Pan-Europese burgertop migratie komt naar Maastricht
Europa en de wereld en migratie, dat zijn de onderwerpen waarover 200 burgers uit de Europese Unie in januari debatteren in een grote pan-Europese burgertop in Maastricht. De uitkomsten van het debat moeten uiteindelijk het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waar de top onder valt, voeden.
Europa en de wereld en migratie, dat zijn de onderwerpen waarover 200 burgers uit de Europese Unie in januari debatteren in een grote pan-Europese burgertop in Maastricht. De uitkomsten van het debat moeten uiteindelijk het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waar de top onder valt, voeden.
Vier toppen
Het debat in Limburg is van 14 tot 16 januari één van de vier grote pan-Europese burgertoppen in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waarin burgers het komend jaar debatteren over het beleid en de instituties van de Europese Unie. Die conferentie en dus ook de top is een initiatief van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. De aftrap van de debatten is in Dublin, waar van 3-5 december wordt gesproken over sterkere economie, sociale rechtvaardigheid, onderwijs, jeugd, cultuur en sport. In Florence, gaat het over democratie, de rechtstaat en veiligheid van 10 tot 12 december. Warschau is het toneel van het debat over klimaatverandering en milieu van 7 tot 9 januari.
Blijdschap in Maastricht
In Maastricht organiseren het European Institute for Public Administration EIPA en Studio Europa Maastricht het debat. EIPA is sinds 1981 een expertisecentrum op het gebied van Europese publieke zaken en heeft als missie om vaardigheden en bekwaamheden te verbeteren voor efficiënter beleid. Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. De organisaties zijn bijzonder blij met de keuze voor de Limburgse hoofdstad. Ze laten weten dat de toewijzing van Maastricht als gaststad de ambitie onderstreept en bevestigt om van Maastricht dé werk- en ontmoetingsplaats te maken voor gesprek, debat, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s. Met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992 zijn de stad en regio onlosmakelijk verbonden met Europa´, laten de organisaties weten.
Willekeurige keuze deelnemers
De deelnemers, die in 24 talen met elkaar debatteren, worden willekeurig gekozen, waarbij gender, leeftijd, geografische herkomst sociaaleconomische achtergrond en opleidingsniveau meetellen in de selectie. Een derde wordt vrijgehouden voor jongere deelnemers van 16 tot 25 jaar. Daarnaast staat Maastricht ook stil bij dertig jaar Verdrag van Maastricht waar de bevoegdheden van de Europese Unie werden uitgebreid van economische aangelegenheden en kernenergie naar onder meer buitenlands beleid, sociaal beleid en onderdelen van justitiële zaken en binnenlandse zaken. Later dit jaar en in het voorjaar van 2022 staan er meerdere activiteiten gepland in het kader van het 30-jarig jubileum. Zo zal er onder meer worden stilgestaan bij de betekenis van dit verdrag voor het verleden, heden en de toekomst van Europese samenwerking.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.