Cash niet geldig bij gemeentebalie Raalte
In de gemeente Raalte krijg je alleen je paspoort mee als je de leges pint. Heb je door omstandigheden alleen de beschikking over contant geld, krijg je je ID-kaart of andere gemeenteproducten niet mee.
Mag een gemeente een ID-kaart weigeren als een burger de leges niet kan pinnen maar wel contant kan betalen? Die discussie speelt momenteel in de gemeente Raalte. Een inwoonster werd daar met lege handen naar huis gestuurd omdat zij rood stond en het bedrag niet kon pinnen. Contant geld wordt aan de gemeentebalie geweigerd omdat Raalte per 1 januari alleen nog maar geldtransacties via de pinautomaat doet.
Geen ID voor kind
Volgens de regionale krant de Stentor voelde een inwoonster van Raalte zich tot op het bot vernederd toen ze de ID-kaart van haar 11-jarige kind niet meekreeg. Naar eigen zeggen stond ze tijdelijk rood in verband met de werkloosheid van haar man en kon ze het bedrag alleen in cash voldoen. ‘We hebben de mevrouw in kwestie nog aangeraden om familie of vrienden te laten pinnen,’ zegt de gemeentewoordvoerder.
Uitzonderingen
De gemeente Raalte zegt dat er wel degelijk uitzonderingen gemaakt kunnen worden als het om schrijnende gevallen gaat. ‘Mensen die in de schuldsanering zitten beschikken niet over een bankpas, die mogen contant betalen. Ook bejaarden die geen pinpas hebben worden uitgezonderd,’ licht de woordvoerder toe. ‘Wat hier precies is gebeurd, zoeken we nog uit. We gaan contact met de mevrouw opnemen en wachten tot de medewerker terug is met vakantie.’
Raadsbesluit
Het weigeren van cash geld bij de gemeentebalie van Raalte is een raadsbesluit geweest. Vanaf 1 januari van dit jaar is die regel ingegaan. Het is volgens de gemeente een bezuinigingsmaatregel waarmee op fte’s bespaard kan worden. Minder kashandelingen, aldus de gemeente. ‘Maar ook vanuit veiligheidsoogpunt is het besluit genomen om geen cash geld meer te accepteren,’ voegt de woordvoerder toe.
BZK
‘Organisaties mogen zelf weten hoe er afgerekend wordt,’ verklaart een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), ‘dat geldt in principe dus ook voor gemeenten. Of een gemeente daadwerkelijk contant geld mag weigeren is een zaak van het Ministerie van Financiën. Die gaat over wettelijke betaalmiddelen.'
SP boos
Raalter SP-raadslid Anke Hoeneveld is laaiend over de gang van zaken. ‘We hebben eerder vragen over deze werkwijze gesteld. Toen verzekerde de burgemeester ons dat er uitzonderingen op de regel mogelijk waren. De praktijk wijst uit dat dat dus niet gebeurt. We rusten niet voordat de kwestie is opgehelderd.’
Reacties: 37
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzake …
Echter vreemde zaak als zelfs de overheid "wettige betaalmiddelen" weigert te accepteren.
Wat heeft die wet dan voor status. En kunnen wij dan ook andere "wettige" zaken aan onze laars lappen?
In uw verwijzing wordt duidelijk gesproken over afwijken van onderdelen van de plicht tot accepteren van een wettig betaalmiddel. Uw conclusie dat dan algehele weigering is toegestaan is niet juist.
@Allen
Er mogen kosten in rekening worden gebracht voor het afhandelen van een betaling. Dat is erg gebruikelijk. De allereerste PIN betalingen waren zo duur dat daar kosten voor in rekening werden gebracht. Betalen met een Credit Card is zo duur dat een verkoper graag korting geeft als er contant wordt betaald.
Allemaal heel normaal dus.
Ik heb begrip voor de vele afwijzende reacties, maar de gemeente Raalte zal daar haar schouders voor ophalen. Reageren doet geen pijn.
Mijn betoog komt er op neer dat de gemeente Raalte een besluit heeft genomen dat indruist tegen de wet. AWB. Daarmee is er een rechtsgrond om het besluit aan te vechten.
Ik verbaas mij overigens helemaal niet over de move van Raalte. Er worden erg vaak besluiten genomen op grond van het vermeende recht op ´Gemeentelijke autonomie´, met verwijzing naar het huis van Thorbecke.
De nationale of internationale wetgeving gaat altijd voor op gemeentelijke besluiten.
Het feit dat Raalte dat over het hoofd ziet is een ernstig gebrek voor de kwaliteit en de integriteit van haar besluitvorming.
Klant kan wachten tot medewerker terug is van vakantie.
Kan niemand daar eens nadenken?
Inderdaad belachelijk de werkwijze van gemeenten
Dat wettelijk voorschrift zal Raalte wellicht niet hebben.
En dan artikel 4:90 lid 1: "Indien girale betaling naar het oordeel van het bestuursorgaan bezwaarlijk is, kan het betaling in andere vorm ontvangen of verrichten."
Het is dus niet de betalende burger maar het bestuursorgaan van Raalte dat bepaalt of er met klinkende munt wordt betaald of niet.
Ik heb het niet verzonnen, het staat in de wet en die wordt in Raalte correct toegepast.
Vraag me overigens af of Raalte de enige gemeente is waar alleen betalen door te pinnen mogelijk is.
Ik denk dat eer veel meer gemeenten en andere overheidsdiensten zijn die dit doen.
Daar ben ik wel benieuwd naar.
bejaard echtpaar zonder pinpassen ( dochter is wel mee ),( zij betalen alles nog contant ) moeten de i.d. kaarten afrekenen, en willen contant betalen, kan alleen met pinpas, betaald worden( echter is daar wel een betaalautomaat voor contant geld, in te doen. maar deze bejaarde mensen weten niet hoe dit moet, balie medewerker helpt dan ook niet, uitleg staat erbij, tenslotte heb ik het maar betaald met mijn eigen pinpas.
dit kan de toekomst wel zijn, maar er zijn nog wel mensen die geen pinpas hebben.
hou daar ook rekening mee.
Een gemeente voert met de uitgifte van paspoorten besluiten uit dat niet door haar, maar door een ander bestuursorgaan genomen zijn. Het andere bestuursorgaan heeft een besluit genomen over de inhoud van het product en over de te betalen prijs. De gemeente handelt slechts de aanvraag tot afgifte van, in dit geval het paspoort, af.
De kernvraag is of een gemeentelijk bestuursorgaan aan de uitvoering van haar, boven haar macht liggende verplichtingen, een besluit toe kan voegen waarbij zij het contant betalen voor het betreffende product verbiedt.
Het verbod op het contant mogen betalen voor de afname van een product is genomen in de vorm van een raadsbesluit. Het is een soort collectief uitvoeringsbesluit, dat contant geld als wettig betaalmiddel terzijde schuift.
Op het moment echter dat een individu verzoekt om het product contant te mogen betalen, is dat een verzoek aan het bestuursorgaan om conform artikel 1.3 van de AWB een beslissing of besluit te nemen waartegen belanghebbende in bezwaar en beroep kan gaan.
Met haar verwijzing naar het raadsbesluit ontneemt het bestuursorgaan de burger het recht om nog een beroep op de AWB te kunnen doen.
De artikelen 4.89 en 4.90 maken onderdeel uit van titel ´´4.4.1. Vaststelling en inhoud van de verplichting tot betaling´´.
Andere artikelen van deze titel luiden:
Artikel 4.85 lid 2:
Deze titel, is niet van toepassing op verplichtingen tot betaling van een geldsom voor het in behandeling nemen van een aanvraag.
Artikel 4:86
1. De verplichting tot betaling van een geldsom wordt bij beschikking vastgesteld.
2. De beschikking vermeldt in ieder geval:
a. de te betalen geldsom;
b. de termijn waarbinnen de betaling moet plaatsvinden.
Artikel 4:88
1. Bij wettelijk voorschrift kan worden bepaald dat een geldsom moet worden betaald zonder dat dit bij beschikking is vastgesteld.
2. In dat geval wordt tevens bepaald binnen welke termijn de betaling moet plaatsvinden.
3. Indien de belanghebbende binnen redelijke termijn daarom verzoekt wordt de op het bestuursorgaan rustende verplichting tot betaling zo spoedig mogelijk alsnog bij beschikking vastgesteld.
De onderlinge samenhang van deze bepalingen maken duidelijk dat de gemeente Raalte een besluit heeft genomen dat noch aan de hoge kwaliteitseisen, noch aan de eis van integere besluitvorming, de belangrijkste bestuurlijke plichten, heeft voldaan. Zij heeft de burger het basisrecht voor beroep op de AWB ontnomen.
Als zij verstandig is, dan schort zij het verbod op contante betaling heden nog op.
Helemaal erg is dat de voorlichter suggereerd dat de familie het maar moet oplossen en maar moet inspringen om de betaling te verrichten.
En zomogelijk nog erger is dat we kennelijk eerst moeten wachten tot de medewerker terug is van vakantie voordast de gemeente iets doet.
Raalte schaamt u!!
In het bedrijfsleven komt dit ook voor: betaling met biljetten van 200 en 500 euro wordt ook wel verhinderd.
Mensen waar is het gezonde verstand. Een medewerker had toch kunnen pinnen zolang de mevrouw die medewerker maar contact betaald.
En.... die mevrouw heeft ook een kort lontje...is het nu zo moeilijk om dit even op te lossen ipv bezwaarschriften, raadsvragen, etc. Bij gebrek aan problemen in Nederland, maken we zo gewoon ;-). Kom op gemeenteraad. Of neem een besluit dat contant mogelijk moet zijn/worden of ga gewoon aan je echte werk.
De grote criminele boef.