Advertentie

Politiechef: inzet Ter Apel ten koste van werk Amsterdam

'Deze extra bijstand heeft een enorme impact op de werkzaamheden, maar door de lange dagen ook op het welzijn van onze mensen.'

ANP
25 augustus 2022
Aanmeldcentrum Ter Apel
Dronefoto van het aanmeldcentrum in Ter Apel, 25 augustus 2022.ANP

De inzet van de Amsterdamse politie bij de screening van asielzoekers gaat ten koste van het werk in de hoofdstad. Volgens politiechef Frank Paauw moet de afdeling die zich hiermee bezighoudt zes diensten per dag gaan leveren. 'Overlastgevende en/of criminele vreemdelingen uit veilige landen krijgen hierdoor meer vrij spel omdat adequate maatregelen (buiten het strafrecht om) uitblijven', schrijft hij in een brief aan de burgemeesters binnen de politie-eenheid en het Openbaar Ministerie.

Afdelingshoofd

Dienst Justitiële Inrichtingen
Afdelingshoofd

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

JS Consultancy
Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

Ziekteverzuim

Doordat het proces rond de opvang en doorstroming van asielzoekers en statushouders vastloopt, worden dagelijks mensen verplaatst naar tijdelijke noodopvanglocaties in het land zonder dat bekend is wie zij zijn. Inmiddels zijn dat er ruim 1800, aldus Paauw in de brief, waar De Telegraaf eerder donderdag over berichtte. Daarom is hulp gevraagd van diverse zogenoemde Afdelingen Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van politiekorpsen in ons land om de screening van deze mensen versneld uit te voeren.

Eerder vaardigde het Amsterdamse korps al structureel medewerkers af voor de identificatie en registratie van mensen die asiel aanvragen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Paauw schrijft dat nu nog eens 10 procent van de beschikbare capaciteit wegvalt in de hoofdstad. 'Deze extra bijstand heeft een enorme impact op de werkzaamheden, maar door de lange dagen ook op het welzijn van onze mensen.' Volgens de politiechef is het ziekteverzuim aanzienlijk gestegen. Hij spreekt van 'de druppel die de emmer doet overlopen'.

Belangrijke knelpunten

Paauw schrijft verder dat niet duidelijk is hoelang de inzet zal duren, maar hij verwacht op korte termijn weinig verbetering. Hij noemt de lange procedures van Dublin-claimanten, herhaalde asielaanvragen en beperkte mogelijkheden van uitzetten van overlastgevende en/of criminele vreemdelingen uit veilige landen 'belangrijke knelpunten'. 'Extra politiebijstand om dit proces te ondersteunen gaat direct ten koste van de handhavingskracht van de politie in de eenheid Amsterdam, maar ook uiteraard in andere eenheden.'

De situatie is volgens hem niet lang houdbaar en legt een 'grote en onevenredige werkdruk' op de betreffende afdeling. Paauw wil dan ook in gesprek over structurele maatregelen 'met alle betrokkenen in de asielketen'.

Zeer zorgelijk

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie kan er vooralsnog weinig aan doen dat de Amsterdamse politie mensen moet inzetten voor de screening van asielzoekers. 'Dat is voorlopig de situatie waar we in zitten', aldus de bewindsvrouw. Volgens Yesilgöz zijn er nu eenmaal niet genoeg politiemensen beschikbaar om alle taken te kunnen uitvoeren en moeten dus keuzes gemaakt worden. Yeşilgöz noemt de waarschuwing van Paauw 'zeer zorgelijk' en zegt zijn signalen te begrijpen.

Tegelijk zegt ze dat het tekort aan politiemensen door de lange opleiding ook niet zomaar op te lossen is. 'De komende twee jaar wordt het gewoon zwaar voor de politie', aldus de bewindsvrouw. Dat betekent dat kwesties die urgent de aandacht opeisen, zoals de screening van asielzoekers waarvoor Amsterdamse politiemensen ingezet worden, ten koste gaan van de taken waar zij eerder mee bezig waren. 'Dan is helaas het effect dat het elders minder is. Ik zou graag willen dat we dat snel weer in balans krijgen. Want we willen dat de politie vooral bezig is, ook in Amsterdam, om de boel daar veilig te houden.'

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen (AzG) verleent vanaf donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is de eerste keer dat AzG medische hulp biedt in Nederland. Judith Sargentini, directeur voor AzG Nederland, zegt dat medewerkers van de organisatie een bezoek hebben gebracht aan het aanmeldcentrum en toen getroffen werden door de leefomstandigheden buiten de poort.

Het is aan de ene kant 'heel erg' dat AzG naar Ter Apel gaat om te helpen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers, maar aan de andere kant zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) 'heel blij' te zijn met de komst van de organisatie. 'Want het helpt wel om de kwaliteit daar te verbeteren.'

Van der Burg is hard op zoek naar extra ruimte voor asielzoekers. Hij is hierover in gesprek met gemeenten, en zegt te verwachten dat er volgende week nieuws te melden is over een nieuwe opvanglocatie. Hij wil gemeenten liever niet dwingen. 'Met dwang schieten we niks op.' Justitie wil ook graag een tent bij het aanmeldcentrum neerzetten voor de mensen, maar de burgemeester van de gemeente waar Ter Apel onder valt wil dat niet. Van der Burg zegt het standpunt van de burgemeester wel te begrijpen.

Onder de luifels

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw honderden mensen buiten geslapen. Een aantal mensen sliep onder de luifels die eerder zijn neergezet om beschutting te bieden, maar ook op plekken daaromheen hadden asielzoekers een plekje gevonden.

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben ongeveer zevenhonderd mensen buiten geslapen. De twee nachten hiervoor brachten zo'n vierhonderd mensen de nacht buiten door. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie