Randstad geeft niet thuis bij asielopvang
Het noorden is sterk oververtegenwoordigd bij de asielopvang. De Randstad en het zuidwesten laten het afweten.
Een ruime meerderheid van de Nederlandse gemeenten heeft de afgelopen tien jaar geen langdurige opvanglocatie voor asielzoekers gehad. Het gaat dan om een asielzoekerscentrum (azc) of een noodopvanglocatie, zo blijkt uit cijfers die RTL Nieuws bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft opgevraagd.
194
Het gaat om 194 gemeenten, die ondanks het jarenlange grote tekort aan opvangplekken toch geen opvanglocatie voor vluchtelingen hebben geopend. De opvang van asielzoekers komt terecht op de schouders van 151 gemeenten, die in de afgelopen tien jaar wel langdurige opvang hebben geboden.
Oneerlijk
Staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat de opvang oneerlijk is verdeeld over Nederland. ‘Als je naar deze kaart kijkt en die is vrij accuraat, dan zie je inderdaad dat het noorden met name echt heel erg veel doet. We moeten ervoor zorgen dat ook het westen z'n verantwoordelijkheid pakt.’
Rek eruit
Het overzicht toont aan dat gemeenten in grote delen van de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht maar ook Noord-Brabant en Zeeland het al jarenlang laten afweten. Groningen biedt al jarenlang wel onderdak aan tal van groepen asielzoekers. Volgens burgemeester Koen Schuiling is daar de rek eruit. Hij vindt het teleurstellend dat zo veel andere gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen. ‘Politieagenten, zorgpersoneel en mensen in de opvang maken werkweken van 70 tot 80 uur. Dat kan zo niet langer doorgaan. Nu is ook een andere gemeente een keer aan de beurt’, aldus Schuiling tegen RTL Nieuws.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.