Advertentie

Raad Oude IJsselstreek legt burgers zwijgen op

De gemeenteraad van de Gelderse gemeente Oude IJsselstreek gaat spreektijd ontnemen aan burgers die lid zijn van een politieke partij. De raad nam daarover deze week een raadsvoorstel aan. De lokale afdeling van de SP kaart de zaak aan bij burgemeester Hans Alberse.

28 januari 2011

Inspreektijd
De SP zit niet in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Een SP-lid wilde onlangs gebruik maken van de inspreektijd voor burgers. Die mogelijkheid kreeg hij niet. De raad nam vervolgens maandag het voorstel aan dat vertegenwoordigers van politieke partijen uitsluit. Volgens het voorstel ‘bepaalt de kiezer welke partijen en kandidaten in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn’.

Uitzonderlijk besluit
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt van een ‘uitzonderlijk besluit’  dat wellicht geen stand houdt voor een rechter. De SP wil overgaan tot andere middelen om haar standpunten duidelijk te maken als de partij niet alsnog mag inspreken tijdens raadsvergaderingen.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maurits Gemmink / voorzitter SP Oude IJsselstreek
Beste Jeroen van Urk, Raadsgriffier van de gemeente Oude IJsselstreek.

Het valt mij op dat de gemeente Oude IJsselstreek niet helemaal doorheeft waar het precies om gaat. Er is een artikel aan het reglement van orde toegevoegd waarvan de tekst discriminerend is. Deze tekst luidt: "In afwijking van het eerste lid van dit artikel kunnen burgers die een politieke groepering vertegenwoordigen en burgers die op een kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen staan geen spreektijd verkrijgen, anders dan als fungerend gemeenteraadslid of fractieassistent". Op basis van deze tekst wordt iedere burger die een politieke partij vertegenwoordigd uitgesloten van inspraak in de gemeenteraad. Uitsluiting op basis van politieke voorkeur is een schending van artikel 1 van de grondwet. Hierover zijn inmiddels kamervragen gesteld aan minister Donner. Het is heel mooi dat de gemeente een hele kerstboom aan samenspraak en burgerfora heeft opgetuigd, maar als een deel van de burgers van Oude IJsselstreek hiervan wordt uitgesloten dan is alle openheid weinig waard.

Dat ik als persoon wel in mag spreken lijkt mij een wassen neus. Ik ben voorzitter van de SP Oude IJsselstreek. Een heel bewuste keuze die voortkomt uit mijn politieke voorkeur. Als ik als privé persoon inspreek dan spreekt ook de voorzitter van de SP afdeling. Ik heb geen knopje op mijn achterhoofd waarmee ik mijn SP mening uit kan zetten. Daarnaast wordt door het presidium bepaald of een burger wel of niet in mag spreken. Wij leven in Oude IJsselstreek in een kleine gemeentschap. Zo weet ik bijvoorbeeld dat die aardige man van de drukkerij ook fractievoorzitter van een coalitiepartij is. In het presidium heeft de coalitie een meerderheid en daarmee kunnen de coalitiepartijen bepalen wie er wel of niet inspreekt. Ik heb er weinig vertrouwen in dat de fractievoorzitters van de regerende partijen objectief kunnen kijken naar een aanvraag voor inspraak van de heer Gemmink, ook wel bekend als voorzitter van de lokale SP afdeling.

Op dit moment wordt deze kwestie op hoog bestuurlijk niveau - de 2e kamer - bekeken. Wij van de SP Oude IJsselstreek wachten de antwoorden op de kamervragen af en kijken uit naar het gesprek met de burgemeester komende donderdag.
Janet / beleidsadviseur
moet je dan voortaan naast je naam ook meteen vermelden of je lid bent van een partij? En zo ja, sorry, je mag niet praten? Waar is de democratie gebleven?
Richard / Wijkraad
Enige nuancering is hier wel op zijn plaats. De gemeente Oude IJsselstreek loopt juist voorop om de burgers te betrekken bij het politiek overleg. Voorafgaande aan een raadsvergadering zijn er al commissievergaderingen en raadsrotondes geweest waarbij iedereen zijn zegje kan doen. Sterker nog, tijdens deze raadsrotondes is er ook gewwon overleg over bepaalde onderwerpen, wat veel verder gaat dan de inspreek mogelijkheden bij een (formele) raadsverdagering.

Iedereen, dus ook mensen van een politieke partij, heeft dus meer dan genoeg mogelijkheden om zijn visie over een onderwerp te laten horen. De inspreek mogelijkheden tijdens een raadsvegadering is dus vooral bedoeld om extra geluiden, die eerder niet (goed) gehoord zijn, (nogmaals) onder de aandacht te brengen.

Voor zover ik het kan overzien wordt de democratie hier dus geen recht ontnomen, alleen maar om te voorkomen dat het middel misbruikt wordt voor het houden van partij reclame. Wat niet wegneemt dat ik het vreemd vind dat men niet op persoonlijke titel (dus zonder verwijzing naar de politieke partij programma's) mag inspreken.
Henk Daalder / Windenergie mediator
raads rotondes
Hoe serieus nemen raadsleden die?

In mijn gemeente werden er geennotieln van gemaakt.
Je mocht wat zeggen, en ieder liet dat toe.
Maar deden ze er ook echt iets mee?
Nee natuurlijk niet.
Alleen de mening van de eigen coalitie partijen telt, of wat daar in past.

Ze zijn angsthazen voor de werkelijkheid in oude IJsselstreek.
Bang dat hun bestuurlijk wangedrag uit de notulen is te lezen, omdat de geinformeerde inspreker dat aantoont
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Beetje kinderachtig van de SP. Te weinig stemmen voor een zetel en dan via misbruik van het spreekrecht toch in de raad opduiken. Daar was het spreekrecht nooit voor bedoeld. Neem je verlies en ga er bij de volgende verkiezingen weer vol voor.
Maarten
Dus de raad bepaalt of iemand van een partij wel of niet mag spreken? Wat een hypocriete regeling! Dit recht om te spreken is een wettelijk recht.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
De irritatie snap ik helemaal, alleen het middel is ongepast. Je kunt insprekers niet discrimineren omdat ze lid zijn van een politieke partij. Zelf heb ik ervaring met een D66 -er, die toen niet in de raad zaten. Ik heb juist gewezen op het platform van inspreken, na hier in het begin zeer fanatiek gebruik van gemaakt te hebben zakte het vanzelf af. Omarm de man/vrouw ipv het in een slachtoffer duwen. Ga geen onwettige besluiten nemen, want dat is dit echt. Bedenk maar wat een volgende stap zou kunnen zijn, lid van een groepering, kerk of wat dan ook? Hier kunnen de burgemeester en de griffier een rol spelen om de verhoudingen goed te houden. Neem het besluit terug voordat het van boven af gebeurd, houdt de eer aan uzelf!
annelies
Dit riekt naar willekeur. Als je lid bent van een politieke partij die wel het voorstel ondersteunt, mag dat wel? Of als je niet bij voorbaat meldt lid te zijn van een politieke partij? Of als je lid bent van een actiegroep?
Komen er ook nog andere voorwaarden, zoals misschien kledingvoorschriften (ik denk aan de discussie die PVV wil aanzwengelen over hoofddoekjes in provinciehuizen in het kader van de as verkiezingen)?
Het lijkt me handiger de mogelijkheid open te stellen met alle voor- en nadelen van dien, of de mogelijkheid af te schaffen, ook met voor- en nadelen.
CWM Bouwens
Discriminatie van de Democratatie. Mag dat ??
Bram Gerrits
@Els Boers Het is natuurlijk een brevetvan onvermogen als een gemeenteraad voor 'burgers die een politieke partij vertegenwoordigen en burgers die op een kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen staan' de mogelijkheden tot inspraak beperkt, zeker als er de schijn bestaat dat het vooral om een bepaalde politieke partij gaat. Maar het is geen onwettig besluit, dunkt me. Art. 150 Gemeentewet bepaalt weliswaar dat er een inspraakverordening moet zijn, maar stelt daaraan geen verdere eisen. De enige uitzondering is een besluit op waarop afd. 3.4 Awb van toepassing is, zoals een besluit in het kader van de Wro.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
@Els Boers - Over brevet van onvermogen en hoe serieus we als burger, de "bestuurders" moeten nemen: "Zelf heb ik ervaring met een D66 -er, die toen niet in de raad zaten. Ik heb juist gewezen op het platform van inspreken, na hier in het begin zeer fanatiek gebruik van gemaakt te hebben zakte het vanzelf af. Omarm de man/vrouw ipv het in een slachtoffer duwen." M.a.w. geef ze dat recht, laat ze maar praten, even achterover leunen en wanneer de burger eindelijk door heeft dat ze toch niet gehoord zijn, hebben we ze in ieder geval laten "mee"praten!>!>!! Mevrouw heeft dit zelf ook al eens aan de hand gehad!?!?!?!?! Bezuinigen deze mevrouw! Dat zou pas Krachtig Lokaal Bestuur zijn! U wordt door ons gefinancieerd! Ga gewoon lekker op uw kamertje boekjes schrijven en laat burgers in hun waarde en neem hun mening serieus en of dat nu vanuit een wel of niet gekozen bron is, doet er niet toe!
Ben benieuwd wanneer ze terugkomt met; maar zo bedoelde ik het niet......
annelies
@TIP! - Heb je ook nog een inhoudelijke bijdrage, zonder de discussie te vervuilen en te vermaken tot goedkoop onderbuikgepraat?
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Insprekers moet je zeker altijd serieus nemen, maar als iemand alleen komt vertellen wat hij of zij in het eigen verkiezingsprogramma heeft staan en dat ook zodanig naar voren brengt en steeds het zelfde komt vertellen, tja dan luistert ook een raadslid niet meer. Het inspreken kan zeker in een verordening geregeld worden, maar discrimineren wie wel of niet mogen komen inspreken lijkt mij toch echt strijdig met de wet. Juist actieve insprekers willen nog wel eens op een lijst staan, leden van belangengroepen ed. Juist de inbreng van deze mensen zal ook de raad in Oude-IJssel niet willen missen. Een verordening maken op basis van een vervelende ervaring is nooit een goede leidraad. De kunst is om goed met alle insprekers om te gaan en zo min mogelijk in een verordening te stoppen. P.s. Dit advies wordt niet betaald door de belastingbetaler. Verder compliment aan Oude IJssel voor de samenspraak.
Maurits Gemmink / voorzitter SP Oude IJsselstreek
Ik wil graag even duidelijk maken dat de SP Oude IJsselstreek mei 2010 als werkgroep is begonnen. November 2010 zijn wij tot afdeling in oprichting gepromoveerd. Wij zijn een kleine actieve afdeling die op 'eigen wijze' deelneemt aan de locale politiek. Dit doen wij door met de bevolking in gesprek te gaan en, als dat nodig is, acties op te zetten. Hiermee zijn wij al succesvol geweest. Het spreekrecht in de gemeenteraad is slechts een klein instrument voor ons. Wij hebben 2 keer spreekrecht aangevraagd en het is 2 keer afgewezen. Het is dus niet zo dat wij iedere raadsvergadering het woord willen. Wij staan vaker met een leuke actie voor de deur van de raadszaal. Nu heeft de gemeenteraad in alle haast een wijziging in het reglement van orde toegevoegd. In eerste instantie zagen zij dit als een pesterijtje van de coalitiepartijen. Ze willen die 'rare' SP uit de raadszaal houden. Dat het verder ging dan een pesterijtje bleek toen wij de tekst van het nieuwe artikel zagen. Daaruit bleek dat actieve leden van politieke partijen die niet in de gemeenteraad zitten van het spreekrecht worden uitgesloten. Uitsluiting op basis van politieke voorkeur is in strijd met artikel 1 van de grondwet. Dit is dus een ernstige zaak. Wij zijn niet de enigen met deze mening. SP 2e kamerlid Ronald van Raak heeft kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken over de situatie in Oude IJsselstreek. De VNG noemt de regel 'uitzonderlijk' en de Nijmeegse bestuurskundige De Vries zegt op omroep Gelderland dat de SP een punt heeft. Wij van de SP afdeling Oude IJsselstreek zijn van mening dat de gemeente een domme fout heeft gemaakt. Wij hebben burgemeester Alberse van de gemeente Oude IJsseltreek dan ook verzocht dit discriminerende artikel terug te draaien. Het als burger mogen spreken in de gemeenteraad is een belangrijk democratisch recht. Hiervan mogen actieve leden van één politieke partij niet worden uitgesloten.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Maurits, jullie hebben helemaal gelijk. Het is heel jammer dat de raad heeft gemeend om dat zo te doen. De verordening is onwettig op dat onderdeel en zou voorgedragen moeten worden ter vernietiging. In feite zou de burgemeester dit moeten doen, hij is tenslotte degene die hier op moet letten zo ook op de integriteit van de raad en imago van de gemeente. Het is jammer, want de insteek van de raad is juist om een platform te bieden aan de inwoners en nu frustreert deze ondoordachte actie dit.
Jeroen van Urk / Raadsgriffier
Korte precisering: de uitzondering geldt als je namens een politieke groepering wilt inspreken of meespreken. Dat is de toets, niet of je lid bent van een politieke partij. Oude Ojsselstreek heeft een zeer ruime regeling voor samenspraak met de raad. Burgers / verenigingen / omdernemers etc. kunnen over alle agendapunten meespreken tegelijk met en temidden van raadsleden om raadsrotondes (voorheen raadscommissies). Die open samenspraak is dus bedoeld voor overleg tussen burgers en de politiek, niet voor overleg van de politiek met de politiek over hoofd van burgers heen. De regeling maakt geen onderscheid naar politieke gezindheid. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek probeert overigens meerdere nieuwe vormen van Burgerparticipatie uit, zoals een Burgerjury, Burgerbegrotingsforum en Burgervisitatie.
Jeroen van Urk,
Raadsgriffier Oude IJsselstreek.
Advertentie