Advertentie

‘Rijk moet geld overmaken voor waterschapsverkiezingen’

De VNG, UvW en IPO willen dat het Rijk een storting in het gemeentefonds doet voor de waterschapsverkiezingen, waarvan de uitvoering nu bij gemeenten ligt. De afgelopen kabinetsperiode is de uitvoering gewijzigd, maar de financiering is niet.

21 november 2017

De VNG, UvW en IPO willen dat het Rijk een storting in het gemeentefonds doet voor de waterschapsverkiezingen, waarvan de uitvoering nu bij gemeenten ligt. De afgelopen kabinetsperiode is de uitvoering gewijzigd, maar de financiering is niet.  

Storting in het Gemeentefonds nodig

‘Waterschappen betalen nu via het Rijk aan de gemeenten voor de uitvoering van de verkiezingen. Zoals bij alle overige verkiezingen zou het Rijk hier door een storting in het Gemeentefonds een oplossing voor moeten bieden, zodat alle verkiezingen op uniforme wijze gefinancierd worden’, zo schrijft de VNG in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De koepelorganisatie verzoekt de financiering in gang te zetten zodat het verschil bij de volgende waterschapsverkiezingen in 2019 is weggenomen.


Modernisering verkiezingen nodig

VNG, UvW en IPO dringen in de  brief bij minister Ollongren tevens aan op modernisering van het verkiezingsproces. De voorzitters constateren veel perikelen die om een nieuwe inrichting van het verkiezingsproces vragen, waaronder de grootte van het stembiljet, de ondersteunende verkiezingssoftware en de stembureau-app. De evaluatie van de Tweede Kamer-verkiezingen maakt duidelijk dat het verkiezingsproces anders moet en dat een wijziging van de Kieswet nodig is, zo schrijft VNG. Er is momenteel een voorstel voor wetswijziging in voorbereiding. Het is daarbij volgens VNG ook nodig om het proces op andere onderdelen te verbeteren zoals werkprocessen die gedigitaliseerd moeten worden.


Kosten-batenafweging

De koepelorganisaties schrijven dat er bij digitalisering van processen wel een kosten-batenafweging zal plaatsvinden. ‘De effectiviteit, de veiligheid en de betaalbaarheid van nieuwe digitale technieken zal vast moeten komen te staan alvorens wij voor de introductie daarvan zullen pleiten.’ De VNG wil hierover op korte termijn in gesprek met het ministerie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"Storting in het Gemeentefonds nodig

‘Waterschappen betalen nu via het Rijk aan de gemeenten voor de uitvoering van de verkiezingen". Wat ik er ook verder van denk....dit is in ieder geval onnodig "rondpompen van geld". Hoe zelfstandig zijn de waterschappen, en hoe lang duurt het dus voordat de schappen zijn opgegaan in de gemeentelijke organisatie?

G.Westen / zzp'er/ positieve psycholoog
Inderdaad volstrekt overbodig deze verkiezingen. Direct afschaffen die aterschapsverkiezingen. Onder provinciale democratie en verantwoordelijkheid brengen. Dat gaat zeker geld besparen. Daarnaast is er van democratie bij Waterschappen nauwelijks sprake: de boerenbelangren geven toch vaak de doorslag. Vorm het Waterschap om tot een natuurorganisatie met en accent op waternatuur.
Fritz
Of het Rijk nu moet betalen of de gemeenten of de waterschappen zelf, aan het einde van de keten staat toch die zelfde burger die al deze grappenmakerij via belastingen moet betalen.
Advertentie