Wetenschappelijk bewijs: Wilders en Baudet populisten
Populisme is nauwkeurig vast te stellen aan de hand van het taalgebruik van politici, zo laat het proefschrift zien waarop Carola Schoor cum laude promoveerde. In Nederland doen Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer nauwelijks voor elkaar onder.
Populisme is nauwkeurig vast te stellen aan de hand van het taalgebruik van politici, zo laat het proefschrift zien waarop Carola Schoor cum laude promoveerde. In Nederland doen Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer nauwelijks voor elkaar onder.
Schoor introduceert een nieuw analysemodel voor populisme en politieke stijl. Ze ontleedt politieke presentaties als een mix van populisme, elitisme en pluralisme. Wetenschappers waren het nooit echt eens over wat populistisch was en wat niet. Door de relatie met de onderliggende taalstructuur is dat volgens haar nu veel duidelijker.
Vleugje elitisme
In Nederland vergeleek Schoor de stijlen van drie politici in de verkiezingen van 2017: Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer. Alle drie blijken ze volgens haar ‘volwaardige populisten.’ Zo heeft Wilders een prototypische populistische stijl, niet alleen in 2016/2017, maar ook al in 2012. Van alle geanalyseerde politici is bij hem – en bij de Brit Nigel Farage – het populisme het duidelijkst aanwezig en het sterkst verankerd. Baudet combineert volgens het proefschrift zijn populisme met een vleugje elitisme. Maar hij is veel minder elitistisch dan op eerste gezicht lijkt, en veel populistischer dan bijvoorbeeld Boris Johnsson. ‘Zijn stijl komt dicht bij die van Trump tijdens zijn presidentschap’, aldus Schoor. ‘Baudets stijl in 2017, 2018 en 2019 is ongeveer gelijk. De omstandigheden waren voor hem ook min of meer hetzelfde; een beginnende partij die zijn plek moet veroveren in de Nederlandse politieke arena. Baudets stijl is daarvoor heel geschikt: hij profileert zich als duidelijk anders dan alle Nederlandse mainstream politici én zijn populistische tegenstrever Geert Wilders.’
Trump
Emile Roemer, die Schoor ook onder de loep nam, combineert net als Bernie Sanders in de Verenigde Staten en Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk, populisme met pluralisme. Hij is echter, net als Baudet, veel populistischer dan politici met eenzelfde stijlmix in de VS en het VK. Schoor: ‘Het populisme lijkt dus in Nederland dieper doorgedrongen dan in de VS en het VK, hoewel Trump als president natuurlijk een veel groter stempel drukt op de politiek in de VS dan de alle populisten in Nederland bij elkaar.’
Een waaruit blijkt eenduidigheid onder de wetenschappers dat dit bewijs en de systematiek onderschreven worden?
Het klinkt nu als onvervalst... populisme!