Advertentie

Cash niet geldig bij gemeentebalie Raalte

In de gemeente Raalte krijg je alleen je paspoort mee als je de leges pint. Heb je door omstandigheden alleen de beschikking over contant geld, krijg je je ID-kaart of andere gemeenteproducten niet mee.

28 juli 2015

Mag een gemeente een ID-kaart weigeren als een burger de leges niet kan pinnen maar wel contant kan betalen? Die discussie speelt momenteel in de gemeente Raalte. Een inwoonster werd daar met lege handen naar huis gestuurd omdat zij rood stond en het bedrag niet kon pinnen. Contant geld wordt aan de gemeentebalie geweigerd omdat Raalte per 1 januari alleen nog maar geldtransacties via de pinautomaat doet.

Geen ID voor kind
Volgens de regionale krant de Stentor voelde een inwoonster van Raalte zich tot op het bot vernederd toen ze de ID-kaart van haar 11-jarige kind niet meekreeg. Naar eigen zeggen stond ze tijdelijk rood in verband met de werkloosheid van haar man en kon ze het bedrag alleen in cash voldoen. ‘We hebben de mevrouw in kwestie nog aangeraden om familie of vrienden te laten pinnen,’ zegt de gemeentewoordvoerder.

Uitzonderingen 

De gemeente Raalte zegt dat er wel degelijk uitzonderingen gemaakt kunnen worden als het om schrijnende gevallen gaat. ‘Mensen die in de schuldsanering zitten beschikken niet over een bankpas, die mogen contant betalen. Ook bejaarden die geen pinpas hebben worden uitgezonderd,’ licht de woordvoerder toe. ‘Wat hier precies is gebeurd, zoeken we nog uit. We gaan contact met de mevrouw opnemen en wachten tot de medewerker terug is met vakantie.’
 
Raadsbesluit 

Het weigeren van cash geld bij de gemeentebalie van Raalte is een raadsbesluit geweest. Vanaf 1 januari van dit jaar is die regel ingegaan. Het is volgens de gemeente een bezuinigingsmaatregel waarmee op fte’s bespaard kan worden. Minder kashandelingen, aldus de gemeente. ‘Maar ook vanuit veiligheidsoogpunt is het besluit genomen om geen cash geld meer te accepteren,’ voegt de woordvoerder toe.

BZK
‘Organisaties mogen zelf weten hoe er afgerekend wordt,’ verklaart een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), ‘dat geldt in principe dus ook voor gemeenten. Of een gemeente daadwerkelijk contant geld mag weigeren is een zaak van het Ministerie van Financiën. Die gaat over wettelijke betaalmiddelen.'

SP boos
Raalter SP-raadslid Anke Hoeneveld is laaiend over de gang van zaken. ‘We hebben eerder vragen over deze werkwijze gesteld. Toen verzekerde de burgemeester ons dat er uitzonderingen op de regel mogelijk waren. De praktijk wijst uit dat dat dus niet gebeurt. We rusten niet voordat de kwestie is opgehelderd.’

Reacties: 37

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel / criticus
En de SP is weer eens laaiend.... ze zitten zelf in die Raad en die heeft zelf dat besluit genomen. Maar nu komt er een "schrijnend" geval en dan worden ze ineens laaiend ... is er nu werkelijk in de wereld (ook die van wereldstad Raalte) geen groter probleem om je druk (of "laaiend") te maken???

Teuntje (de onschatbare) / arbeider
@Ankie: wel ja, laten we een ambtenaar-in-functie in privé geld laten aannemen voor dienstverlening van de overheid....echt een practische oplossing ja!!! DUH
Em
Kennelijk is de weigering toegestaan.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzake …

Echter vreemde zaak als zelfs de overheid "wettige betaalmiddelen" weigert te accepteren.

Wat heeft die wet dan voor status. En kunnen wij dan ook andere "wettige" zaken aan onze laars lappen?

Jack Jetten / raadlid
Art. 106 bepaalt dat de wet het geldstelsel regelt. Ik denk dat bedoeld is: een formele wet en niet een raadsbesluit van een gemeente. In Nederland is de euro een wettig betaalmiddel. Er is geen wet die iemand verplicht om een bankrekening te hebben. Dus had is volgens mij de gemeenteambtenaar in gebreke.
Jack Jetten / raadlid
In mijn vorige reactie vergat ik per abuis te vermelden dat het om art. 106 Grondwet gaat.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
@MK



In uw verwijzing wordt duidelijk gesproken over afwijken van onderdelen van de plicht tot accepteren van een wettig betaalmiddel. Uw conclusie dat dan algehele weigering is toegestaan is niet juist.



@Allen



Er mogen kosten in rekening worden gebracht voor het afhandelen van een betaling. Dat is erg gebruikelijk. De allereerste PIN betalingen waren zo duur dat daar kosten voor in rekening werden gebracht. Betalen met een Credit Card is zo duur dat een verkoper graag korting geeft als er contant wordt betaald.

Allemaal heel normaal dus.



Ik heb begrip voor de vele afwijzende reacties, maar de gemeente Raalte zal daar haar schouders voor ophalen. Reageren doet geen pijn.



Mijn betoog komt er op neer dat de gemeente Raalte een besluit heeft genomen dat indruist tegen de wet. AWB. Daarmee is er een rechtsgrond om het besluit aan te vechten.



Ik verbaas mij overigens helemaal niet over de move van Raalte. Er worden erg vaak besluiten genomen op grond van het vermeende recht op ´Gemeentelijke autonomie´, met verwijzing naar het huis van Thorbecke.

De nationale of internationale wetgeving gaat altijd voor op gemeentelijke besluiten.



Het feit dat Raalte dat over het hoofd ziet is een ernstig gebrek voor de kwaliteit en de integriteit van haar besluitvorming.
Em
Ik vind het een vreemde zaak dat een gemeente dit weigert. Het is de opmaat naar het afschaffen van chartaal geld. In die zin wordt er al veel gedaan op dit terrein vooral in diverse landen om ons heen als Portugal, Spanje en Frankrijk. Daar zijn al forse beperkingen opgelegd. Gevolg is dat de macht over geld volledig bij banken terecht komt. Wat dat betekent hebben we in Griekenland gezien. Mensen konden niet meet bij hun eigen geld. Gevaarlijke ontwikkeling.
robert / jurist
Belachelijk!
Arnold / gemeentemabtenaar
Cash is een wettig geldig betaalmiddel. De gemeente kan dus niet weigeren. Bespottelijke manier van handelen. Stimuleren van pinnen ok, maar cash weigeren slaat nergens op.
Ria Huisman / Directeur
En zo gaat dat bij gemeentes afschuifsysteem

Klant kan wachten tot medewerker terug is van vakantie.

Kan niemand daar eens nadenken?

Inderdaad belachelijk de werkwijze van gemeenten
O. Schuwer / Juridisch adviseur
Hebben we de Awb hierop nageslagen? Lees mee: artikel 4:89 lid 1 bepaalt "Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, geschiedt betaling door bijschrijving op een daartoe door de schuldeiser bestemde bankrekening."

Dat wettelijk voorschrift zal Raalte wellicht niet hebben.

En dan artikel 4:90 lid 1: "Indien girale betaling naar het oordeel van het bestuursorgaan bezwaarlijk is, kan het betaling in andere vorm ontvangen of verrichten."

Het is dus niet de betalende burger maar het bestuursorgaan van Raalte dat bepaalt of er met klinkende munt wordt betaald of niet.

Ik heb het niet verzonnen, het staat in de wet en die wordt in Raalte correct toegepast.
waanders
Een goede zaak als men daar één werkplek mee kan behouden in deze tijd van bezuiniging. Maar ik vind wel dat er uitzonderingen moeten kunnen worden gemaakt, zeker bij ouderen die geen pas hebben.
henk bongers / burger
Echt te gek voor woorden. Geld is een wettig betaalmiddel en moet dus gewoon geaccepteerd worden. De klant heeft daar recht op! De gemeente moet er voor zorgen dat contant geld verwerkt kan worden.



Vraag me overigens af of Raalte de enige gemeente is waar alleen betalen door te pinnen mogelijk is.

Ik denk dat eer veel meer gemeenten en andere overheidsdiensten zijn die dit doen.

Daar ben ik wel benieuwd naar.
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Vraag je als publieke dienaar af of je iemand verder kan helpen en leg regels hiervoor correct en ruimdenkend uit. Contant betalen is mogelijk in uitzonderingsgevallen, dus laat dit toe. Blijkbaar zat er achter het loket een hork of een bangerik. In ieder geval iemand die niet begrijpt wat zijn of haar rol is.
erik / ambt.
Hoe groter je vertrouwen in de overheid, hoe groter je frustatie, je ziet hier wel waar de fundamentele fout zit.
JJMoes
Raalte doet achter de balie /loketruitjes zijn naam net zoveel eer aan als er voor.Hoe dan ook, een vrouwtje in grote financiële nood dat zich al geschoffeerd voelde, wordt een ferme, vooral dappere trap nagegeven.Ben benieuwd hoe Raalte de hulpverlening ihk van de WMO uitvoert
Heinz / ambtenaar
Over klantvriendelijkheid gesproken! Wat doet deze gemeente als er sprake is van een storing in het electronische betalingsverkeer. Wordt in haar voordeel dan wel de uitzonderingsregel toegepast?
Rob / controller
Geld is toch een "wettig betaalmiddel" ? Hoe kan het geweigerd worden?
de Goot
Gemeente Raalte is in ogen van Brussel een modelgemeente. Want het is Europees beleid om het cashgeld helemaal uit te bannen. Alles giraal, zodat de overheid tot op de euro kan controleren hoe de geldstromen verlopen. "Big brother" is dichterbij dan menigeen denkt.
faber
Contant geld mag geweigerd worden. Er is geen acceptatieplicht. Maar hier speelt nog iets anders. Gemeenten hebben het wettelijk monopolie op het uitgeven van ID kaarten plus dat het hebben van een ID kaart een wettelijke plicht is. Met het oog hierop is het de vraag of het opwerpen van een drempel door alleen betaling per pin te accepteren verstandig is. Verder is de prijs van een ID kaart door het rijk vastgesteld; dan mag je ook verwachten dat het rijk bepaalt hoe en wat daarvoor geleverd moet worden. De reactie BZK getuigt derhalve van luiheid en desinteresse.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Er is, denk ik, voldoende gezegd over het wettige aspect van contant geld en over het gebrek aan klantvriendelijkheid van deze gemeente. (Schande overigens om je als organisatie te verschuilen achter een medewerker die met vakantie is, zou iemand dat accepteren van Albert Heijn of V&D?). Maar nu graag even over het democratische proces. De Gemeenteraad heeft het besluit genomen, vervolgens worden er 'uitzonderingen' aangekondigd. De reden is natuurlijk dat men in de gaten heeft dat er een verkeerd besluit is genomen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zou je zeggen. Maar dat zit nou net weer niet in het systeem. Dus ontstaat er een gedrocht van een regeling, waar willekeur de maatstaf wordt. De dame in kwestie zou zich, lijkt me, met recht gediscrimineerd kunnen voelen. Zou ze ouder zijn, zou ze wel van de uitzondering gebruik mogen maken. Waarnemer citeert uit de wet en toont daarmee aan dat het ook op landelijk niveau volkomen mis kan gaan in het democratisch proces. De gedachte dat de overheid er voor de burger zou moeten zijn en niet andersom daalt maar lastig in.
Rolf Middelberg
Ik vind het aldoor weer jammer als een gemeente vergeet dat dienstverlening aan de inwoners het grootste goed is. Daar is de overheid voor.
ton / burger
niet alleen in raalte , maar ook in steenwijkerland.

bejaard echtpaar zonder pinpassen ( dochter is wel mee ),( zij betalen alles nog contant ) moeten de i.d. kaarten afrekenen, en willen contant betalen, kan alleen met pinpas, betaald worden( echter is daar wel een betaalautomaat voor contant geld, in te doen. maar deze bejaarde mensen weten niet hoe dit moet, balie medewerker helpt dan ook niet, uitleg staat erbij, tenslotte heb ik het maar betaald met mijn eigen pinpas.



dit kan de toekomst wel zijn, maar er zijn nog wel mensen die geen pinpas hebben.

hou daar ook rekening mee.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
De Algemene Wet Bestuursrecht regelt het nemen van beslissingen en besluiten door bestuursorganen en de mogelijkheden die belanghebbenden hebben om tegen die beslissingen en besluiten in beroep te kunnen gaan.



Een gemeente voert met de uitgifte van paspoorten besluiten uit dat niet door haar, maar door een ander bestuursorgaan genomen zijn. Het andere bestuursorgaan heeft een besluit genomen over de inhoud van het product en over de te betalen prijs. De gemeente handelt slechts de aanvraag tot afgifte van, in dit geval het paspoort, af.



De kernvraag is of een gemeentelijk bestuursorgaan aan de uitvoering van haar, boven haar macht liggende verplichtingen, een besluit toe kan voegen waarbij zij het contant betalen voor het betreffende product verbiedt.



Het verbod op het contant mogen betalen voor de afname van een product is genomen in de vorm van een raadsbesluit. Het is een soort collectief uitvoeringsbesluit, dat contant geld als wettig betaalmiddel terzijde schuift.



Op het moment echter dat een individu verzoekt om het product contant te mogen betalen, is dat een verzoek aan het bestuursorgaan om conform artikel 1.3 van de AWB een beslissing of besluit te nemen waartegen belanghebbende in bezwaar en beroep kan gaan.

Met haar verwijzing naar het raadsbesluit ontneemt het bestuursorgaan de burger het recht om nog een beroep op de AWB te kunnen doen.



De artikelen 4.89 en 4.90 maken onderdeel uit van titel ´´4.4.1. Vaststelling en inhoud van de verplichting tot betaling´´.



Andere artikelen van deze titel luiden:

Artikel 4.85 lid 2:

Deze titel, is niet van toepassing op verplichtingen tot betaling van een geldsom voor het in behandeling nemen van een aanvraag.



Artikel 4:86

1. De verplichting tot betaling van een geldsom wordt bij beschikking vastgesteld.

2. De beschikking vermeldt in ieder geval:

a. de te betalen geldsom;

b. de termijn waarbinnen de betaling moet plaatsvinden.



Artikel 4:88

1. Bij wettelijk voorschrift kan worden bepaald dat een geldsom moet worden betaald zonder dat dit bij beschikking is vastgesteld.

2. In dat geval wordt tevens bepaald binnen welke termijn de betaling moet plaatsvinden.

3. Indien de belanghebbende binnen redelijke termijn daarom verzoekt wordt de op het bestuursorgaan rustende verplichting tot betaling zo spoedig mogelijk alsnog bij beschikking vastgesteld.



De onderlinge samenhang van deze bepalingen maken duidelijk dat de gemeente Raalte een besluit heeft genomen dat noch aan de hoge kwaliteitseisen, noch aan de eis van integere besluitvorming, de belangrijkste bestuurlijke plichten, heeft voldaan. Zij heeft de burger het basisrecht voor beroep op de AWB ontnomen.

Als zij verstandig is, dan schort zij het verbod op contante betaling heden nog op.

yvonne
en wat is dat voor kolder dat in de schuldsanering geen bankpas hebben? gaat helemaal nergens over .en daarbij zoiets zouden ze bij mij niet hoeven flikken ging meteen aangifte doen want ze onhouden jou bewust wel van een staatsdocument wat je nodig hebt
Henk Donkers / medewerker
Wat een enorme blamage voor de gemeente Raalte. Ik ben dolblij dat ik er niet woon.Geld is een gewoon wettig betaalmiddel waarmee ten alle tijden de schuld voldaan kan worden. Los daarvan is de gemeente er natuurlijk voor de burger, behalve in Raallte dan. Daar is de burger er voor de arrogante gemeente.



Helemaal erg is dat de voorlichter suggereerd dat de familie het maar moet oplossen en maar moet inspringen om de betaling te verrichten.

En zomogelijk nog erger is dat we kennelijk eerst moeten wachten tot de medewerker terug is van vakantie voordast de gemeente iets doet.



Raalte schaamt u!!
John
De wet schrijft girale betaling voor (artikel 4:90 van de Algemene wet bestuursrecht). Vanuit dat oogpunt kan contante betaling in algemene zin worden geweigerd.

In het bedrijfsleven komt dit ook voor: betaling met biljetten van 200 en 500 euro wordt ook wel verhinderd.
Arnold / gemeentemabtenaar
Mooi al die vermeldingen uit wet en regelgeving, maar 1 ding wordt daarbij vergeten. We zijn er voor de burger en zijn dienstverlenend. Daar bespeur ik niets van bij de opstelling van deze gemeente(ambtenaar).
rijndert doting / kandidaat bestuurscie lid amsterdam de groenen
Pinnen, pannenkoek!
Nico / zzp
@ton: Hulde



Mensen waar is het gezonde verstand. Een medewerker had toch kunnen pinnen zolang de mevrouw die medewerker maar contact betaald.

En.... die mevrouw heeft ook een kort lontje...is het nu zo moeilijk om dit even op te lossen ipv bezwaarschriften, raadsvragen, etc. Bij gebrek aan problemen in Nederland, maken we zo gewoon ;-). Kom op gemeenteraad. Of neem een besluit dat contant mogelijk moet zijn/worden of ga gewoon aan je echte werk.
Twan
In Raalte zit dienstverlening in het takenpakket van de burgemeester. Dat is - je kunt erop wachten - een GroenLinkse snotneus. Heb maar meelij voor de burgers die met zo'n wereldvreemde koekwaus zitten opgescheept.
Paul Vreeke / Agressie Preventie Adviseur Publieke Sector
Het verklaart wel waarom de bureaus die trainingen agressiebeheersing geven zulke goede zaken doen en de persoonlijke bedreigingen van burgemeesters hand over hand toenemen. Paul Vreeke, APAPS, Gouda
Frans
De goede burgemeester heeft nog heel wat aangiftes te doen voor zichzelf en zijn personeel laat hij daar maar eerst eens wat aan doen.

De grote criminele boef.
M. van der Stelt / adviseur
Onbegrijpelijk, dat de Gemeente Raalte een grote groep inwoners uitsluit. Mensen die een veroordeling achter de rug hebben kunnen geen bankrekening openen, zij kunnen niet anders dan cash betalen!!
Jan
Volgens mij is het heel duidelijk: de legitimatieplicht is in Nederland vanaf 14 jaar. Dit betreft een ID kaart van een 11 jarig kind. Het probleem van het moeten hebben van de ID kaart, ligt dus niet bij de gemeente, maar bij degene die hem wil hebben = kopen.
john kolenbrander / raadslid
Het spijt me voor mijnheer jan. Als een kind jonger dan 14 jaar met bijvoorbeeld Oma/Opa/oom/tante op reis wil naar het buitenland zal hij of zij toch een I.D. pas moeten hebben, dan kun je als gemeente niet halsstarrig volhouden dat het alleen maar d.m.v.pin betaald kan worden. Er is een wet die zegt wat een wettig betaalmiddel si, daar kun je je niet aan onttrekken
Ankie
Waarom heeft de ambtenaar dit probleem niet praktisch opgelost, door zijn of haar eigen pinpas te gebruiken en het contante geld in zijn of haar portemonnee te stoppen? Waar zijn we mee bezig in Nederland, geen wonder dat wij ambtenaren zo'n slechte naam hebben.
Advertentie