Racisme en discriminatie binnen gemeente Amsterdam
De ondertekenaars van een brandbrief spreken van racistisch geweld op de werkvloer door leidinggevenden.
Er is sprake van racisme, discriminatie en uitsluiting in de gemeentelijke organisatie van Amsterdam. Dat erkent wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) in Het Parool. De PvdA-bestuurder reageert op een anonieme brandbrief die namens bijna 200 (oud-)werknemers naar de gemeenteraad zou zijn gestuurd.
De ondertekenaars werken of werkten naar eigen zeggen op de afdeling Werk, Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente. Allen zijn, zo staat in de brief, ‘van buitenlandse afkomst’. Bij de afdeling WPI van de gemeente Amsterdam werken zo’n 2200 ambtenaren.
Spoeddebat
De briefschrijvers spreken van racistisch geweld op de werkvloer door leidinggevenden. ‘Er worden vernederende uitspraken gedaan over ons uiterlijk. Zij schreeuwen stelselmatig tegen ons, vaak in het bijzijn van andere medewerkers. Zij kleineren ons stelselmatig, vaak in het bijzijn van andere medewerkers. Wij moeten ons mond houden. Een aantal van ons is zelfs uitgescholden voor aap.’ De gemeenteraad had na ontvangen van deze brief een spoeddebat aangevraagd.
Verantwoordelijk
Van Buren laat weten dat er inderdaad sprake is van racisme binnen de gemeente Amsterdam, is te lezen in Het Parool. Niet alleen bij de afdeling WPI, maar ook elders in de organisatie. ‘We weten dat het niet alleen bij deze directie plaatsvindt, ik voel me hier als wethouder Personeel en Organisatie daarom ook verantwoordelijk voor’.
Onderzoek
De gemeente Amsterdam doet mee aan een landelijk onderzoek naar systemisch racisme in de gemeente. In dit onderzoek hebben mensen zich ook al ‘op diverse manieren’ uitgesproken, zegt de wethouder. ‘Ik ben geschrokken van de tussenresultaten’, aldus Van Buren in het dagblad. Ze verwacht halverwege oktober de resultaten te presenteren.
Bureau Integriteit
Daarbij zetten veel raadsleden vraagtekens bij de rol van Bureau Integriteit, waar mensen zich kunnen melden, maar dat ook een intern onderdeel van de organisatie is. Ombudsman Munish Ramlal uitte eerder al kritiek op deze constructie. De gemeente komt dit jaar nog met twee externe vertrouwenspersonen. Daarnaast zal een extern bureau onderzoek doen naar de meldingen in de brief en advies geven over hoe de gemeente beter om kan gaan met meldingen van racisme en discriminatie op de werkvloer.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.