Advertentie

Friese PvdA wil einde aan intern gesteggel superprovincie

Alle tijd en energie moet worden gestoken in het bestrijden van de economische crisis in plaats van aan opschalingsdiscussies. Ook moet een einde komen aan de verdeeldheid binnen de PvdA hierover, stelt de Friese PvdA-Statenfractie.

02 april 2013

Minister Plasterk treedt de Wet Arhi met voeten. Dit stelt het Friese provinciebestuur in een gepeperde brief aan de minister. Provinciale en lokale PvdA-fracties roepen via een motie de Kamerfractie op de plannen voor de vorming van superprovincies te verwerpen.

Noodzakelijke voorwaarde

Tot ongenoegen van Gedeputeerde Staten (GS) van Friesland is een bestuurlijke inspraakbijeenkomst met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) eind vorige maand, door het ministerie afgezegd. ‘Een dergelijke bestuurlijke inspraakbijeenkomst achten wij een noodzakelijke voorwaarde om recht te kunnen doen aan het belang van een goed overleg’, schrijven GS aan de minister. Het voeren van goed overleg is onderdeel van de zogeheten Arhi-procedure (Wet algemene regels herindeling), zo herinneren GS de minister. De Wet Arhi is de wettelijke grondslag voor de vorming van de landsdelen. Hoewel de provincie op een andere dag haar zegje kon doen over de plannen van de superprovincie, is de gang van zaken bij de Friezen in het verkeerde keelgat geschoten.


Verzet

GS besloten daarop in een brief hun standpunt te verwoorden. En die is klip en klaar: Friesland ziet niets in de opschaling van provincies en de wijze waarop de minister dat aanpakt. ‘In uw huidige aanpak maakt u de procedure – in plaats van de inhoud – leidend, waartegen wij ons verzetten’, aldus Commissaris van de Koningin John Jorritsma namens GS. Daarnaast is volgens GS het tempo te hoog en zijn de risico’s te groot, mede vanwege het ontbreken van draagvlak en omdat onduidelijk is hoe de minister de overige vier landsdelen wil samenstellen.


Behoud zelfstandigheid

De problemen die Plasterk met de opschaling van de provincies wil oplossen, gelden bovendien voor de Randstad en niet voor Friesland. ‘De maat van Fryslân is groot genoeg om de regionale taken aan te kunnen. Onze provincie maakt haar opgave als middenbestuur daarmee voldoende waar’, schrijft Jorritsma namens GS. ‘Onze inzet is en blijft gericht op behoud van de zelfstandigheid van Fryslân.’


Motie partijcongres

De Friese PvdA-Statenfractie, gesteund door Friese PvdA-raadsfracties, gaan op het landelijk PvdA-congres eind deze maand een motie indienen om de plannen van tafel te krijgen. ‘Er is geen draagvlak en de huidige discussie leidt tot onnodig verlies van tijd en energie. Die moet worden gestoken in de aanpak van de economische crisis’, licht Tjerk Voigt, vice-fractievoorzitter van de Friese PvdA-Statenfractie toe.


Deling partij

De opschalingsdiscussie leidt daarnaast tot onnodige (publiekelijke) deling in de partij, zo staat verder in de motie. Bovendien zijn provincies in staat en bereid om vergaand ambtelijk en bestuurlijk samen te werken zonder gedwongen fusie, stellen de Friese sociaal-democraten. Het congres wordt op 27 april in Leeuwarden - Voigt gekscherend: ‘in het hol van de leeuw' - gehouden.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
In tegenstelling tot alle mopperende provinciebestuurders denk ik dat hier veel besparingen te behalen zijn door naar 6 provincies te gaan. Noord-West, Noord-Oost, Oost, Zuid, Zuid-West en Midden. De provincies moeten daarbij in hun takenpakket ook "smoel" krijgen. Dus een hoofdrol in Verkeer en vervoer, Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, Handhaving, Economische ontwikkeling en bevordering Toerisme en tot slot Waterbeheer. Vervolgens wegsnijden van alle prietpraattaken en overlegvormen. Kleiner en slagvaardiger bestuur door beperkter omvang PS en GS. Daarmee zal de provincie meer draagvlak krijgen bij de burger en dat is hard nodig ook.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
1. Nederland moet bezuinigen.

2. Plasterk moet zijn onderdeel van het Regeerakkoord uitvoeren.

3. Onderdeel daarvan is het terugbrengen van het aantal provincies en opsplitsing in 5 Landsdelen.

4. Onder het mom dat de bevolking hun steunt zetten sommige provincies de hakken in het zand.

5. Het zijn echter overwegend slechts bestuurders en ambtenaren die zich verzetten. Zij zitten veel te lekker in het pluche.

6. Burgers hebben in kwaliteit en in hun portemonnee alleen maar baat bij de opsplitsing in Landsdelen.

7. Nederland is echter nog beter af bij de totale ontmanteling van provincies en waterschappen. Het kan namelijk volstaan met 2 bestuurslagen op nationaal niveau (het Rijk en de opgeschaalde gemeenten) en de 3e bestuurslaag op EU-niveau.

8. Wat rest onze regering en burgers nog?
True
Noem eens drie voorbeelden van bestuurlijke schaalvergroting die een besparing hebben opgeleverd.



twee mag ook.



één?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Er zijn genoeg voorbeelden. Waarom is het aantal gemeenten in ons land inmiddels gedaald van ruim 1.200 in 1850 tot 408 in 2013? Waarom fuseren in het bedrijfsleven zoveel bedrijven? Doodgewoon, omdat het kwaliteit en geld oplevert. Je moet wel stekeblind als je dat niet ziet of wilt zien!
J. Derckx
maak van Nederland dan 1 gemeente, spaar je ook nog op al die verkiezingen. De invloed van politieke partijen wordt door de beperking van democratie sterker en de oppositie stelt niets meer voor.

Verder geen 1e en 2e Kamer maar deskundigensamenwerking voor elk voorkomend thema.

Europa dicteert de rest.
True
als het toch niet uitmaakt kunnen we Friesland en Groningen samenvoegen met Ostfriesland.

De lokale democratie vervangen we door dorpsraden.



Heil Europa!
O. ten Hove
Ik snap werkelijk niet waarom Plasterk en de PvdA nu zoveel werk maakt van de landsdelen terwijl er veel meer dringende zaken liggen zoals de bescherming van de uitkeringsgrechtigden (handen af van de sociale zekerheid en ontslagbeshcerming die als het aan de vvd en d'66 ligt wordt ontmanteld), de dreigende woningnood etc. Samson kan wel stoer overkomen, maar maakt niets klaar en dat zal de PvdA merken bij de gemeenteraadsverkeizingen volgend jaar.



En Plasterk ga eens aan het werk en ga niet als een idioot de ideeën van de vvd en d'66 uitvoeren want er klopt niets van. Schaalvergroting etc, maar ondertussen pleurt men wel alles over de heg bij de gemeenten die daar niet geschikt voor zijn: meer taken met minder personeel plus het ontbreken van de kennis van de nieuwe beleidsterreinen zoas de jeugdzorg. Met het gevaar dat gemeenten lokaal beleid gaan ontwikkelen waardoor gelijke gevallen ongelijk behandeld gaan worden wat een inbreuk is op de grondwet. Maar ik denk niet dat de PvdA of Plasterk dat begrijpt.



Wat wezenlijk was: de inkomensafhankelijke ziekenfonds, want door het stomme idee het eigen risico te verhogen naar 350 euro (en als het aan Pechtold ligt tot 700 euro) vermijden de minst draagkrachtigen de zorg wat betekent dat de gezondheid verslechtert en als men dan geholpen wordt de gemeenschap duurder uit is. Maar omdat de rijken ineens meer moesten betalen ging het van tafel alleen maar om de vvd te pleassen.



Of de vereenvoudiging van de loonstrookjes die voor de overheid bugetair neutraal was maar die een bijstandstrekker 10 euro netto per maand kost. Waar is dat bedrag gebleven?



Plastert maakt zich nu belachelijk, wat hij een jaar of 10 geleden ook al deed waardoor ik hem niet meer serieus neem: 'ietisme' (je gelooft niet zozeer in God maar wel dat er iets is) wat hij als zijn idee claimde (plagiaat) wat door anderen al was beschreven.



Samson had beter de onderhandelingen met de vvd kunnen laten ploffen en samen met Roemer een kabinet kunnen vormen. Onmogelijk is dat niet want Den Uyl was in de jaren 70 de grootste partij van Nederland maar Van Agt liet hem barsten en ging met de vvd (en toen ontspoorde de staatsfinancien met dank aan Wiegel)...
Rik / journalist
Bravo,



Lang leve de Friezen. Weg met het meel uit de mond, maar helder protest tegen de Haagse PvdA-olifant in de Nederlandse porseleinkast.
Flevolander / ambtenaar gemeente
Laat hem Noord en Zuid Holland maar samenvoegen, heb je in elk geval geen strijd tussen de grote steden over de rug van de wingewesten en kunnen ze samen zorgen voor een sterke kuststrook om al het op een kluitje levend volk in het westen te beschermen.



Handen af van het nieuwe zelf geschapen Flevoland en de historische provincies; sterker nog historisch gezien horen ze bij elkaar als de Staten van Holland.





Voor de rest eens met Burger(Toeschouwer)
Advertentie