Advertentie

Burgers helpen vaker bij politietaken

Bij 14 van de 25 politiekorpsen zijn er projecten waarbij de burger actief de politie mee helpt bij het verbeteren van de veiligheid in de buurt, bijvoorbeeld bij verkeersproblemen.

10 april 2012

Steeds meer politiekorpsen zetten burgers in voor serieuze politietaken. Het gaat dan volgens RTL Nieuws om burgers die soms in uniform surveilleren of worden belast met lichte recherchetaken. De korpsen zeggen dat door de inzet van de burgers de kans dat iemand op heterdaad wordt betrapt, toeneemt.

Oppassen voor eigenrichting

Bij 14 van de 25 politiekorpsen zijn er projecten waarbij de burger actief de politie mee helpt bij het verbeteren van de veiligheid in de buurt, bijvoorbeeld bij verkeersproblemen. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Onderzoeker Bas van Stokkum zegt bang te zijn dat dit soort initiatieven verdwijnen als de korpsen het met minder geld moeten doen door bezuinigingen. Hij zegt dat wel moet worden opgepast voor eigenrichting door de vrijwilligers die de politie helpen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
Een redelijk suggestief artikel, net alsof een willekeurige burger in het uniform "wordt gehesen" en zijn gang kan gaan. Deze politievrijwilligers hebben eerst een adequate opleiding (gevolgd in hun vrije tijd!!) gehad en zijn vervolgens als politieman beëdigd en beschikken over opsporingsbevoegdheid. Zij moeten een minimum aantal uur beschikbaar zijn. De functie van politievrijwilliger is de opvolger van wat vroeger de reservepolitie was, met dien verstande dat de politievrijwilliger én een betere, vollediger opleiding krijgt, én wettelijk gezien meer mag worden ingezet dan de voormalige reservepolitie.
Bas / logicus
Leuk de regio Haaglanden adverteert trots met het feit dat ze 90.000 vrijwilligers hebben(waarvan ruim 500 bij de politie Haaglanden). Dit betreft bijna 40.000 FTE’s en die zitten nu zonder werk op de bank. Het merendeel (>90%)van deze vrijwilligersbaantjes zijn onttrokken aan de reguliere arbeidsmarkt. Veel Haagse CEO’s c.s.vullen lekker hun zakken met een idioot hoge bonus uit o.a. de door inzet van vrijwilligers bespaarde kosten. De uitzonderingen daargelaten. Ondertussen stelt minister Paul de Krom dat de werkeloze Nederlander zich beter moet inzetten om werk te vinden. Paul de Krom kan beter een boek gaan schrijven over hoe hij de sociale cohesie binnen een verzorgingsstaat om zeep hielp.
Advertentie