Revanche
In vijftien gemeenten moesten na de gemeeteraadsverkiezingen op 3 maart de stemmen opnieuw worden geteld. Meestal ging het om het verkeerd toekennen van voorkeurstemmen. Doorgaans veranderde de finale uitslag niet. Gemeenten zijn druk doende bij de verkiezingen van 9 juni revanche te nemen. Een overzicht.
Helmond - Een telfoutje drukte Helmond met de neus op de feiten. Nadat een kandidaat had gezien dat ze bij haar stembureau geen stem had gekregen, terwijl ze toch echt op zichzelf had gestemd, is er opnieuw geteld. Bij de verkiezingen op 9 juni komen er na sluiting van de stembureaus drie nieuwe tellers bij.
Stadskanaal - Slechts één stem maakte uit of de PvdA een zetel extra zou krijgen of dat D66 terug zou keren in de raad. Stadskanaal besloot om deze reden de stemmen opnieuw te tellen. Er bleek slordig geteld. In totaal waren er 19 stemmen te veel geteld. Er moest zelfs een nieuwe kiesdrempel worden bepaald. Voor D66 bleek er een stem te weinig te zijn geteld. De partij keerde na 12 jaar terug in de raad.
Bronckhorst - De voorzitter van het stembureau Wichmond kwam er zelf achter: het aantal voorkeursstemmen voor PvdA-kandidaten kon niet kloppen. Maar de uitslag was al verstuurd naar het Centraal Stembureau. Burgemeester Henk Aalderink besloot tot beperkte hertelling. Dat gaf inderdaad een verschuiving in de PvdA-lijst.
Lopik - Om 2.30 uur ’s nachts besloot burgemeester Renate Westerlaken- Loos tot een hertelling. Er heerste verwarring. Er was een verschil tussen de eerste voorlopige uitslag en de definitieve van zeshonderd stemmen. Persbureau ANP trok ook aan de bel: wat was nu de goede uitslag? Na hertelling bleek dat bij het intikken van de uitslag in de computer tweemaal dezelfde uitslag is ingebracht.
Geldrop-Mierlo - Burgemeester Rianne Donders-De Leest liet alle stemmen opnieuw tellen nadat er in zes stembureaus verschillen werden vastgesteld. De zetelverdeling bleef hetzelfde. Op 9 juni wordt ieder stembureau voorgezeten door een ambtenaar van de gemeente. Er komen extra tellers.
Stein - In stembureau ‘De Moutheuvel’ ging op 3 maart iets mis. Na hertelling bleken voorkeurstemmen onjuist verwerkt. Op de CDAlijst bleken de stemmen van kandidaten Konings en Horrichs bij elkaar te zijn opgeteld en op naam van Horrichs gezet. Dat moest zijn: Konings vier stemmen en Horrichs één. Toch komt Horrich in de raad en Konings niet.
Terschelling - Douwe Wiegman van Plaatselijk Belang Terschelling (PBT) wist het zeker: er zijn stemmen op hem uitgebracht. Maar officieel had hij er nul. Hertelling gaf hem gelijk. Zijn vier stemmen ontbraken. De nieuwe uitslag was echter niet genoeg om in de raad te komen.
Oegstgeest - Door een fout in een procesverbaal, werd een hertelling gehouden. De tweede ronde was van belang omdat Progressief Oegstgeest(PrO) en Leefbaar Oegstgeest in een nek-aan-nekrace waren verwikkeld wie de grootste partij zou worden - en dus om de vraag wie de de coalitieonderhandelingen zou mogen starten. Na hertelling bleek PrO de grootste. Leefbaar kwam in de oppositie.
Druten - Burgemeester Lucien van Riswijk besloot tot een hertelling omdat bij de verdeling van de laatste restzetel Welzijn Druten twee stemmen tekort kwam. Uiteindelijk viel de restzetel toch toe aan het CDA.
Maastricht - In Maastricht werd geen hertelling gehouden, doordat een fout op tijd werd ontdekt. Door een tikfout was stembureau 29 omgezet in 19, waardoor stembureau 19 twee keer in de uitslag voorkwam. Dit kon nog voor de definitieve vaststelling gerepareerd worden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.