Advertentie

Lijstduwer Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof

Paul Cliteur is humanist en liberaal en verbonden als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Hij staat vooral bekend als iemand die de verlichtingswaarden bepleit: vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme en de scheiding van religie en staat. Bestuurlijk maakte hij deel uit van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en was hij voorzitter van het Humanistisch Verbond.

01 maart 2018
lijsttrekker-en-duwer.png

Na tien jaar lijstduwerschap voor de Partij voor de Dieren bij de Europese verkiezingen (2004-2014) is rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur overgestapt naar Forum voor Democratie. De hoogleraar staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van Thierry Baudets partij bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Is het dier in 2018 opeens minder belangrijk dan de burger?

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht maakt Binnenlands Bestuur een serie over bekende lijstduwers die door lokale partijen ingezet worden als stemmentrekkers. 

Paul Cliteur is humanist en liberaal en verbonden als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Hij staat vooral bekend als iemand die de verlichtingswaarden bepleit: vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme en de scheiding van religie en staat. Bestuurlijk maakte hij deel uit van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en was hij voorzitter van het Humanistisch Verbond. Vorige week kwam zijn nieuwe boek uit, dat hij samen schreef met Dirk Verhofstadt: In Naam van God: elke dag een aanslag.

Een prachtige partij, een prachtig programma
Voor Cliteur is zijn overstap naar Forum voor Democratie (FvD) een natuurlijke, vertelt hij. ‘Ik zou heel zwaarwegende redenen moeten hebben om me van Thierry Baudet te distantiëren. Hij heeft zijn boek “De aanval op de natiestaat” bij mij verdedigd als dissertatie en ook zes jaar bij ons gewerkt. Ik heb zijn ideeën langzaam zien uitkristalliseren tot een politieke partij. Ik vind Forum voor Democratie een prachtige partij, met een prachtig programma, ook lokaal. In geen tijden ben ik zó enthousiast geweest over de politiek.’

AfbeeldingTheoterrorisme
‘Terecht staat in het verkiezingsprogramma van FvD dat wanneer religieuze waarden botsen met de Nederlandse wet de Nederlandse wet voorgaat. Dat is helaas allang niet meer vanzelfsprekend, er worden te veel concessies gedaan aan wat eigenlijk mensenrechten zijn. Denk aan de terugtred van de vrijheid van expressie onder druk van religieus radicalisme. Dat speelt zeker ook op lokaal niveau. In Amsterdam en andere grote steden valt enorm veel te doen, ook lokaal moet de Nederlandse democratie weer weerbaar worden. De afkeer van het eigene en de afkeer van de westerse cultuur zijn grote problemen, in het bijzonder wanneer die westerse samenlevingen worden uitgedaagd door het hedendaags theoterrorisme.’

Dierenstandpunten
Toch moet er een omslagpunt zijn geweest waarop Cliteur het burgerwelzijn belangrijker achtte dan dierenwelzijn. Een omslag van een linkse naar een rechtse partij ook nog. Is hij wellicht teleurgesteld in de Partij voor de Dieren? Cliteur: ‘Ik ben nog steeds enthousiast over de dierenpartij, maar niet omdat die partij “links” is. Dat is ze niet, dieren zijn niet links. De partij heeft standpunten die we ook bij Forum voor Democratie kunnen overnemen. Het is niet rechts of links om in te zien dat dieren levende wezens zijn met belangen en rechten. De waarheid is ook niet links of rechts.’

D66 antidemocratisch
‘Dat wij als menselijke dieren dierenrechten op grote schaal schenden, is niet zo moeilijk vast te stellen. Daar hoef je ook niet veel voor te onderzoeken, dat is een kwestie van ethische reflectie. Ik ben zelf erg beïnvloed door het werk van Peter Singer, die bekendstaat als links. En wat mij betreft is het ook links. Maar het is wel heel wat anders dan het nep-links waar je tegenwoordig mee geconfronteerd wordt.’ ‘In die zin hebben we eigenlijk geen links meer. Net zoals we ook geen D66 meer hebben, na het laatste referendumdebat. Wat we nu bij die partij zien, is niet meer het gedachtengoed van Hans van Mierlo en Loewies van der Laan. D66 is nu een antidemocratische partij geworden. Dat hoor ik overal om me heen, ook van D66-leden.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Wat mooi dat de journalist er door Cliteur fijntjes op wordt gewezen dat de wereld niet altijd is in te delen in politiek links óf politiek rechts. Juist nuances houden het leven leefbaar.
Wottsjer
De professor, verstrooid, op zoek naar links of rechts, in ieder geval kennelijk naar aandacht.

De een koopt op zijn 60ste een Porsche, de ander een Kawasuki, deze exhibitioneert zich krols in politiek-kleurige gewaden. Lol of zielig? In ieder geval geen gebrek aan enige schaamte. Foei!
criticus
Typisch dat scheiding van kerk en staat als een verlichtingswaarde genoemd is. Ik dacht altijd dat scheiding van kerk en staat een MIDDEL was om o.a. de vrijheid van meningsuiting én de vrijheid van godsdienst te waarborgen...
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik vind het wel mooi dat een 60-er als Paul Cliteur kiest voor een politieke richting die de suffe, decadente zooi in Nederland eens opschudt. D66 durft niet eens meer de term Democraten te voeren, nadat ze alle kroonjuwelen te grabbel hebben gegooid. En de PvdA werd de Partij van de Allochtoon, maar ook de allochtonen emanciperen en richten nu hun eigen partijen op. Thierry zorgt in ieder geval voor humor en rimpeling in de Haagse Hofvijver....
Sjaak / waakzaam burger
Paul Cliteur is gewoon (nog erger) de weg kwijtgeraakt in de politiek. Daarvan geeft hij blijk. En kennelijk beseft hij dat niet. Hoe kan een hoogleraar als hij - met alle pretenties die hij debiteert - eenvoudigweg voorbij gaan aan alle veranderingen die een westers land als Nederland, vol dynamiek en open voor een giganteske hoeveelheid invloeden, kenmerkt?

En nu heeft Paul Cliteur de euvele moed getoond om de partij 'Forum voor Democratie' als lijst bij de raadsverkiezingen in Amsterdam te dienen als lijstduwer. Hij ziet derhalve veel in deze partij, zoals hij veel ziet in Thierry Baudet, de partijleider. Dat Thierry Baudet zich als een brekebeen in de politiek gedraagt, regelmatig de (politieke) plank misslaat en er blijkt van geeft (met gespeelde aristocratische arrogantie) procedures in de Tweede Kamer niet te kennen, neemt Paul Cliteur voor lief. Conclusie: kwaliteit schijnt voor hem onbelangrijk te zijn.
Michiel de Wit / Specialist beleid cultuur en erfgoed
Cliteur is ernstig de weg kwijt. Ooit leek hij een helder en origineel denker, een echte liberaal en humanist. Nu verkwanselt hij deze principes en ontpopt zich steeds meer tot antidemocratische rechtsradicaal en intolerante godsdiensthater.
Bernard
Michiel de Wit en Sjaak zijn juist de weg kwijt; de gevestigde orde is totaal geradicaliseerd en heeft zich van de doorsnee burger afgekeerd en laat alleen nog maar de oren hangen naar de onderdrukkende EU, de grote bedrijven en allerhande (zelf)haatclubjes die de gemiddelde Nederlander in een hokje wil duwen en wijsmaken dat men zich voor allerlei zaken uit het verleden dient te schamen terwijl er een heleboel is om trots op te zijn. Democratie, de Nederlandse indentiteit, vrijheid van meningsuiting, de soevereiniteit van de Nederlandse staat en haar burgers dreigen de nek omgedraaid te worden. Het Forum is daarop een helder en nuchter antwoord op. De heer Cliteur ziet het dus nog niet zo verkeerd.
Petra
Beste mensen, durf eens buiten de gebaande paden te denken, al was het alleen maar omdat die gebaande paden ontzettend platgetreden en vooral uitgesleten - om niet te zeggen vérsleten zijn.



Lees eens op Elsevier Syp Winia's "Hoe Pechtolds D66 maar blijft drammen" of Afshin Ellians "Baudet is verlost van probleem, D66 nog niet.



Wellicht geeft dit wat nieuwe en zo te horen broodnodige inzichten.
Pennings
Mooi artikel. Duidelijke waarneming van Cliteur met betrekking tot D66. Die partij lijkt zijn eigen kernwaarden aan de meest biedende op een veiling te hebben verkocht.
Sjaak / waakzaam burger
'ben', Petra en Pennings geven er blijk van geen visie te hebben. Bovendien hebben zij kennelijk niet de reactie gelezen waarop zij regaren. Zij wekken slechts de schijn te behoren tot het klapvee van de FvD.
Martin
FvD en soortgelijke populistische partijen, welke fascistisch gedachtegoed langzaam salonfähig proberen te maken, hebben veel afgekeken van Poetin.



Veel onzin verspreiden op het internet. Je treft dit soort pseudo-intellectueel "pro-FvD" gemekker onder bijna elk quasi-gerelateerde artikel aan op BB. De redactie van BB zou er slim aan doen om dit soort "willekeurige commentaren" eens naast elkaar te liggen (d.w.z. even kijken van welke IP-adressen dit komt).



Ik kan je op een briefje geven dat FvD actief mensen laat posten op dit soort sites. Net als op Facebook. En Twitter. Onder columns. Onder krantenartikels. Enzovoort.



Opgedoft, pseudo-intellectueel geneuzel. Zogenaamd genuanceerd, maar duidelijk vóór FvD.



De digitale propaganda machine draait volle toeren. En wat is er makkelijker dan de partijen die je in de gaten te hebben zélf weer te betichten van nepnieuws? Inderdaad. Niets is makkelijker dan dat. Figuren als Bannon en Dulgin hebben goed lering getrokken van Goebbels. FvD neemt de methode feilloos over. Lekker dineren met figuren als Taylor (lees: openlijk racist) en Erkenbrand (lees: racistische 4chan pubers).



Redactie van BB: doe er wat aan.
Harmen
Degene die hier onzin verspreid is @Martin. Een trol van D66 soms?
Advertentie