Raad Oude IJsselstreek legt burgers zwijgen op
De gemeenteraad van de Gelderse gemeente Oude IJsselstreek gaat spreektijd ontnemen aan burgers die lid zijn van een politieke partij. De raad nam daarover deze week een raadsvoorstel aan. De lokale afdeling van de SP kaart de zaak aan bij burgemeester Hans Alberse.
Inspreektijd
De SP zit niet in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Een SP-lid wilde onlangs gebruik maken van de inspreektijd voor burgers. Die mogelijkheid kreeg hij niet. De raad nam vervolgens maandag het voorstel aan dat vertegenwoordigers van politieke partijen uitsluit. Volgens het voorstel ‘bepaalt de kiezer welke partijen en kandidaten in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn’.
Uitzonderlijk besluit
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt van een ‘uitzonderlijk besluit’ dat wellicht geen stand houdt voor een rechter. De SP wil overgaan tot andere middelen om haar standpunten duidelijk te maken als de partij niet alsnog mag inspreken tijdens raadsvergaderingen.
Het valt mij op dat de gemeente Oude IJsselstreek niet helemaal doorheeft waar het precies om gaat. Er is een artikel aan het reglement van orde toegevoegd waarvan de tekst discriminerend is. Deze tekst luidt: "In afwijking van het eerste lid van dit artikel kunnen burgers die een politieke groepering vertegenwoordigen en burgers die op een kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen staan geen spreektijd verkrijgen, anders dan als fungerend gemeenteraadslid of fractieassistent". Op basis van deze tekst wordt iedere burger die een politieke partij vertegenwoordigd uitgesloten van inspraak in de gemeenteraad. Uitsluiting op basis van politieke voorkeur is een schending van artikel 1 van de grondwet. Hierover zijn inmiddels kamervragen gesteld aan minister Donner. Het is heel mooi dat de gemeente een hele kerstboom aan samenspraak en burgerfora heeft opgetuigd, maar als een deel van de burgers van Oude IJsselstreek hiervan wordt uitgesloten dan is alle openheid weinig waard.
Dat ik als persoon wel in mag spreken lijkt mij een wassen neus. Ik ben voorzitter van de SP Oude IJsselstreek. Een heel bewuste keuze die voortkomt uit mijn politieke voorkeur. Als ik als privé persoon inspreek dan spreekt ook de voorzitter van de SP afdeling. Ik heb geen knopje op mijn achterhoofd waarmee ik mijn SP mening uit kan zetten. Daarnaast wordt door het presidium bepaald of een burger wel of niet in mag spreken. Wij leven in Oude IJsselstreek in een kleine gemeentschap. Zo weet ik bijvoorbeeld dat die aardige man van de drukkerij ook fractievoorzitter van een coalitiepartij is. In het presidium heeft de coalitie een meerderheid en daarmee kunnen de coalitiepartijen bepalen wie er wel of niet inspreekt. Ik heb er weinig vertrouwen in dat de fractievoorzitters van de regerende partijen objectief kunnen kijken naar een aanvraag voor inspraak van de heer Gemmink, ook wel bekend als voorzitter van de lokale SP afdeling.
Op dit moment wordt deze kwestie op hoog bestuurlijk niveau - de 2e kamer - bekeken. Wij van de SP Oude IJsselstreek wachten de antwoorden op de kamervragen af en kijken uit naar het gesprek met de burgemeester komende donderdag.