Advertentie

Amersfoort richt prikkelarm stemlokaal in

De gemeente Amersfoort wil inwoners die weinig prikkels verdragen de keuze geven om toch zelf te komen stemmen.

19 februari 2023
amersfoort.jpg

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart richt de gemeente Amersfoort een prikkelarm stemlokaal in. Hier kunnen inwoners terecht die om welke reden dan ook het reguliere stemlokaal te overweldigend vinden.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Veel mensen zullen het stembureau niet als een bovenmatig heftige omgeving ervaren. Maar als je autisme hebt, een hersenaandoening, een paniekstoornis, pleinvrees, burn-out, een depressie, herstellend bent van een ongeluk, lijdt aan PTSS of beginnende dementie, dan kan de hoeveelheid prikkels wel degelijk een drempel zijn om te gaan stemmen.

Grote opgave

‘Er zijn legio mensen die niet stemmen of een volmacht gebruiken omdat ze de opgave te groot vinden,’ vertelt Bert Kuijer, strategisch adviseur verkiezingen bij de gemeente Amersfoort. ‘Dit is een verborgen groep, waaraan je letterlijk niets ziet. Ze vinden stemmen wel belangrijk. Met het prikkelarme stemlokaal willen we ze de keuze geven. Als ze vervolgens toch kiezen voor een volmacht is dat ook prima, als ze maar weten dat er een alternatief beschikbaar is.’

Een expert is door de gemeente ingehuurd om zo veel mogelijk prikkels weg te nemen. Zo mag het er niet te druk zijn. ‘Voor mensen met angststoornissen kan tien minuten in een rij staan te veel zijn,’ zegt Kuijer. ‘Zij zien dan van alles om zich heen gebeuren. Tegen de tijd dat ze aan de beurt zijn, zitten ze boven hun stressniveau.’ Voor anderen is de angst om aangesproken te worden een reden om niet te gaan. De vrijwilligers in het prikkelarme stembureau krijgen daarom de instructie om geen praatje te maken. Er hangt een foto van de persoon die bezoekers zelf kunnen aanschieten als ze hulp nodig hebben.

Dit is een verborgen groep, waaraan je letterlijk niets ziet.

Tijdsblokken

Er zijn twee tijdsblokken, ’s ochtends en ’s middags, waarop het stembureau alleen open is voor mensen die weinig prikkels kunnen verdragen. Er is duidelijke belijning en de stemhokjes staan verder uit elkaar dan gebruikelijk. En er is een video opgenomen, zodat mensen van te voren weten waar ze terecht komen en wat ze daar zullen ervaren. 

Betere locatie

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Amersfoort een prikkelarm stemlokaal inricht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zorgde de gemeente al voor extra toegankelijke stembureaus, waaronder een prikkelarm stembureau, een stembureau voor mensen met een verstandelijke beperking, twee stembureaus met extra voorzieningen voor mensen met een visuele beperking en twee stembureaus voor kiezers met een auditieve beperking.

‘Vorig jaar was het toch nog wel een beetje druk bij het prikkelarme stemlokaal,’ zegt Kuijer. ‘Dit jaar zitten we op een betere locatie. Bij veel aanloop wordt reguliere bezoekers gevraagd om naar het stembureau vlak ernaast te gaan, zodat het niet te druk wordt.’ In 2022 kwamen ongeveer 300 bezoekers speciaal voor het prikkelarme stembureau. 

Vragenlijst

In de aanloop naar de verkiezingen organiseert Amersfoort een enquête over de behoeften van de doelgroep. De gemeente hoopt dat ook niet-inwoners de vragenlijst willen invullen, zodat ze zoveel mogelijk input hebben en andere gemeenten kunnen adviseren die hun voorbeeld willen volgen. Voor zover bekend richt naast Amersfoort alleen Hoofddorp een prikkelarm stemlokaal in voor de komende verkiezingen. De enquête is nog in te vullen t/m 22 februari.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie