserf in het centrum wordt zaterdag en zondag rood verlicht, de kleur van de vlag van Marokko.
In februari waren Amsterdam en Rotterdam de eerste gemeenten die 1 euro per inwoner doneerden na de aardbeving in Turkije en Syrië. In de maand erna sloten meer dan 160 gemeenten zich bij dat initiatief aan. Dat leverde een bedrag van ruim 11 miljoen euro op.
Hechte banden
Door de hechte banden tussen inwoners van Nederland en Marokko komt het nieuws van de aardbeving in Marokko extra hard aan. Dat zei Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
'We zijn geschrokken van het vreselijke nieuws over de aardbeving in Marokko', aldus Dijksma zaterdag. 'Namens alle Nederlandse gemeenten wens ik de familie van de getroffenen en hun families en vrienden in Marokko en Nederland veel sterkte. We leven met hen mee.'
VNG zet noodfonds in
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt het VNG-fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering beschikbaar voor hulp aan het aardbevingsgebied in Marokko. Het geld uit het fonds zal met name gebruikt worden voor de vroege wederopbouw. VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de VNG, ‘heeft de nodige ervaring met gemeentelijke wederopbouwprojecten na rampen in het buitenland’, aldus de VNG. Het project waar het geld uiteindelijk naartoe gaat, zal voortbouwen op deze ervaring en aansluiten ‘bij de behoefte van het lokale bestuur ter plaatse’. De VNG heeft contact met een zustervereniging van gemeenten in Marokko en zegt te zullen zorgen voor ‘afstemming en samenwerking met hulporganisaties die ook actief zijn in het gebied’.
Niet alleen geld is welkom, ook mensen met expertise op het gebied van noodhulp en wederopbouw mogen zich melden bij de VNG.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.