Advertentie

Burgemeesters wapenen zich tegen populisten

Burgemeesters Bernt Schneiders (PvdA) van Haarlem vindt dat populisten burgemeesters scherp houden. Jaarcongres in Renkum.

03 oktober 2012

Hoe gaan burgemeesters om met het populisme in het lokaal bestuur? Daarover praten ’s lands burgemeesters donderdag tijdens hun jaarcongres in Renkum. Voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders (PvdA) van Haarlem geeft alvast wat tips.

De populist, een vloek of een zegen?
'Een zegen omdat ze de burgemeester scherp houden. Je moet op zijn minst nadenken over hun argumenten. Een vloek omdat populisten de gevestigde politiek nodeloos bezoedelen door beelden op te roepen dat niets deugt en dat bestuurders allemaal zakkenvullers zijn.'


Provocateurs ook?
'Populisten doen er alles aan om ons in de gordijnen te jagen. PVV’er Sietse Fritsma beloofde zijn kiezers bij zijn installatie in de gemeenteraad van Den Haag plechtig om de gevestigde politiek helemaal gek te maken. De opzet is duidelijk: zo veel mogelijk aandacht krijgen. Ga je daarop in en hoe dan?  Ruud Vreeman vertelt tijdens het congres over de problemen die hij in Tilburg heeft gehad met raadslid Hans Smolders, de chauffeur van Pim Fortuyn. Hij vond die populisten verschrikkelijk. Annemarie Jorritsma vertelt over haar ervaringen met de PVV in Almere.'

Wellicht kunnen burgemeesters wat leren?
'Populisten hebben volgens sommigen een aansprekende politieke stijl ontwikkeld. Snel, assertief en uitgesproken. Het lijkt erop dat de gevestigde partijen zich die stijlkenmerken eigen hebben gemaakt. Kijk naar de debatten rond de verkiezingen. De horizontalisering van de samenleving stelt andere eisen aan de stijl van de burgemeester. Het is niet helemaal if you can’t beat them, join them, maar neem wél de dingen die populisten goed doen over. Word niet plat en ordinair, want dat past een burgemeester niet, maar betaal populisten wel een beetje met gelijke munt terug.'

De straat op?
'Vooral de jonge generatie burgemeesters is zich ervan bewust dat je een groot draagvlak in de samenleving nodig hebt. Je bouwt je gezag nauwelijks op in het stadhuis, maar vooral daarbuiten. De moderne leider zit in het middelpunt van een cirkel en staat met iedereen in verbinding. Mijn voorganger Jaap Pop vindt dat ik daaraan te ver ga. In een pagina in het Haarlems Dagblad, waarin ik word geportretteerd naar aanleiding van mijn herbenoeming, zegt hij dat ik veel te laagdrempelig ben. Ik vind dat een moderne burgemeester moet werken aan zijn zichtbaarheid en eropuit moet. Dat doe je liever niet in de dienstauto maar op de fiets. Dat waarderen mensen. Mijn generatie vindt dat volstrekt normaal, maar de oudere generatie wil afstand houden. Dat werkt niet meer.'

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

harry Govers / raadslid
Beter is het te praten over:

Hoe wapenen gemeenteraadsleden zich tegen populistische niet functionerende burgemeesters.

True
Haatzaaiende kop.
Hans / ambtenaar
Men gaat er gemakshalve even aan voorbij dat de zgn populisten (een benaming bedacht door de gevestigde politiek)gewoon democratisch gekozen zijn. Het past niet om op een congres te gaan bespreken hoe men zich daar tegen kan WAPENEN
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Zeker volgeling van de PvdA of wellicht Patij van de dieren
Janske / Schaduwfractielid
Daarom pleit ik voor een betere mix, meer kandidaten die met hun hart politiek bedrijven, dan alleen kandidaten die er voor hun eigen toko zitten.
Johan de Wit / Controller
Is nu juist dit voornemen van hun om populisten te bestrijden niet juist de meest extreme vorm van populisme ?????
Robbie Ribbens / Beleidsmedewerker
Het initiatief van de burgemeesters is begrijpelijk. Wie herinnert zich Melkert's enorme uitglijder in het debat met Pim Fortuyn niet? Het omgaan met een nieuwe manier van politiek bedrijven valt niet mee voor het zittende pluche. Belangrijker is dat de oude politieke partijen voor zichzelf lessen trekken uit het succes van deze populisten. Blijkbaar schieten ze ergens tekort. Hoofdzaak echter is dat de politiek, welke partij dan ook, op dit moment die maatregelen neemt die de samenleving op lange termijn dienen. Snel succes en makkelijk scoren is nu in niemands belang.
J. de Jong
Robbie Ribbens (Beleidsmedewerker)op 3 oktober 2012 09:44



"Wie herinnert zich Melkert's enorme uitglijder in het debat met Pim Fortuyn niet?"



Kan me niets van herinneren. Dat Melkert juist was in zijn analyse, en Fortuyn dan maar begon te roepen en op de persoon spelen, dat wel.



"Snel succes en makkelijk scoren is nu in niemands belang."



Dat is het belangrijkste kenmerk van de roeptoeters. Kijk naar Wilders. Niets klaar gemaakt, alleen extra werk, en dus geld, voor de korte termijn.



Flip Zolderman
Belangrijkste stelregel: verlaag je nooit tot het niveau van je tegenstander.
Piet / directeur
Zo'n titel is zeer stigmatiserend en discriminerend.

De gevestigde orde gaat hier door dik en dun populisme bedrijven!
Jan
Burgemeesters zijn per definitie populisten. Anders word je het niet.
O. ten Hove
En hoe kunnen burgers zich wapenen tegen niet functionerende burgemeesters die op basis van politieke overwegingen in het zadel blijven zitten?
Kritikus / Geen Hagenees
Het ambtenarenblaadje van de PvdA laat zich weer eens kennen.
Pijn Acker / niet-elite burger
Burgemeesters zijn narcistische ijdeltuiten.

Met Bernt Schneiders voorop.
De Nuchtere
Het zou verdomd handig zijn indien de burgemeesters in de eerste plaats komen tot een heldere definitie van het begrip populisme. Dat lijkt me al een knap ingewikkelde kwestie. Vervolgens is het zaak om te bepalen of populisme is iets waar slechts 'bepaalde partijen' zich van bedienen.

Mijn stelling is dat het niet eenvoudig is om tot een heldere definitie van populisme te komen. Althans: een definitie die alleen geldt voor partijen die door de gevestigde orde als populistisch worden gezien.

Wie de zaak echt objectief bekijkt, moet toch tot de conclusie komen dat populisme van alle tijden is en in min of meerdere mate bij alle politieke partijen voorkomt en voorkwam.

Populisme in de zin van: snel en makkelijk scoren, ongenuanceerd zijn, op de man spelen, feiten verdraaien, zeggen wat 'het volk' graag hoort etc etc.

Slechts indien de burgemeesters bereid zijn op deze kwesties in te gaan, valt hun initiatief serieus te nemen en anders wordt het weer zo'n sessie van klagende en selectief verontwaardigde bestuurders.
Harry van den Berg
Dat Vreeman last van Smolders had was duidelijk. Smolders prikte keihard door de machtsspelletjes van Vreeman heen. Vreeman kon daar niet goed tegen en liet dus geheel onnodig Smolders door 12 agenten uit huis slepen en was zo mogelijk nog schandaliger bezig door Smolders aantoonbaar leugenachtig van corruptie te beschuldigen.
Advertentie