Advertentie

Raadsgriffier stapt op wegens romance wethouder

De Dordtse raadsgriffier Merel van Hall legt tijdelijk haar functie neer omdat zij een ,,prille’’ relatie heeft met wethouder Ferdinand van den Oever uit Dordrecht. Dat hebben beiden woensdag naar buiten gebracht.

17 november 2010
Belangenverstrengeling
Zij zeggen zich te realiseren dat hun relatie gevolgen heeft voor hun functioneren in en voor de gemeenteraad. Om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen wilden zij in eerste instantie beiden hun functie neerleggen. Uiteindelijk is besloten dat Van Hall tijdelijk haar interne taken als griffier neerlegt.

Wethouder blijft
Ondertussen wordt gezocht naar een structurele oplossing. Van den Oever (VVD) blijft in ieder geval aan als wethouder.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg
'Normaal' gaan verstrengelingen van het institutionele met het persoonlijke met veel heisa gepaard, wanneer dat dan uitkomt.
Nu niet.
Sterker, de manier waarop beide tortelduiven melding maken van hun intieme betrekking, wekt zelfs sympathie.
En ook een beetje nieuwsgierigheid naar dat 'onmogelijke' geluk tussen en van beiden.
Leuk daar in Dordt

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Zo kan het dus ook. Stuk beter dan stiekem.
Ben wel benieuwd waarom Van Hall alleen haar "interne" taken als griffier tijdelijk neerlegt. Haar "externe" taken als griffier niet? Waarom niet?
En welke andere taken zij dan tijdelijk in plaats van de neergelegde taken gaat vervullen.
Het is op zich prima aanvaardbaar als slechts één van beide gelieven zijn/haar taken neerlegt, maar doe dat dan wel duidelijk en helemaal. Anders blijft de schijn bestaan dat iemand niet echt zijn functie (tijdelijk) opgeeft.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Grappig dat ze 'tijdelijk' haar functie neerlegt
Ze heeft blijkbaar nog niet veel vertrouwen in een langdurige relatie.
Jan / ambtenaar
Wat een onzin om te menen dat je je baan, al dan niet tijdelijk, zou moeten opzeggen in dit geval. Een wethouder staat helemaal los van de raad sinds de komst van het dualisme. Een griffier heeft alleen met de raad te maken. Wat voor belangenverstrengeling kan er in hemelsnaam zijn tussen een griffier en een wethouder? Je kunt ook Roomser zijn dan de Paus!
Kritikus / Geen Hagenees
Tijdelijk je baan neerleggen.

Dat betekent toch: "Thuis gaan zitten met behoud van salaris"?
Jaap / ambtenaar
En Jan hieronder denkt niet dat de griffier nog objectief de raad kan adviseren met betrekking tot het werk dat geleverd is door manlief?
Jan / ambtenaar
@Jaap. Natuuurlijk kan dat wel. Het college, dus niet een wethouder, doet voorstellen aan de raad. En verder moet je de invloed van een griffier niet overschatten. Meer dan een stukkenschuiver en regelaar is het niet. De inhoudelijke kennis zit in het reguliere ambtenarenapparaat. Raadsleden zijn ook bevoegd daar hun inlichtingen vandaan te halen.
Jaap / ambtenaar
@Jan, je denkt ook niet dat er altijd de schijn zal bestaan dat de griffier thuis, gezellig voor de open haard, haar vriend zal instrueren over wat er te verwachten valt de aankomende raadsvergadering? Het lijkt een beetje op examen doen terwijl je de vragen vooraf al hebt ingezien.
O. ten Hove
Als zij tijdelijk haar functie neerlegt dan miet zij dat met snipperdagen en ATV doen. Ziek melden zou fraude zijn. Een andere oplossing bestaat er niet behalve ontslagnemen. Maar waarom moet zij wijken...?
Jan / ambtenaar
@Jaap. Ik weet niet waar jij ambtenaar bent, maar je begrijpt toch werkelijk niet hoe de normale gang van zaken is. Als een griffier al weet welke vragen er in een raadsvergadering gesteld gaan worden, dan weet een wethouder dat in ieder geval ook al en waarschijnlijk eerder. En dat is ook alleen maar beter, want dan kan hij zich voorbereiden. Dat is ook in het belang van het vragenstellende raadslid. Dat geldt eveneens voor moties en amendementen. De vergelijking met examen doen gaat volledig mank. Nogmaals: de functies van wethouder en griffier bijten elkaar niet. Terugtreden van één van beiden bij het hebben van een liefdesaffaire is dan ook geheel overbodig naar mijn mening.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Jan ambtenaar.
Zo ken ik er nog wel een paar. De minister van VWS (of hoe dat tegenwoordig ook heet) kan gerust een relatie hebben met de SG van EZ (of hoe dat tegenwoordig ook heet), want die SG voert toch alleen maar uit wat een heel andere minister heeft bedacht... De directeur van een lokale rekenkamer kan gerust een relatie hebben met een wethouder van diezelfde plaats, want het toezicht is aan strenge regels gebonden... enzovoort.
Tja, als alles volgens de regels gaat, mag iedereen met iedereen een liefdesrelatie hebben. Maar we weten allemaal dat persoonlijke relaties de neiging hebben om mensen te verleiden de regels niet (volledig) na te leven.
Een goede griffier heeft veel informele kennis over wat er in de organisatie omgaat en wat er te gebeuren staat. Wat is er verleidelijker dan die kennis te delen met de wethouder met wie je een hoofdkussen deelt?
Jan (ambtenaar), jij lijkt zelf degene te zijn die niet begrijpt hoe de normale gang van zaken is. 'Normaal' in de zin van hoe het heel vaak werkt.
Advertentie