Advertentie

Gouda mag kerk toch slopen

Het Goudse stadsbestuur heeft terecht bestuursdwang toegepast bij de sloop van de Turfmarktkerk in Gouda. Dat oordeelde de Haagse voorzieningenrechter woensdag. Daarmee kan de gemeente verder gaan met het slopen van het gebouw.

20 december 2018

Het Goudse stadsbestuur heeft terecht bestuursdwang toegepast bij de sloop van de Turfmarktkerk in Gouda. Dat oordeelde de Haagse voorzieningenrechter woensdag. Daarmee kan de gemeente verder gaan met het slopen van het gebouw. 

Opdraaien

De eigenaar van de kerk en de gemeente Gouda stonden vorige week voor de rechter. Eigenaar Khalid Boutachekourt eiste dat de gemeente definitief stopt met de sloop van het gebouw, omdat hij uiteindelijk moet opdraaien voor de 8 ton die de aannemer rekent voor de afbraak. 'Een buitenproportioneel bedrag', claimt hij. Hij stelt zelf dat de sloop ook voor een halve ton gedaan kan worden.

Contra-expertise

Maar volgens de rechter heeft de eigenaar zelf te lang gewacht met het sloopwerk en liet hij geen contra-expertise uitvoeren naar het onderzoek van de Goudse omgevingsdienst. Uit dat onderzoek bleek dat de kerk op instorten stond, en dat de door de eigenaar aangebrachte stutten onvoldoende waren om instorting te voorkomen. Het ingrijpen van de gemeente was daarom terecht, stelt de rechter. 'Daarbij is van belang dat de kerk zich in een zeer dichtbebouwde omgeving bevindt, te weten de binnenstad van Gouda, en dat rondom de kerk diverse (zeer) oude panden aanwezig zijn, waardoor de veiligheid en gezondheid van omwonenden extra in geding zijn.'

Appartementen

De Turfmarktkerk, een voormalig protestante kerk in het centrum van Gouda, is al jaren in zeer slechte staat. Het gebouw was eerder eigendom van een projectontwikkelaar die plannen had om het gebouw te transformeren in appartementen, maar uiteindelijk afhaakte vanwege kosten die gemaakt moesten worden voor de versteviging van het gebouw. Buurtbewoner Boutachekourt kocht het gebouw vorig jaar en probeerde het in eerste instantie toch weer te verbouwen, maar stuitte op dezelfde bezwaren. Nu wil hij nieuwe woningen bouwen op de lokatie.

Gevaar

De sloop bleef echter steeds uit, tot de gemeente eind oktober ingreep en bestuursdwang toepaste. De staat van de kerk was dermate slecht dat het kon instorten en dat leverde direct gevaar op voor de omwonenden. Die moesten tijdelijk hun huis uit en de kerk moest per direct gesloopt worden tot een 'veilige hoogte'. Een aannemer ging in opdracht van de gemeente aan de gang, maar moest korte tijd later op last van de rechter, in afwachting van de rechtszaak, de sloop stilleggen. De aannemer gaat vandaag weer verder met de werkzaamheden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie